Inför Hockeyallsvenskan - Modo

Idag ska vi ta en titt på ett av de mest topptippade lagen i Hockeyallsvenskan. 
 
Under gårdagen granskade vi Södertälje lite extra, den anrika föreningen från kringelstaden är ett av flera lag som i mångas ögon ses som möjliga outsiderns inför säsongen. Riktigt i samma kategori passar inte Modo in i, med allsvenska mått mätt är klubben från Örnsköldsvik något av en gigant och många förväntar sig att laget ska vara med riktigt högt upp i tabellen. Frågan är bara - lyckas dem med det? 
 
De senaste åren har Modo gått igenom en väldigt känslomässig period, rent historiskt är laget vana att spela i högstaligan men 2015 tvingades man kvala sig kvar och åter efter blev det degradering till Hockeyallsvenskan efter att förlorat kvalet mot Leksand med 4-3 i matcher. Att spela allsvensk hockey skulle visa sig bli en tuff omställning, de två första säsongerna blev laget som bäst tia men sedan dess har man gjort en stadig klättring närmare toppen. 
 
Säsongen 18/19 slutade laget sexa vilket var ett steg i rätt riktning och i vintras samlade man ihop hela 111 poäng vilket räckte till en andraplats - endast slagna av Björklöven. Efter två matcher i finalserien blåstes säsongen av så det är svårt att veta exakt hur lång Modo hade kunnat nå, men känslan är att laget var långt ifrån chanslösa att tillslut nå SHL. 
 
Under våren och sommaren har en hel del saker hänt, trion Jonathan Johnson, Patrik Karlkvist och Adam Tambellini har lämnat klubben vilket innebar att hela 210 grundseriepoäng försvann. Dessutom har Henrik Björklund flyttat tillbaka till BIK Karlskoga. Förutom spets och offensiv kvalité saknas även värdefull rutin i form av Johan Forsberg som tackat för sig och Tobias Enström som, åtminstone i nuläget, inte skrivit på nytt kontrakt. 
 
Henrik Björklund är en av flera tunga pjäser som lämnat Modo inför säsongen. 
Foto: Johnny Anderson 
 
 
Som tur var har det även kommit in nya spelare (annars vore det krisvarning i Ö-vik), på backsidan hoppas man mycket på Brendan Mikkelson och Frank Corrado men även Tobias Viklund som är tillbaka i klubben där han vann SM-guld 2007. Lägg därtill att klubben lånat in Jesper Lindgren från Toronto så får man ändå säga att defensiven på ser bra ut, åtminstone på pappret. 
 
Även på forwardssidan har det kommit in lite nya ansikten som man hoppas mycket på, inte minst Aleksi Heponiemi som ska spendera hösten i Hockeyallsvenskan innan han vänder tillbaka till Nordamerika. 21-åringen hade en medioker första vinter i farmarligan men var briljant senast han spelade i Europa, säsongen 18/19 blev det hela 46 poäng på 50 matcher i finska högstaligan och håller forwarden samma nivå i Modo-tröjan får det här ses som ett succélån. 
 
Det är ingen som säger att Modo har en dålig uppsättning med forwards, tvärtom, men jämför man med förra säsongens upplaga så är det ändå en försvagning. Frågan är hur stor skillnad det kommer betyda när det kommer till inspelade poäng och placering när grundserien summeras. 
 
