Hockeyettan: Lagbygget - Hammarby

Vi rundar av helgen genom att granska ett lag som gärna minns tillbaka på gamla tider. 
 
Säg Stockholm och hockey så går de flesta tankarna till Djurgården som ständigt har som mål att ta hem guldet, eller kanske AIK som kämpar för att ta sig tillbaka till den absoluta eliten i SHL. Sällan snackas det om Hammarby men rent historiskt är de faktiskt något av en maktfaktor, mellan 1932-51 lyckades klubben vinna inte mindre än sex SM-guld men på senare år har det gått betydligt tyngre. 
 
Under inledningen av 2000-talet kämpade klubben med stora ekonomiska problem men man lyckades ändå hålla sig vid liv och på en relativt hög nivå, våren 2004 kvalade man exempelvis till elitserien men fyra år senare var katastrofen ett faktum. Klubben gick i konkurs. 
 
Som fågeln fenix återuppstod man under namnet "Bajen Fans IF" i division fyra, där inleddes en imponerande resa som slutade i och med avancemanget till division 1 våren 2013. Klubben tog då tillbaka sitt ursprungliga namn och till hösten går man in på sin åttonde säsong i det som numera heter Hockeyettan. Den gångna säsongen var långt ifrån någon succé, efter en jumboplacering i grundserien slutade laget näst sist i fortsättningsserien vilket innebar negativt kval men på grund av corona slapp man den nervpärsen och är kvar i Hockeyettan. 
 
Med anledning av det borde kraven inför hösten vara ganska låga, man har visserligen kommit ganska långt med sitt lagbygge men frågan är om det håller tillräckligt hög klass för att göra bättre ifrån sig än i vintras. En hel del nya ansikten har dykt upp i träningslokalen, man hoppas mycket på nye keepern Oscar Walldén som stundtals imponerat i Vimmerby men som inte riktigt lyckades sno åt sig förstaspaden. Kan Hammarby vara klubben där 21-åringen får sitt genombrott? 
 
Den på pappret tyngsta värvningen hittills skedde så sent som i under fredagen då det annonserades att Pontus Okerblad byter Kumla mot huvudstaden. Forwarden har två fina säsonger i Närke bakom sig och har tidigare även spelat i KRIF men den grönvita publiken kanske minns 25-åringen från säsongen 12/13 då han bidrog till att klubben tog steget till Hockeyettan. Väl där blev det ytterligare en säsong med söderbröderna innan flytten till USA och EHL-klubben Wilkes-Barre/Scranton Knights. 
 
 
Sebastian Andersson är en av vårens tyngsta förluster. 
Foto: Alexander Viktorson 
 
 
Trots Okerblads ankomst känns det som att Hammarby har förlorat mer än man vunnit under de senaste månaderna, keepern Sebastian Andersson har flyttat till Väsby och man har även tappat backen Felix Lundqvist som gjort ett bra jobb de senaste säsongerna. Dessutom har Hampus Berg tagit steget till Tyresö/Hanviken och som om det inte vore nog har även lagkaptenen Marcus Carlsson tackat för sig, för honom väntar åter spel i Haninge Anchors, som hoppas ta sig tillbaka till Hockeyettan.  
 
Noterbart är att Hammarby valt att satsa på många unga förmågor, bland vårens nyförvärv återfinns inte mindre än sex spelare som senaste hållit till på juniornivå och medelåldern i truppen (drygt 22) skvallrar om orutin. Man väntas därför förlita sig mycket på Robin Kokkonen som går in på sin sjunde säsong i "ettan" och som var en av få ljusglimtar i vintras. Man ska även vara glada att den duktige backen Joakim Albertsson valt att stanna kvar ytterligare en säsong, det är minst sagt goda nyheter. 
 
Trots att Albertsson stannar känns det som att Hammarby går inför en tuff höst, det gäller att flera av de nya tonåringarna lyckas ta klivet in på seniornivå på ett bra sätt samtidigt som de förväntade nyckelspelarna tar sitt ansvar. Då, men bara då, kan det bli bättre än förra säsongen. 
 
HAMMARBYS TRUPP JUST NU
Målvakter: Marcus Due-Bojé, Oscar Walldén
Backar: Joakim Albertsson, Emil Andersson, Fabian Eggenberger, Simon Pousette, Axel Åström, Linus Pettersson, Rasmus Lindgren, Christoffer Juvas 
Forwards: Andreas Andersson, Robin Kokkonen, Emil Leijon, Daniel Liiv, William Brännmark, Emil Mäki, Pontus Okerblad, Casper Siösteen, Joonas Ruotsaari 
 
 
Hur tror du det går för Hammarby 20/21?
 
 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Sporatun Sports, som är bloggens senaste samarbetspartner. Klicka på bilden nedan för att få mer information om vad dem kan hjälpa spelare med!