Nykomlingskollen - del 5

Vi inleder veckan med att ta en titt på en av Hockeyettans nya lag. 
 
I de fyra tidigare delarna i den här lilla "serien" har vi tittat lite extra på några av nykomlingarna som de flesta har bra koll på, lag som ser ut att satsa för att verkligen lyckas i Hockeyettan. Den här gången blir det lite annorlunda, nu kommer vi till en ny bekantskap som istället går in i säsongen som en riktig doldis. Det handlar om Malung, som nu gör sin första säsong på den här nivån (åtminstone den första gången de senaste 30 åren). Laget avancerade från Hockeytvåan genom att bli etta i sin grundserie och sedan trea i kvalserien.  
 
Under våren och sommaren har klubben värvat en del intressanta spelare, bland annat på målvaktssidan där man hoppas mycket på Robin Christoffersson. 21-åringen spenderade en stor del av den gångna säsongen i Hockeyettan med Wings men har tidigare gjort allsvensk debut med Södertälje och han har även varit Leksands förstaval i J20-laget. Som utmanare mellan stolparna har han Per Anderhag som fått förnyat förtroende och som nu ska göra sin första säsong på den här nivån. På förhand känns det som att Christoffersson är förstavalet, han är lovande och har trots allt en del erfarenhet från spel i serien. 
 
Bland lagets nya backar hittar vi bland annat Eric Björlin som värvats in från Abroga där han noterades för nio poäng på 26 matcher. I vintras spelade han även uppe i Sollefteå och 21-åringen har visat att han håller på den här nivån, vilket gör att han förmodligen blir en viktig spelare för sitt nya lag. Det hoppas man även att Oscar Olsson på sikt ska kunna bli, han har spenderat de tre senaste säsongerna i Färjestads J20-lag men lånades även in till just Grums under en kortare period och de blev tydligen imponerade av det de fick se. 
 
För att lyckas som nykomlingen är defensiven naturligtvis viktig men man måste även kunna hota i det offensiva spelet. Där hoppas man att Patrick Eriksson ska kunna bidra på ett bra sätt. Nyförväret kommer senast från spel i Sparta Sarpsborg och han har faktiskt spenderat de senaste nio säsongerna på norsk mark. Trots det finns det kanske en del Malungssupportrar som har hyfsad koll på forwarden, han har nämligen Malung som moderklubb och har spelat tre säsonger (2006-09) i klubbens A-lag. De har även en minst lika efterlängtad återvändare i Emil Ax som är tillbaka i klubben efter att ha spenderat den gångna säsongen i den franska tredjeligan där han stod för 32 poäng på 23 matcher. 25-åringen har spelat fyra säsonger i Hockeyettan men har även gjort fina insatser i Malungströjan, säsongen 16/17 stod han för imponerande 91 poäng på 31 matcher när laget nådde playoff 2 i Hockeytvåan. 
 
Men det är inte bara nya spelare som ska försöka göra att Malung lyckas, man måste även förlita sig på lirare som hjälpte laget att avancera. I den kategorin hittar vi lagets största stjärna, Jonas Kapla. Den rutinerade forwarden har tidigare spelat närmare 150 matcher i Hockeyettan men har även testats på allsvensk nivå och det är inget snack om att han fortfarande håller hög klass. Den gångna säsongen stod forwarden för hela 90 poäng på 40 matcher och han har fullkomligen öst in poäng sedan flytten hem för fyra år sedan. I honom har nykomlingen en spelare som kan hota de flesta försvaren i Hockeyettan. 
 
Kapla har som sagt var en hel del rutin och det har även lagets nya tränare. Göran Tärnlund har tidigare varit assisterande i Mora under totalt fyra säsongers tid och han har även varit med att ta upp Sundsvall till Hockeyallsvenskan.  Trots Kaplas rutin och en bra tränare känns det som att Malung kommer få en relativt tuff säsong, man håller till i den underskattade västra serien där det finns många bra lag och det krävs en riktig topprestation om nykomlingen ska undvika en plats bland de tre sämsta i serien. 
 
Hur tror du att Malung kommer lyckas den här säsongen?