Stjärnglans

Fotbollsallsvenskan har länge räknats som en doldisliga i Europa men ibland har gamla storstjärnor värvats in till olika lag i serien, här är några exempel på det. 
 
IBRAHIM BA
Tid i Allsvenskan: 2005
Matcher/mål: 14/1 
Anfallaren rankades som en riktig storvärvning när han anslöt till Djurgården inför säsongen 2005, den då 32-årige fransmannen kom senast från den turkiska ligan men hade meriter från spel i både Serie A och Premier League i bagaget. I Milan hade han vunnit både ligan och Champions League vilket så klart gjorde att förväntningarna var höga. I Djurgården skulle det dock gå ganska tungt och efter en svag säsong fick han lämna klubben, det skulle visa sig bli början på slutet av hans karriär (även om han dök upp i ett par italienska klubbar några år senare). 
 
JARI LITMANEN
Tid i Allsvenskan: 2005-2007
Matcher/mål: 10/3
Den finske mittfältslegenden kom med riktigt tunga meriter i bagaget eller vad sägs om fem holländska ligaguld och vinster i både Champions League och UEFA-cupen? Förväntningarna var höga på den tidigare Barcelonaspelaren men det skulle gå ganska tungt i MFF, han hade problem med skador under hela sin tid i klubben och det blev tillslut bara tio matcher i serien innan man bröt kontraktet med finländaren. Trots alla skador så ska man inte säga att Litmanens tid i MFF var ett fiasko för han visade faktiskt prov på fint spel när han väl var skadefri. Sommaren 2007 flyttade mittfältaren vidare till engelska Fulham innan han vände hem till Finland igen där han tillslut lade skorna på hyllan 2011.  
 
JONATAN JOHANSSON
Tid i Allsvenskan: 2006-2008
Matcher/mål: 51/23
När vi ändå är inne på finländska spelare så får vi inte glömma bort Jonatan Johansson som, precis likt Litmanen, värvades in till Malmö FF. Året var 2006 och den då 30-årige anfallaren värvades in under sommaren och han skulle lyckas riktigt bra i sin nya klubb, under hösten gjorde han elva mål på 14 matcher och totalt sett blev det en lyckad period i MFF (dock utan titlar) innan han flyttade vidare till skotska Hibernian 2008. På Johanssons meritlista fanns bland annat två skotska ligaguld med Glasgow Rangers och fem säsonger med mycket speltid i Premier League. 
 
                     
 
 
 
RALF EDSTRÖM
Tid i Allsvenskan: 1983-1985 (sista sejouren)
Matcher/mål: 0/0
Efter att ha spenderat de fyra senaste säsongerna ute i Europa så var Ralf Edström tillbaka i allsvenskan inför säsongen 1983, då föll valet på Örgryte och inte IFK Göteborg (klubben han spelade i mellan 1977-1979). Man hoppades att den gamle storanfallaren skulle göra succé men skador satte stopp för det och VM-profilen från 1974 fick aldrig spela någon match med sin nya klubb. Det här var en stor värvning när han kom tillbaka till svensk klubbfotboll, i totalt åtta säsonger hade Edström hållit hög klass i klubbar som Monaco och kanske främst PSV Eindhoven där han noterades för 55 mål på 112 seriematcher mellan 1973-1977. 
 
                  
                  Edström kom med tunga meriter i bagaget när han vände hem till allsvenskan 1983.
 
 
LENNART "NACKA" SKOGLUND
Tid i Allsvenskan: 1965,1967 (sista sejouren)
Matcher/mål: 24/0
Trots att "Nacka" bara var drygt 20 år gammal när han lämnade Sverige för spel i Italien så hade han redan hunnit med att debutera i landslaget och ta VM-brons vilket får ses som två ganska tunga meriter men han skulle ha ett betydligt tyngre CV när han vände hem till Sverige nästa gång. Mellan 1950-1963 höll han till i Italienska Serie A där det blev två ligaguld med Inter och sammanlagt 70 mål på 325 matcher. 1958 var han med och tog VM-silver i hemma-VM och sex år senare var bolltrollaren tillbaka i Sverige men nu var det spel i Hammarby som gällde. Trots att han inte höll samma klass som under sina år i Italien så var han en väldigt underhållande spelare och han hjälpte till att få upp intresset på allsvenskan. Tyvärr hade Skoglund en del problem utanför planen och några år efter att ha lagt skorna på hyllan somnade han in hemma i sin lägenhet på södermalm, endast 45 år gammal. 
 
PATRIK ANDERSSON
Tid i Allsvenskan: 2004-2005 (sista sejouren)
Matcher/mål: 19/1
Patrik "Bjärred" Andersson ses som en av svensk fotbolls största backar genom tiderna, mycket tack vare sina fina år i den tyska ligan där han vann två guld med Bayern München (och även Champions League med samma klubb). Efter att ha spenderat tre ganska skadefyllda säsonger i spanska Barcelona valde den då 33-årige backen att runda av karriären hemma i Malmö FF men det skulle bli ont om speltid, Andersson hade problem med skador även här och fick fira SM-guldet -04 på kryckor och sommaren som följde tvingades han ta beslutet att lägga skorna på hyllan.  
 
HENRIK LARSSON
Tid i Allsvenskan: 2006-2009 (sista sejouren)
Matcher/mål: 84/38
Trots att han precis vunnit både den spanska ligan och Champions League så valde Henrik Larsson att flytta hem till Helsingborg efter VM-slutspelet 2006. Det började ganska svagt, i den första matchen fick "Henke" bytas ut för han fick kramp men efter det visade han sin klass och de kommande säsongerna skulle han vara en av seriens bästa spelare. Med Larsson i truppen gick laget bra i ligan samtidigt som man lyckades ta sig till gruppspelet i UEFA-cupen där man bland annat slog den turkiska storklubben Galatasaray. 2009 stördes utav skador och framåt hösten bestämde sig den då 38-årige anfallaren för att lägga skorna på hyllan. Sett till meriterna är Larsson den störste svensk i modern tid som återvänt till ligan, med sig hade han bland annat fyra skotska ligaguld och en guldsko, priset som går till Europas bästa målskytt. 
 
"Henke" gav Allsvenskan lite extra stjärnglans när han flyttade hem till Helsingborg 2006. 
 
Vilken stjärnvärvning tycker du har varit mest lyckad för ett lag du håller på?
0 kommentarer