Förhandskollen: Superettan

Snön ligger som ett täcke över hela landet men snart är det dags för de svenska fotbollsligorna att dra igång. 
 
Allsvenskan får mest uppmärksamhet men det spelas ju fotboll även på lägre nivåer, bland annat i superettan där vi hittar ett helt gäng intressanta lag. Förra säsongen lyckades inte mindre än tre lag ta sig upp till allsvenskan - Trelleborg, Brommapojkarna och Dalkurd. Det gick betydligt tyngre för Syrianska och Åtvidaberg, de misslyckades och får spendera 2018 i division ett. Trots det finns det några klassiska klubbar som förtjänar uppmärksamhet. Här kommer tre klubbar som jag tycker vi borde hålla ett extra öga på den här säsongen. 
 
HALMSTAD
Förra säsongen: 15:e i allsvenskan
Halmstad lyckades inte etablera sig i fotbollens finrum utan är tillbaka i superettan men det finns utan tvekan potential att ta sig tillbaka. I slutet av förra säsongen värvades Johan Oremo in från Gefle och som tur var har han valt att stanna kvar i laget, där har man en van målskytt som borde kunna göra stor nytta den här säsongen. På backsidan har man gjort en av seriens - på pappret - bästa värvningar. 2008 lämnade Peter Larsson Halmstad för spel i FC Köpenhamn och nu är han tillbaka, han kommer senast från spel i Helsingborg och nu är det tänkt att 33-åringen ska få en nyckeroll i backlinjen. Man har även värvat spelare från allsvenskan, där har man hittat Andreas Hadenius som lämnar IFK Norrköping och det känns som en riktigt bra värvning. 26-åringen fick aldrig riktigt chansen hemma i "Peking" men har en tuff och härlig spelstil som skulle kunna bli framgångsrik i superettan. 
 
ÖSTER 
Förra säsongen: 5:a i superettan
Öster lyckades inte riktigt fullt ut förra säsongen, man fick nöja sig med en femteplats men hade bara fyra poäng upp till en kvalplats. Nu gäller det att ladda om och känslan är att man borde kunna vara med hög upp i tabellen även den här säsongen. Numera tränas laget av Christoffer Järdler som senast kommer från seriesexan Värnamo men 35-åringen är främst känd för sin tid som aktiv spelare, han har över hundra allsvenska matcher på sitt CV men hann även testa lyckan som utlandsproffs nere i Turkiet. Förra säsongen var inte målskyttet klubbens adelsmärke men nu borde man kunna lyckas lite bättre på den fronten, man har förstärkt offensiven med mittfältaren Simon Helg som har hög potential men som inte riktigt lyckats. I anfallet hittar vi Dragan Kapcevic, en rutinerad spelare som gjorde 14 mål i ligan 2016 men som bara stod för två fullträffar på tolv matcher förra säsongen. Den offensiva spelaren med mest förväntningar på sig är istället David Johannesson, 31-åringen gjorde tio mål förra säsongen och måste vara på en liknande nivå för att Växjölaget ska kunna vara med och hota om en placering uppe i toppen. 
 
 
HELSINGBORG
Förra säsongen: 7:a i superettan
Förra året fick Helsingborg känna på att det inte är så lätt att ta steget ner till Superettan, man var egentligen aldrig när att ta sig direkt tillbaka till allsvenskan utan får spendera ytterligare ett år på lite lägre nivå. Rent truppmässigt har HIF en av seriens starkaste uppsättning med spelare, Pär Hansson är kvar i målet, den landslagsmeriterade 31-åringen återvände förra sommaren och är utan tvekan en av lagets nyckelspelare. På mittfältet hoppas man mycket på Darijan Bojanic, han har stor potential men har inte riktigt lyckats leva upp till hypen som skapades när han slog igenom i Öster. Han får välbehövlig uppbackning av Mohammed Abubakari som värvats in från Häcken. Den rutinerade mittfältaren har spelat allsvensk fotboll de senaste sex åren och håller hög klass när allt stämmer, där har Helsingborg en spelare som är topp-5 på positionen i ligan. Målskyttet ska dansken Jesper Lange (som tyvärr är skadad och verkar ha en bra bit kvar till spel) och Oke Akpoveta för men man hoppas även att Mikael Dahlberg ska få en nytändning, 2011 gjorde han tio mål i allsvenskan men de senaste åren har 33-åringen haft det betydligt tyngre. Avslutningsvis får vi ju inte glömma att nämna Andreas Granqvist som vänder hem efter sommarens VM-slutspel. Där har Helsingborg superettans största stjärna och förmodligen bästa spelare. På backsidan har man även förstärkt med Anders Randrup som spelade 19 matcher i allsvenskan med Elfsborg förra säsongen. Det är inget snack om att Helsingborg har siktet inställt på att ta revansch. 
 
Förutom dessa klubbar finns det flera andra lag som förmodligen kommer göra bra ifrån sig, Falkenberg missade kvalet med fyra poäng förra säsongen och är säkerligen ute efter revansch. Det är förmodligen även AFC Eskilstuna som spenderade förra säsongen i allsvenskan. Samtidigt vill både Örgryte och GAIS ta ett kliv högre upp jämfört med förra säsongen då man slutade 13:e respektive 9:a. För att inte tala om Gefle som var nära att behöva kvala sig kvar. Nu tränas laget av Johan Mjällby, det återstår att se om han kan få fart på laget. 
 
 
0 kommentarer