Hockeyettan: Inför åttondelsfinalerna

Under gårdagen stod det klart vilka lag som kommer möta varandra i Hockeyettans åttondelsfinaler och idag tar vi en titt på samtliga matchserier. 
 
BODEN - KALIX 
Vi inleder med ett hett derby uppe i norr där de båda lagen har helt olika förutsättningar. Boden rankas som ett av hela Hockeyettans bästa lag och tog hem Allettan i imponerande stil samtidigt som Kalix bara blev sjua. Det är inget snack om att Boden är en stor förhandsfavorit och allt annat än ett avancemang till nästa runda skulle ses som ett misslyckande. Samtidigt ska man aldrig räkna ut Kalix, laget visade prov på fin kämparglöd i matchserien mot Vännäs och kan i sina bästa stunder bjuda på riktigt bra hockey. 
 
Spelare att hålla ögonen på i Boden - Sebastian Kaijser, vass målskytt som hittat rätt 24 gånger den här säsongen. 
Spelare att hålla ögonen på i Kalix - Philip Eriksen, doldis som stod för fem poäng i matchserien mot Vännäs. 
Tips: 2-0 i matcher till Boden 
 
 
TEG - TROJA/LJUNGBY
Här blir det ett intressant möte mellan ett lag som överraskat positivt, och ett som fortfarande behöver bekänna färg. Teg har varit en frisk fläkt uppe i norr och står nu inför några av säsongens viktigaste matcher men man kan gå in i den här matchserien utan någon större press - den ligger hos Troja. Laget inledde säsongen starkt och vann grundserien på ett övertygande sätt men i Allettan blev man bara femma och det finns en del frågetecken som behöver rätas ut. Trots det så får nog de rödvita ses som knappa favoriter. 
 
Spelare att hålla ögonen på i Teg - Tobias Holmberg, har tagit ett stort kliv framåt den här säsongen och stod för hela 22 poäng i Allettan. 
Spelare att hålla ögonen på i Troja - Victor Romfors, inledde säsongen starkt och tog hem poängligan i grundserien. Behöver hålla en liknande nivå om Troja ska nå långt. 
Tips: 1-2 i matcher till Troja/Ljungby 
 
 
Lyckas Troja ta sig förbi Teg?
Foto: Alexander Viktorson (Arkiv) 
 
 
HUDIKSVALL - PITEÅ 
Utmed östkusten kommer det bjudas på spänning när två relativt uppsnackade lag ska göra upp, ett formstarkt Hudiksvall bjuder in ett topptippat Piteå och det borde kunna bli riktigt intressant. På pappret känns det 50/50 mellan lagen men Hälsinglands bidrag till matchserien avslutade Allettan på ett imponerande sätt och det gör att man får ses som knapp favorit. Piteå har blandat och gett under stora delar av säsongen, alla vet vad dem kan men i Allettan blev laget bara åtta. Sedan dess har man visserligen besegrat Vallentuna med 2-0 i matcher men Hudiksvall kommer bli en större utmaning. 
 
Spelare att hålla ögonen på i Hudiksvall - Jesper Wiberg, en av seriens hetaste målgörare som lär ha allsvenska ögon på sig. 
Spelare att hålla ögonen på i Piteå - Magnus Isaksson, Mr Piteå håller fortfarande hög klass och tog hem poängligan i Allettan norra. 
Tips: 2-1 i matcher till Hudiksvall 
 
 
FORSHAGA - VISBY/ROMA 
Här kommer ett möte där inget av lagen behöver skämmas om man skulle förlora. Både Forshaga och Visby/Roma kan spela utan någon större press eftersom inget av lagen har varit topptippade. Värmlänningarna avslutade grundserien på ett väldigt bra sätt och följde sedan upp det med att göra flera fina insatser i Allettan, där man tillslut blev trea. För Visby/Romas del blev Allettan (södra) lite tuffare men man hade inga större bekymmer att besegra Halmstad i den efterföljande matchserien. På pappret känns det här som ett ganska öppet möte och jag tror det kommer krävas tre matcher för att få fram en vinnare. 
 
Spelare att hålla ögonen på i Forshaga - Viktor Lennartsson, Skicklig profil som går mot en av sina bästa säsonger hittills i karriären. 
Spelare att hålla ögonen på i Visby/Roma - Sami Tamminen, leder den interna poängligan och hade en stor del i att man lyckades besegra Halmstad. 
Tips: 2-1 i matcher till Forshaga 
 
 
HUDDINGE - ÖSTERSUND 
Här kommer ett av de tyngsta mötena i åttondelarna, både Huddinge och Östersund har spänt bågen och en förlust skulle ses som ett misslyckande. Av de här lagen tycker jag att Östersund varit bäst när det kommer till att hålla en jämn och bra nivå, Huddinge har varit mer ojämna men har å andra sidan en lite högre högstanivå. Frågan är bara om man kan komma upp i den nu när det gäller som mest. Precis som i det ovanstående mötet kan det här mycket väl bli en rysare i tre akter. 
 
Spelare att hålla ögonen på i Huddinge - Björn Jonason, rutinerad poängspelare som imponerat under stora delar av säsongen. 
Spelare att hålla ögonen på i Östersund - Erik Rainersson, underskattad Björklövenprodukt som fått sitt genombrott den här vintern. 
Tips: 2-1 i matcher till Östersund 
 
 
HC DALEN - MARIESTAD 
Vissa lag får ge sig ut långt på vägarna men för Dalen och Mariestad blir det ganska behagliga resor, matcherna lär däremot bli betydligt tuffare. HC Dalen har imponerat under stora delar av säsongen och får därför iklä sig rollen som favorit i den här matchserien, medan Mariestad sökt efter den riktiga toppformen. I matcherna mot Eskilstuna Linden såg det dock lovande ut och nu lär nog BOIS kunna bjuda på bra motstånd. Frågan är bara om det räcker. 
 
Spelare att hålla ögonen på i HC Dalen - Martin Thörnberg, seriens mest meriterade spelare som dessutom är en av de bästa. Stod för 23 poäng i Allettan. 
Spelare att hålla ögonen på i Mariestad - Joonas Alanne, meriterat nyförvärv som gjort bra ifrån sig sedan han kom till klubben. Stod för fyra poäng mot Linden. 
Tips: 2-1 i matcher till HC Dalen 
 
 
HC Dalen och Mariestad är två lag som känner varandra väl
Foto: Alexander Viktorson (Arkiv) 
 
 
VIMMERBY - MÖRRUM 
Vimmerby rankades ganska högt inför säsongen men har fått kämpa en hel del med sin form, i grundserien blev laget femma men i Allettan såg det lite bättre ut. Har en hög högstanivå och borde kunna bjuda upp till kamp om de får allt att stämma. Mörrum var uträknade under delar av Allettan men lyckades hitta formen och kämpa sig till en sjätteplats, mycket tack vare Didrik Jansson som imponerade mellan stolparna. Är trots det, en liten underdog i den här matchserien. 
 
Spelare att hålla ögonen på i Vimmerby - Johan Schreiber, ett lyckat nyförvärv som stundtals håller riktigt hög klass. 
Spelare att hålla ögonen på i Mörrum - Marcus Paulsson, den tidigare landslagsspelaren var medioker i grundserien men briljerade sedan i Allettan där han tog hem poängligan. 
Tips: 1-2 i matcher till Mörrum
 
 
NYBRO - BORLÄNGE
Vi rundar av med ett möte som liknar det uppe i norr, här är det Nybro som är Bodens motsvarighet medan Borlänge får iklä sig rollen som Kalix. Vikings har imponerat under stora delar av säsongen och jag skulle tro att en hel del supportrar börjat drömma om an allsvensk återskomst - dit är det dock fortfarande långt. Borlänge hade nog rätt höga förhoppningar inför säsongen men sedan försvann fixstjärnan Markus Persson och i Allettan blev man bara sexa - endast målskillnaden gjorde att man inte blev åtta. Summa summarum är Nybro stora förhandsfavoriter. 
 
Spelare att hålla ögonen på i Nybro - Robin Johansson, nyckelspelare som förmodligen är Hockeyettans bästa målvakt sett över en hel säsong. 
Spelare att hålla ögonen på i Borlänge - Patrik Elfsberg, har blivit extra viktig sedan Persson for till Modo. Stod för 20 poäng i Allettan. 
Tips: 2-0 i matcher till Nybro 
 
 
Hur tror du det kommer gå i matcherna? 
 
 
 
 
 
 
Vill du vara med och stötta bloggen och på samma gång få större inflytande på vad vi ska skriva om? Besök vår patreonsida och läs mer, varje bidrag är både välkommet och uppskattat - För ungefär 25 kronor/månad skulle ni göra det möjligt för mig att lägga mer tid på bloggen och därmed erbjuda er en bättre produkt, med mer fokus på laget du hejar på. -  PATREON