Summering av den allsvenska grundserien

Nu är grundserien färdigspelad och det är hög tid att gå igenom hur lagen presterat. 
 
TABELLEN
1. AIK, 105 poäng (+51)
2. Tingsryd, 101 poäng (+30)
3. Oskarshamn, 92 poäng (+5)
4. Leksand, 85 poäng (+7)
5. BIK Karlskoga, 83 poäng (+17)
6. Mora, 78 poäng (+11)
7. Almtuna, 78 poäng (0)
8. Timrå, 77 poäng (0)
9. Västerås, 75 poäng (-1)
10. IK Pantern, 73 poäng (+2)
11. Vita Hästen, 72 poäng (-3)
12. Björklöven, 72 poäng (-19)
13. Asplöven, 59 poäng (-30)
14. Sundsvall, 42 poäng (-70)
 
Seriesegraren: AIK
Kommentar: Jag tippade att AIK skulle hamna någonstans bland de fem främsta men jag trodde inte att man skulle vinna serien, laget har växt under säsongens gång och Roger Melins blandning av rutinerade spelare och lovande talanger har visat sig vara perfekt. Den senaste tiden har man förstärkt truppen och det känns som att man kommer ha riktigt goda chanser att vinna den allsvenska finalen. 
 
Överraskningen: Tingsryd
Kommentar: Visst fanns det folk som tippade att nykomlingen skulle hålla sig kvar men att man skulle vara med och kriga om seriesegern kändes väldigt oväntat och det får helt klart ses som säsongens största överraskning. Klubben har haft en hel del problem utanför isen men man har ändå klarat av att ha fokus på det sportsliga och där har man lyckats väldigt bra. 
 
Almtuna har varit en positiv överraskning den här vintern. Foto: Johnny Andersson 
 
 
3 positiva överraskningar
1) Oskarshamn. Förra säsongen slutade man elva och känslan var nästan att man hade en svagare trupp den här säsongen men man har gjort en riktigt bra grundserie och bedriften att sluta trea i den här konkurrensen är svårtoppad. Nu kan man gå in i Meca Hockey Race som en riktig outsider.. 
2) Almtuna. Laget från Uppsala har höjt sig den här säsongen och man verkar vara påväg att skapa något väldigt intressant, tränarduon Niklas Eriksson & Marcus Ragnarsson har lyckats utveckla många unga spelare som tagit nästa kliv samtidigt som Michael Haga exploderat till en av seriens bästa forwards. 
3) IK Pantern. Nykomlingen missade förvisso att komma bland de åtta främsta men man har ändå gjort en väldigt bra säsong, Malmöklubben har lyckats med sitt mål vilket var att hålla sig kvar och man klarade av det med god marginal. 
 
3 negativa överraskningar
1) Västerås. Många tippade VIK som serieledare men man har haft alldeles för många dippar i spelet för att kunna vara nöjda med sin säsong, det var nog ingen som hade tippat dem så här långt ner i tabellen. Man har försökt att lösa problem genom att värva in nya spelare under säsongens gång men det har inte fungerat och tränabytet verkar inte heller ha gett någon stor effekt. Nu får klubben tänka igenom hur man ska göra nästa säsong för man ska givetvis hålla till högre upp i tabellen än på plats nummer nio. 
2) Björklöven. Umeålaget var nästan lika topptippade som Västerås och det såg bra ut under vissa stunder men man har inte riktigt lyckats fullt ut, man har släppt in alldeles för många mål och klubben kan knappast vara nöjda med sin tolfteplats. 
3) Vita Hästen. Förra säsongens succénykomling hade ganska höga förväntningar på sig och man spelade bra under perioder men oförmågan att vara bäst när det gäller som mest var en av anledningarna till varför säsongen redan är slut. Nu återstår det att se hur många av lagets nyckelspelare som kommer finnas med i laguppställningen i höst, det ryktas redan att spelare som Axel Brage, Adam Schmidt och Marcus Eriksson kan vara på väg bort från föreningen. 
 
Seriens bästa spelare 
1) Marcus Nilsson (BIK Karlskoga). Nilsson är utan tvekan en av seriens mest underhållande spelare att titta på och den här vintern har han även visat att han kan producera, forwarden noterades för hela 56 poäng och vann därmed poängligan. Det mesta talar för att 24-åringen kommer spela i SHL nästa säsong. 
2) Jonathan Andersson (AIK). Här har vi något av en doldis, inför säsongen pratades det inte mycket om backen men han har utvecklats riktigt bra under vintern och han slutade tvåa i backarnas poängliga med sina 32 poäng. Här kan vi också nämna Viktor Amnér som vann backarnas poängliga överlägset men han känns inte lika allround som Andersson. 
3) Michael Haga (Almtuna). Inför säsongen hade den 23-årige norrmannen gjort 17 poäng som mest under en allsvensk säsong men den här vintern skulle forwarden explodera och hans 45 poäng räckte tillslut till en fjärdeplats i poängligan. Det finns andra spelare som gjorde fler poäng men Haga vinner tredjeplatsen på grund av att han varit så pass viktig, många andra spelare har haft fler duktiga spelare i sin omgivning jämfört med norrmannen. 
 
Vilka tycker du har varit grundseriens höjdpunkter?