Top contenders: Visby/Roma

Kan Visby/Roma göra om förra säsongens bedrift?
 
Förra säsongen är verkligen något att se tillbaka på med glädje för alla som gillar hockey ute på Gotland, öns bidrag till Hockeyettan stod för sin bästa säsong på många år och även om laget slutade sist i den allsvenska kvalserien ska man vara väldigt nöjda med sin insats. Nackdelen med att lyckas så bra är att förväntningarna kanske är lite för höga på laget den här säsongen. Kan man verkligen motsvara dessa förväntningar?
 
Offensiva krafter som lämnat
Jag vet inte riktigt om det är just offensiven som tog Visby/Roma hela vägen till kvalserien men man hade några lirare som kunde ösa in poäng. Två av dessa var Joakim Axman och Andreas Gröndahl men nu har duon, som stod för 99 poäng tillsammans, lämnar klubben. Axman var ett av lagets främsta offensiva hot och gjorde bland annat 40 mål under sina två år i föreningen och det känns inte riktigt som att man hittat en fullvärdig ersättare till 23-åringen som kommer spela i Valbo den här säsongen. 
 
Exotiskt nyförvärv
Visby/Roma har blandat och gett under sommaren, vissa nyförvärv imponerar medans andra känns som typiska "truppspelare" som breddar truppen istället för att spetsa till densamma. En spelare som förmodligen kommer få spendera en hel del tid på bänken men som ändå ger lite uppmärksamhet till laget är Martijn Oosterwijk. 27-åringen har värvats in som backup till Sammy Gustafsson i målet men det som gör honom lite speciell är det faktum att han kommer från Nederländerna. Ett land som inte direkt är omtalat för sin hockeytradition. Oosterwijk är landets enda spelare i Hockeyettan och det ska bli intressant att följa hans framfart den här vintern. 
 
Nyckelspelaren 
Laget har behållit stommen från förra säsongen och en som kommer få bära ett tungt lass är lagkaptenen Mikael Adamsson. Forwarden som har Västerås som moderklubb gör sin tionde säsong på ön och han är tack vare det en av lagets riktiga supporterfavoriter. 29-åringen har gjort 30 poäng eller mer vid fyra tillfällen men kommer från en lite svagare säsong (även om han blev bättre när det vankades playoff och kvalspel). I grunden är dock forwarden en spelare som håller hög Hockeyettanklass och det gäller för Visby/Roma att han är på bra spelhumör den här säsongen. 
 
Den nye stjärnan
Andreas Gröndahl var en av lagets "stjärnor" under de senaste åren men nu har han lämnat och nyförvärvet Markus Kinisjärvi får försöka axla hans mantel. 25-åringen har det som krävs för att lyckas, så sent som säsongen 15/16 gjorde han 25 poäng i Hockeyallsvenskan och i vintras stod han för 33 assist på 42 matcher vilket gjorde honom till en av seriens bästa framspelare. En som borde gilla att få en så bra passningsspelare som lagkamrat är Oskar Lundberg som gjorde 23 mål förra säsongen. Kan det bli ännu fler i Kinisjärvis sällskap? 
 
Kan Visby/Roma göra om bedriften och nå kvalserien för andra säsongen i rad, eller blir det här en säsong då publiken får ta semester tidigare?
 
1