Klassiska brassar

Brasilianska spelare har förgyllt allsvenskan de senaste 10-15 åren, här är några av dem som satt mest avtryck på ligan. 
 
AILTON (ÖRGRYTE)
Tid i Allsvenskan: 2004-2006
Matcher/mål: 63/26
Ailton värvades som en ganska okänd men väldigt lovande spelare inför säsongen 2004 och han tog för sig direkt, redan under den första säsongen stod anfallaren för åtta mål och säsongen som följde gjorde han hela tretton mål på 23 matcher. Nu var brassen en av allsvenskans stora stjärnor och därför kom det knappast som en överraskning när danska FC Köpenhamn slängde upp närmare 23 miljoner sommaren 2006. Även om målskörden blev lite mindre i sin nya klubb så hade Ailton några framgångsrika säsonger i Danmark, det bland bland annat tre ligaguld innan han flyttade vidare till Cypern 2010. Höjdpunkten på ön var när man spelade i Champions League säsongen 2011/12 men sedan dess har karriären sakta men säkert gått nedåt och numera håller 31-åringen till i den saudiska ligan. 
 
PAULINHO GUARÀ (ÖRGRYTE, HAMMARBY, ÖREBRO)
Tid i Allsvenskan: 2002-2008,2010. 
Matcher/mål: 172/65
Paulinho var, precis som Ailton, en riktigt lovande spelare som Örgryte lyckades locka till sig och han visade snabbt klassen. Säsongen 2003 gjorde den då 24-årige anfallaren 14 mål vilket gjorde större klubbar intresserade men det skulle dröja till sommaren 2005 innan Hammarby värvade honom. I "Bajen" började det ganska bra men efter ett starkt 2006 gick det lite sämre målproduktionen sjönk stadigt fram tills han lämnade klubben två år senare. Efter ungefär ett år i Asien var Paulinho tillbaka i svensk fotboll, först blev det en säsong i Örebro innan han avslutade Sverigeäventyret men en superettansäsong i Hammarby 2011. 
 
  
Dedé blev snabbt en profil i allsvenskan
 
 
DEDÈ ANDERSON (HAMMARBY, KALMAR)
Tid i Allsvenskan: 2003-2005
Matcher/mål: 48/24
Dedé Anderson värvades till Hammarby sommaren 2003 och han blev snabbt en tillgång för Stockholmslaget, under sina 13 matcher i klubben stod han för åtta mål. Nu blev Kalmar intresserade av anfallaren och man värvade honom inför säsongen 2004, det blev en händelserik säsong där han gjorde vissa mindre bra saker blandat med flera riktiga höjdpunkter och, inte minst, tio mål på 19 matcher. 2005 skulle kunna bli en riktig kanonsäsong men brassen struntade helt i att träna under uppehållet och kom därför tillbaka till Sverige i dålig form, något som märktes på planen. Det här var början på slutet för anfallaren i Sverige och senare samma år rev man hans kontrakt vilket norska Ålesund tog vara på, man skrev kontrakt med honom och precis som i Kalmar blandade han högt och lågt i sin nya klubb. 
 
AFONSO ALVES (ÖRGRYTE, MALMÖ FF)
Tid i Allsvenskan: 2002-2006. 
Matcher/mål: 94/52
Afonso Alves är utan tvekan den brasse som satt mest avtryck på svensk fotboll, han blev snabbt en stjärna i Örgryte och stod för tretton mål redan den första säsongen. I Örgryte blev det två lyckade säsonger innan Malmö FF köpte honom och där fortsatte anfallaren att visa sin klass, första säsongen i klubben gjorde han tolv mål och hade stor del i lagets SM-guld vilket gjorde proffsklubbar intresserade men Alves stannade kvar i MFF fram tills sommaren 2006 då Heerenveen köpte honom för 40 miljoner kronor. I Holland skulle succén fortsätta, brassen öste in mål (34 på hela säsongen och i en match gjode han hela sju mål) och fick debutera i A-landslaget tack vare det. Nu blev flera storklubbar intresserade av att värva brassen som tillslut hamnade i Middlesbrough som köpte honom för omkring 90 miljoner. I England skulle det gått betydligt sämre och efter lite drygt en säsong i klubben så flyttade brassen vidare till Arabvärlden där han tjänade storkovan fram tills det var dags att lägga skorna på hyllan. 
 
                             
En av Alves mest klassiska matcher från tiden i allsvenskan
 
Andra spelare som satt sin stämpel på ligan är bland annat Cesar Santin, Fabio Augusto och Paulinho, som håller till i Häcken där han är en av lagets viktigaste spelare. Vilken brasseprofil har varit din favorit?
0 kommentarer