Hockeyallsvenskan: Blir doldislaget att räkna med?

Förra säsongen var ingen höjdare för Kristianstad - blir 20/21 ljusare? 
 
Förväntningarna på Kristianstad inför sin första säsong på allsvensk nivå var knappast höga, man hade några få spelare med erfarenhet från serien men många spelare var relativt orutinerade och stundtals märktes det. Under grundserien bjöds det dock på några få ljusglimtar, jag tänker bland annat på när Björklöven besegrades på hemmaplan (2-1) efter att man gjort en riktigt fin tredje period och där målvakten Robin Wallin räddade sammanlagt 35 skott. 
 
Tyvärr var dessa ljusglimtar alldeles för få vilket ledde till att man stod som nästjumbo när grundserien. Visserligen bara fyra poäng bakom Almtuna på säker mark, men ändå. Sedan kom corona och såg till att nykomlingen slapp det ångestfyllda kvalet för att behålla sin allsvenska status och nu kan man istället gå in i säsong 2. Känslan är att det hade kunnat gå lite hur som helt om man behövt kvala. 
 
Precis som för ett år sedan är förväntningarna rätt lågt ställda på laget men enligt undertecknad borde KIK kunna göra en fin säsong. Det finns åtminstone en del som talar för det. På minuskontot finns att Amil Krupic (en av vinterns främsta backar) lämnat för spel i AIK men i övrigt tycker jag att man klarat sig utan några tunga förluster, det är möjligt att man kommer sakna Anton Heikkinens känsla för att göra mål och visst kommer profilen Fredrik Lindblom också saknas men i stort ser det aktuella lagbygget intressant ut. 
 
Herman Hansson stod för en fin debutsäsong på allsvensk nivå. 
Foto: Johnny Anderson 
 
En stor anledning till att det just ser intressant ut är att man lyckats knyta till sig en målvakt som i sina bästa stunder håller hög klass. Mattias Pettersson kommer senast från en säsong där han fick nöta rätt mycket bänk uppe i Björklöven men när han fick chansen mellan stolparna imponerade 29-åringen. Få trodde att keepern skulle bli en allsvensk målvakt när han harvade runt i lag som Halmstad och Mörrum men hösten 2016 skedde debuten och sedan dess har det även blivit en vinter i SHL med Mora. 
 
Kristianstad har inte samma resurser som en hel del andra klubbar i serien och därför får ta till andra metoder när det kommer till att bygga en trupp. I deras fall har man valt att satsa på unga spelare med en hög potential men som saknar rutinen från seniorspel. Under våren och sommaren har man bland annat värvat in Lucas Edmonds (51 poäng i Växjös J20 i vintras) och Adam Falk som noterades för lika många poäng i Djurgårdens främsta juniorlag. Där finns utan tvekan talangen för att lyckas även på seniornivå, bara man får rätt uppbackning och hamnar i en omgivning som ger en chansen att lyckas. En poängkung från ett juniorlag ska exempelvis inte spela tre-fyra minuter per match i en fjärdekedja. 
 
Man har även värvat in två tvillingar från Modos organisation och rent historiskt låter det naturligtvis som ett riktigt klipp. Det brukar ju kunna gå ganska bra för bröder från Örnsköldsvikstrakterna. På backsidan är det möjligtvis en smula tunt men under gårdagen värvades Rickard Olsén in från Vita Hästen och några dagar tidigare skrev man tillslut kontrakt med Erik Flood som varit en av Hockeyettans främsta backar den senaste säsongen. Där har vi två revanschsugna herrar som jag tror kommer ta nya kliv framåt i vinter. 
 
Kvar i truppen finns talangen Kalle Miketinac och Dennis Svensson som gjorde en fin säsong senast, dessutom är trotjänaren och lagkaptenen Fredrik Hansson med ytterligare en vinter. Centern hade inte spelat allsvensk hockey sedan våren 2011 men lyckades ändå producera en hel del poäng (30) och visa att han fortfarande har mycket hockey i sig. 
 
Det är fortfarande för tidigt att försöka tippa hur det kommer gå den kommande säsongen, men utan att sticka ut hakan för mycket tror jag att Kristianstad kommer vara ett ganska svårspelat gäng att möta i vinter och att man lärt sig en hel del från sin säsong som nykomlingar. Kanske blir 20/21 en säsong där man har marginalerna på sin sida och hamnar på rätt sida strecket? 
 
KRISTIANSTADS TRUPP JUST NU
Målvakter: Mattias Pettersson, Calle Klang
Backar: Erik Flood, Acke Ringström, Viktor Wahldén, Rickard Olsén, Carl Ernstig, Mathias Röndbjerg
Forwards: Daniel Andersson, Adam Falk, Herman Hansson, Lucas Edmonds, Johan Lundgren, Fredrik Hansson, Erik Santesson, Kalle Miketinac, Malte Sjögren, Dennis Svensson, Oscar Öhman, Joel Wahlgren, Max Wahlgren, Gustav Willman Borvik
 
Hur tror du det går för Kristianstad i vinter? 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stort tack till Sporatun Sports som är bloggens samarbetspartner. Är du intresserad av att ha reklam på bloggen och nå ut till flera tusen varje månad? Skriv till vår facebooksida så löser vi det!