Hockeyettan: fem lag att räkna med

Idag tänkte jag att vi skulle ta en titt på fem lag som undertecknad tror blir att räkna med den kommande säsongen. 
 
Idag är det den första "riktiga" sommardagen vilket även betyder att hockeysäsongen är en dag närmare sin början, de flesta av lagen är redan igång med sina lagbyggen och några har redan börjat träna tillsammans. Eftersom det fortfarande återstår flera månader av arbete för klubbarna så är det svårt att säga vilka som kommer vara bra när säsongen drar igång men jag tänkte ändå plocka ut fem lag som (i nuläget) ser ut att vara något på spåren. 
 
HUDDINGE 
Jag tänkte inleda med ett lag som många alltid har förväntningar på, Huddinge är trots allt en anrik förening som etablerat sig i toppen av Hockeyettan de senaste säsongerna. Tidigare under våren föll man dock tungt och misslyckades att nå det allsvenska kvalet men klubben ser ut att ha siktet inställt på revansch. Under de inledande veckorna av silly season har spelare som Måns Krüger, Victor Andersson och Niclas Lehmann valt att återvända till klubben, det är tre offensivt skickliga lirare som lär stå för många poäng i vinter. Känslan är dock att klubben lärt sig att offensiv inte är allt, man har nämligen värvat in den allsvenska backen Gustav Ahnelöv från Vita Hästen och Simon Eriksson från Segeltorp känns också som en back med sina främsta styrkor i egen zon. Talangfabriken är helt klart något på spåren. 
 
Mariestad 
Den uppmärksame läsaren har förmodligen noterat att jag redan sagt att Mariestad kommer vara ett topplag i grundserien och det håller jag fast vid. Så sent som igår lämnade Oliver Hadzinikovic men trots att den lovande forwarden fortsätter karriären i Gripen känns det som att BOIS har något bra på gång. Många av lagets offensiva nyckelspelare har valt att förlänga sina kontrakt, dessutom har det anslutit några intressanta spelare som förväntas göra laget ännu bättre. 
 
En spelare att hålla ögonen på är Tobias Aronsson, en väldigt lovande back som senast kommer från en fin säsong i Växjös J20-lag. Trots att Aronsson bara är 20 år gammal har han redan hunnit debutera i Hockeyallsvenskan (det blev totalt 30 matcher med Modo) och han lär ha ambitionen att ta sig tillbaka till den nivån. Kvar mellan stolparna finns den duktige keepern Tobias Sandberg och man har även lyckats värva "hem" publikfavoriten Tobias Björklund som i sina bästa stunder är en toppback på den här nivån. 
 
Får Mariestad anledning att jubla även nästa säsong?
Foto: Alexander Viktorson
 
 
 
NYBRO
Visst, Nybros senaste säsong var långt ifrån någon succé, det blev varken allsvenskt kval eller playoff men det var nog ingen som hade förväntat sig att laget skulle gå så pass långt ändå. Att man fick se Kalmar lyckas en aning bättre sved däremot och nu verkar klubben vara ute efter att ta tillbaka rollen som "storebror" i området. Vikings har tappat Johan Järlefelt till just Kalmar och det känns förmodligen tungt men man har även gjort en del intressanta värvningar, inte minst den av Alfred Andersson som senast kommer från spel i Hockeyallsvenskan med Västervik. 21-åringen inledde den gångna säsongen i Hockeyettan och visade att han håller en hög klass på den nivån så forwarden borde kunna göra stor nytta i sitt nya lag. 
 
Nybro har även värvat in en erkänt duktig målvakt i form av Robin Johansson som gjort 65 matcher i Hockeyallsvenskan de två senaste säsongerna. Senast 23-åringen spelade i Hockeyettan var han en av seriens bästa mellan stolparna och förväntningarna är därför höga på Ljungbysonen. Ny i laget är även den rutinerade tränaren Mikael Tisell som tidigare tränat lag som Tingsryd och Kristianstad men även varit assisterande i Malmö. Det är kanske för mycket begärt att Nybro ska bli ett topplag men de borde ha goda möjligheter att höja sig ett snäpp jämfört med den gångna säsongen. 
 
Tony Mårtensson blir Hockeyettans största stjärna - om han väljer att stanna i Almtuna. 
Foto: Johnny Anderson
 
 
ALMTUNA
Ja, hur blir det egentligen med Almtuna? Laget åkte ur Hockeyallsvenskan men förhoppningen om att spela där till hösten verkar fortfarande finnas eftersom IK Pantern har satt sig i en minst sagt besvärlig sits. I nuläget är dock laget från Uppsala i Hockeyettan och det vore faktiskt väldigt intressant att se hur dem klarar sig där.  
 
Med tanke på ovissheten så verkar lagbygget gå på halvfart men för några dagar sedan värvade man Christian Hägg från nyss nämnda Visby/Roma och den duktige forwarden Tobias Liljendahl har bestämt sig för att krita på ett nytt kontrakt. Det har även lagkaptenen Per Svensson gjort (trots att det funnits allsvenska klubbar som velat ha hans signatur) och det verkar luta åt att även poängkungen Tony Mårtensson väljer att stanna kvar ytterligare en säsong. Blir det spel i ettan så kommer Almtuna vara laget som alla vill slå. 
 
VISBY/ROMA
De senaste åren har vi vant oss vid att Visby/Roma tagit sig långt och den gångna säsongen var inget undantag, laget från landets största ö tog sig till playoff2 där Tranås blev en för hård nöt att knäcka men nu laddar klubben om. En stor anledning till varför jag väljer att lyfta fram Visby är naturligtvis värvningen av den meriterade tränaren Hans Särkijärvi. 62-åringen från Pajala har hög status i Hockeysverige och det är med Hockeyettanmått mätt en riktigt tung värvning. Om det visar sig även ute på isen återstår att se. 
 
Med Särkijärvi i båset hoppas klubben locka till sig bra spelare men hittills har man legat ganska långt, det har mestadels handlat om att förlänga kontrakt. De tre spelare som värvats in är samtliga från SuperElit och därmed ganska svåra att antingen hylla eller kritisera, David Lundmark anslöt däremot redan som lån under våren så honom borde klubben ha hyfsat bra koll på. 20-åringen stod för åtta poäng på 16 matcher och en sommar på Gotland borde göra att han kan slå sig in på allvar i laget. Det kan även vara värt att hålla ett extra öga på Mikael Hedlund som gjorde 45 poäng i Färjestads J20 säsongen 17/18 och som spelade 17 matcher i Hockeyallsvenskan med Västervik i vintras. Det lär dock behövas ett par tyngre värvningar om Visby/Roma ska bli tippad som något givet topplag, men potentialen finns därute på ön.
 
Bubblare: Tranås, Hudiksvall, KRIF, Östersund & Kalmar. 
 
Det finns naturligtvis många lag som har något bra på gång, vilka lag tror du blir att räkna med till hösten?
 
 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner!