Fokus: Vita Hästen

Det går skilda åsikter om Vita Hästen - går man framåt eller bakåt?
 
Norrköpingslaget har varit med om en stor förvandling de senaste säsongerna, man gick från att vara ett helt okej lag i Hockeyettan till att bli en succénykomling i allsvenskan och nu är man inne på sin tredje raka säsong i landets näst bästa liga. Säsongen har dock startat ganska tungt och efter 13 omgångar ligger man näst sist i tabellen, på samma poäng som jumbon Södertälje. 
 
Det finns en hel del som inte riktigt fungerat, bland annat målskyttet (man gör minst mål i ligan) och effektiviteten har också varit väldigt låg. Det känns som att man blandar högt och lågt lite för ofta men man kan se att det finns en hel del potential i laget - bara man får igång målskyttet. 
 
Just målskyttet är ju väldigt viktigt när man spelar hockey, hade man varit lite vassare på den punkten så hade man inte legat där man gör i tabellen. I flera matcher har man skapat många chanser men saknat det där lilla sista, man har en bra målskytt i Rickard Palmberg men i övrigt är många forwards antingen grovjobbare eller framspelare. Man har även en del unga och lovande forwards men dem återkommer vi till om en stund.  
 
Hockeyallsvenskan är Sveriges svar på AHL och det kan man verkligen se när det gäller Vita Hästen, de flesta spelarna är unga talanger som varit på gränsen till SHL men som saknat det där sista för att verkligen etablera sig på den nivån. Här tänkte jag fokusera på fem spelare som testats på högre nivå men som behöver mer speltid på seniornivå innan man är helt redo. 
 
ALEXANDER YOUNAN
Ålder: 19 år Position: Back Moderklubb: HV71 Statistik den här säsongen: 13 matcher, 2+0=2 poäng, 4 utvisningsminuter. 
Kommentar: En lovande back som lånats in från mästarklubben Frölunda där han var lagkapten i J20-laget förra säsongen. Har även spelat allsvensk hockey med Oskarshamn men väntar fortfarande på att debutera i SHL. Är en av spelarna i Hästen som borde kunna bli en SHL-spelare i framtiden. 
 
ANTON BLOMBERG
Ålder: 21 år Position: Forward Moderklubb: Motala AIF Statistik den här säsongen: 12 matcher, 1+2=3 poäng, 8 utvisningsminuter. 
Kommentar: Här har vi en spelare som gjorde 45 SHL-matcher så sent som förra säsongen, men som även fick spendera en hel del tid på bänken. I Vita Hästen är det tänkt att forwarden ska få värdefull speltid för att sedan kunna ta sig tillbaka till en högre nivå. 
 
AUGUST GUNNARSSON
Ålder: 20 år Position: Forward Moderklubb: Örebro IS Statistik den här säsongen: 13 matcher, 1+0=1 poäng, 0 utvisningsminuter. 
Kommentar: Lovande forward som inte riktigt fått det att lossna i Norrköpingslaget. Han har varit en produktiv spelare på juniornivå men haft svårt att göra detsamma som senior, är dock fortfarande ung och borde kunna växa ju längre säsongen går. 
 
KEVIN ELGESTÅL
Ålder: 20 år Position: Forward Moderklubb: Kungälv Statistik den här säsongen: 11 matcher, 0+0=0 poäng, 0 utvisningsminuter. 
Kommentar: Elgestål är en spelare men hög kapacitet, han producerade 35 poäng i Frölundas J20 redan för tre säsonger sedan men omställningen till seniorhockey har varit ganska tuff och han saknar fortfarande en del för att kunna sikta högre än allsvenskan. 
 
GUSTAF FRANZÈN
Ålder: 20 år Position: Forward Moderklubb: Valdemarsvik Statistik den här säsongen: 6 matcher, 2+0=2 poäng, 2 utvisningsminuter. 
Kommentar: Forwardstalang som vänt hem till Sverige efter att ha spenderat de två senaste säsongerna i OHL. Startade säsongen i Örebro men har lånats ut till Vita Hästen och det kan nog vara klokt. Gjorde mål direkt i debuten men fick sedan lite skadeproblem, har dock stor potential och borde kunna bli hyfsat produktion i framtiden. 
 
Ikväll ska jag gå på min första Hästenmatch sedan våren och det känns faktiskt rätt kul, IK Pantern kommer på besök och hemmapubliken lär säkert hoppas att just det här blir matchen då det vänder för laget. Känslan är att Vita Hästen har det som krävs för att hamna på en plats bland de åtta främsta, bara man får igång målskyttet..  
 
1