BETYG - SÅ BRA ÄR MODO
MÅLVAKTER
Oliver Dackell - 💛💛 - Evig talang som väntar på sitt ordentliga genombrott. Var utlånad till tre olika klubbar förra säsongen. 
Anthony Peters - 💛💛💛 - Rutinerad keeper som värvats in från den tyska ligan. Förväntas få mycket speltid. 
Linus Lundin - 💛💛 - Stabil målvakt som stod i hälften av grundseriens matcher men som fick nöta bänk när Bartosak värvades in. Har ryktats vara påväg bort. 
BACKAR
Jesper Dahlroth - 💛💛💛💛 - Intressant värvning som spenderat den senaste vintern i SHL med Oskarshamn. Bör få en nyckelroll. 
Jesper Lindgren - 💛💛💛💛💛 - Talang som är värd högsta betyget med tanka på potentialen och det han visat tidigare. Inlånad från Torontos organisation men väntar fortfarande på sin NHL-debut. 
Tommy Enström - 💛💛 - Rutinerad back som gör stor nytta i egen zon. Är möjligen påväg ned i karriären. 
Frank Corrado - 💛💛💛 - NHL-meriterat nyförvärv som kommer till Örnsköldsvik med höga förväntningar på sig. Har en strulig säsong bakom sig vilket drar ner betyget en aning. 
Brendan Mikkelson - 💛💛💛💛 - Värvad från den Österrikiska ligan men har tre SHL-säsonger och drygt 100 NHL-matcher på meritlistan. Ny lagkapten. 
Tobias Viklund - 💛💛💛💛 - Är på pappret kanske rentav en femma men kommer från en säsong med få matcher i KHL och det var några år sedan han imponerade. Blir dock viktig med sin rutin. 
Anton Öhman - 💛💛 - Är ganska anonym men gjorde en fullt godkänd första säsong i klubben. 
William Wallinder - 💛 - Stort backlöfte som klubben hoppas mycket på. Fick speltid i totalt 18 matcher förra säsongen. Är bara 18 år gammal. 
Hugo Styf - 💛 - Ytterligare en lovande back som hunnit göra debut i A-laget men som lär få mer speltid i J20. Har gjort fem poäng på lika många matcher i juniorlaget under hösten. 
FORWARDS
Tobias Åhström - 💛💛💛 - Tillbaka i klubben efter en lyckad sejour som utlånad till Almtuna. Helt klart värd att hålla ögonen på i vinter. 
Mikkel Aagaard - 💛💛 - Intressant värvning som skördat framgångar i Nordamerika men som aldrig spelat på svensk mark tidigare. 
Aaron Gagnon - 💛💛💛 - Meriterad kanadensare med NHL-rutin som senast kommer från tre år i Schweiz. Spelade bara fjorton matcher i vintras, vilket drar ner betyget. Är i vanliga fall minst en fyra.
Edwin Hedberg - 💛💛💛 - Tidigare stjärnskott som blandat och gett de senaste säsongerna. Borde kunna göra bra ifrån sig på den här nivån. 
Magnus Häggström - 💛💛 - Fick sitt genombrott som radarpartner till Foppa för ungefär tio år sedan men hade en rejäl dipp i vintras. Har gjort drygt 350 matcher i Hockeyallsvenskan. 
Kalle Jellvert - 💛💛💛 - Tidigare talang från Örebro som utvecklats fint sedan han kom till Modo. Utvecklingskurvan pekar mot 30 poäng i vinter. 
Sebastian Ohlsson - 💛💛💛💛 - Bra värvning som gjorde succé i Timrå den gångna säsongen. Får dra ett tungt lass i offensiven. Potentiell intern skyttekung?`
Gustav Olhaver - 💛💛💛 - Värvad från Tingsryd där han gjorde sin bästa säsong hittills i karriären. 
Linus Pettersson - 💛💛 - Spelskicklig talang som fick något av ett genombrott i vintras. Värd en trea innan säsongen är slut? 
Filip Svenningsson - 💛💛💛 - Ytterligare en värvning med hög potential. Gjorde 29 matcher i SHL i vintras. 
Max Tjernström - 💛 - Svårscoutad talang som gjort succé nere i Alperna men som aldrig spelat i Hockeyallsvenskan. Har förpassats till fjärdekedjan under delar av försäsongen. 
Aleksi Heponiemi - 💛💛💛💛💛 - Rankas som en av Finlands största talanger och tippas få göra NHL-debut i vinter. Har gjort imponerande 204 poäng på 129 matcher i juniorligan WHL. Inlånad från Florida. 
 
TIPSET - SÅ GÅR DET FÖR MODO
1. 
2. BIK Karlskoga
3. 
4. AIK
5. 
6. MODO
7. Vita Hästen
8. Södertälje
9. 
10. Almtuna
11. Mora
12. 
13. Kristianstad
14. 
 
Hur tror du det kommer gå för Modo den här säsongen? 
 
Avslutningsvis vill vi välkomna Coolbet som ny samarbetspartner till bloggen, under de kommande dagarna ska vi tillsammans med dem ta en titt på de olika grundserierna i Hockeyettan! 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Vi säger även tack till Sporatun sports som fortsatt också är med och stöttar bloggen!