Hockeyallsvenskan: nu börjar allvaret

Igår stod det klart. Vita Hästen måste kvala för att behålla sin allsvenska status. 
 
De flesta har varit överens. Redan för flera veckor, ja kanske månader tillbaka, var många inställda på att Vita Hästen skulle hamna i kvalserien och efter gårdagens förlust borta mot Västerås är det ett faktum. Med ett par matcher kvar har avståndet upp till tolvan Tingsryd blivit för stort för att ta igen och nu väntar säsongens viktigaste matcher. Det är nu Norrköpingslaget ska försvara det man kämpade så hårt för att få för ungefär fem år sedan. 
 
Senast Vita Hästen spelade i kvalserien kom man från Hockeyettan och kunde spela utan någon större press. Visst fanns det förhoppningar om att nå ett avancemang men det var de allsvenska lagen som hade något att försvara. Mer eller mindre alla resultat gick hästarnas väg och varje hemmamatch bjöd på ögonblick som numera känns klassiska. Vem minns inte den händelserika målfesten mot Troja, det sena avgörandet mot Björklöven eller den imponerande vändningen mot Tingsryd? 
 
Vita Hästens säsong har varit allt annat än lyckad. 
Foto: Johnny Anderson 
 
Den här gången ser det annorlunda ut. Nu har laget en hel del att försvara, inte minst sin heder. Hela säsongen har varit ett misslyckande, man har haft problem både på och utanför isen. Nyligen fick man en ny ordförande vilket är positivt men klubben har fortfarande stora ekonomiska problem som gör resultatet i kvalserien ännu viktigare. Därför är det hög tid att agera. Det är försent att värva nya spelare som kan tillföra något men chansen finns fortfarande att få in en tränare som kan bidra mer energi och driv. Leif Strömberg är ett namn som alla i hockeysverige känner till men den här säsongen har han inte lyckats få ordning på hästarnas spel. Under vissa perioder har det sett lovande ut men jämnheten har saknats vilket gjort att laget tappat viktiga poäng i matcher man borde vinna. 
 
Under hela vintern har Strömberg, eller "strumpan" som han kallas, använt sig av olika klyshor för att försöka hitta något positivt att fokusera på. "Insatsen var bra" har använts vid flera tillfällen men i en kvalserie handlar ingenting om hur insatsen är. Där är poäng det som avgör klubbens öde. Just därför är det hög tid att rekrytera en ny tränare som kan få fart på laget, händer det nu så ger man personen i fråga chansen att få ett par matcher innan allvaret är igång. Jag gillar Strömberg som person men hur ofta skulle en klubb behålla en spelare bara för man gillar honom som person? Det är nu eller aldrig, man kan inte vänta längre. 
 
Det är klart att allt inte är hopplöst för Vita Hästen, det finns bra spelare i laget som håller hög klass och som brinner för klubben. Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson borde kunna briljera i kvalserien och med lite tur kan någon av de skadade spelarna snart vara redo att ge sig ut på isen igen. Under de avslutande matcherna av grundserien har man dessutom chansen att få tillbaka sin kanske viktigaste spelare. Publiken. Stödet i Himmelstalundshallen var minst lika viktigt som någon av spelarna när laget tog steget upp till Hockeyallsvenskan och de kommer spela en stor roll även den här gången. Än är loppet inte kört. 
 
Tror du Vita Hästen spelar allsvensk hockey i höst?
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner!