Sillykollen: Hockeyettan norra

Säsongen är fortfarande långt bort men många av klubbarna har redan börjat med sina lagbyggen. Idag tar vi en titt på vad som sker uppe i Hockeyettan norra! 
 
 
Boden 
Nyförvärv: Marcus Sandström (Piteå), William Dageryd (Luleå J20), Oliver Schack-Blomstedt (Luleå J20), Claes Endre (Segeltorp)
Förluster: Oskar Sehlestedt (slutar), Alfons Nordberg (Sollentuna), Alfons Malmström (AIK)
Kommentar: Boden gjorde på många sätt en fin säsong och nu hoppas klubben kunna bygga vidare på det. Hittills har man legat ganska lågt men värvningen av Marcus Sandström imponerar. Den lär ha svidit i ögonen på Piteås supportrar. Den största ändringen ser ut att ske mellan stolparna där Claes Endre kommer in samtidigt som Oskars Sehlstedt väljer att lägga plocken på hyllan. Det är en tung förlust men samtidigt verkar Endre ha gjort det bra nere i östra serien och det ska bli intressant att följa 23-åringens utveckling uppe i norr. 
 
Kalix 
Nyförvärv:
Förluster:
Kommentar: Kalix lägger en delvis framgångsrik säsong bakom sig men hittills verkar man mest ha fokuserat på att förlänga kontrakt och lägga en grund på det sättet. Kvar i truppen finns bland annat den offensiva backklippan Johan Pettersson och i nuläget sitter hela nio forwards på kontrakt. 
 
Kiruna AIF
Nyförvärv: Alexander Selin (Piteå)
Förluster: Carl Hjälm (Östersund), Gabriel Munck (Örnsköldsvik), Jonathan Mettävaino (slutar)
Kommentar: Nykomlingen gick in och satte färg på Hockeyettan vilket var väldigt positivt och nu står laget inför det viktiga andra året. Har tappat duktige målvakten Carl Hjälm till Östersund men värvningen av Alexander Selin känns bra, forwarden borde kunna ta ytterligare ett kliv framåt om han hamnar i rätt omgivning. 
 
Kiruna IF
Nyförvärv:
Förluster:
Kommentar: Temperaturen kring hockeyn har höjts rejält i Kiruna men IF har legat väldigt lågt under vårens första veckor. I nuläget sitter bara två spelare på kontrakt som gäller över den kommande säsongen så det återstår en hel del arbete innan laget är redo. Samtidigt kan mycket hända bakom kulisserna så det är verkligen ingen anledning att känna oro än. 
 
Piteå 
Nyförvärv:
Förluster: Carl Becker (Södertälje), Marcus Sandström (Boden), Alexander Selin (Kiruna AIF)
Kommentar:  Piteå står inför en minst sagt viktig säsong. I vintras gick Boden om och det känns som att maktkampen mellan klubbarna kommer fortsätta. Har tappat tre duktiga spelare där förlusten av Carl Becker känns extra tung. Ligger lågt när det kommer till värvningar men borde få ihop ett slagkraftigt lag lagom till säsongen drar igång. 
 
Blir Piteå ett lag att räkna med nästa säsong?
Foto: Peter Scott 
 
 
SK Lejon
Nyförvärv: Alexander Puurunen (Köping), Felix Puurunen (Köping), Elias Stendahl (Frölunda J20)
Förluster:
Kommentar: Lejonen från Skellefteå kommer från en ganska tung säsong där de fick nöja sig med en tiondeplats i grundserien, följt av att bli fyra i fortsättningsserien. Lär fortsätta att kämpa på i bakgrunden av de lite större klubbarna men har redan tretton spelare med kontrakt vilket kan underlätta försäsongsträningen. Hade nog hoppats locka tillbaka Oskar Sehlestedt från Boden men så verkar det inte bli i och med att målvakten annonserat att han lägger av. 
 
Tegs SK
Nyförvärv: Marc-Anthony Simonetta (Caledon Golden Hawks), Casper Andersson (Helsingborg)
Förluster:
Kommentar: Det är ganska svårt att redan tippa hur det kommer gå för Teg nästa säsong men känslan är att de håller på att få ihop något bra. Casper Andersson gjorde en fullt godkänd debutsäsong på seniornivå nere i Helsingborg och lagets nya kanadensare verkar veta var målet står. Förra säsongen stod 21-åringen för 36 mål på 52 matcher i PJCHL. Oklart hur han klarar omställningen till spelet i europa men det kan mycket väl visa sig vara ett fynd. Har redan ett uttalat målvaktspar och totalt fjorton spelare med kontrakt. Har förlängt med Elias Edström och det känns väldigt viktigt, forwarden håller i sina bästa stunder allsvensk klass. 
 
Vännäs
Nyförvärv: Robin Johansson (Björklöven J20), Viktor Burman (Karlskrona J20), Emil Hälldahl (Björklöven J20), Marcus Johansson (AIK J20)
Förluster: Ludwig Niederbach (Hanhals), Alexander Glimtoft (Väsby), Gabriel Österberg (Väsby)
Kommentar: Vännäs är, precis som Teg, ett lag som inte får så mycket uppmärksamhet men den här säsongen har på många sätt varit positiv. Laget tog sig till allettan och även om det gick tungt där så får säsongen ses som ett litet steg i rätt riktning. Ser ut att satsa på många lovande spelare till nästa säsong vilket är positivt men det kan även finnas en risk med det. Har i nuläget inte skrivit nytt kontrakt med succéspelaren Kevin Loppatto och som jag förstått saken (har pratat lite med amerikanen) så verkar det finnas lite andra alternativ, bland annat i utlandet. 
 
Örnsköldsvik
Nyförvärv: Axel Lundgren (Björklöven J20), Viktor Nyman (Östersund J20), Gabriel Munck (Kiruna AIF), Christoffer Hällberg (Kramfors-Alliansen), Dennis Westergård (Björklöven J20), Richard Lundin (Enköping), Oliver Pihlström (Comet Halden), William Cederstam (Long Beach Bombers)
Förluster: Emil Hedman (klubb ej klar), Oliver Dackell (Modo)
Kommentar: Laget ser ut att fortsätta få hålla sig i skuggan av stadens gigant (Modo), den här säsongen var långt ifrån ett misslyckande men man får svårt att ta nästa steg. Under våren har man värvat många J20-spelare och lagbygget ser i nuläget väldigt ungt ut. Åldermannen Conny Strömberg lär förmodligen inte återvända men man har kvar Johan Nilsson i laget och den rutinerade lagkaptenen lär få dra ett tungt lass även nästa vinter. Det är bra för både Örnsköldsvik och hela Hockeyettan att han fortfarande känner motivation att köra ytterligare en säsong (han har kontrakt som sträcker sig över säsongen 20/21). 
 
Östersund 
Nyförvärv: Carl Hjälm (Kiruna AIF), Robin Christoffersson (Malung)
Förluster: Tim Juel (BIK Karlskoga), Jesper Solomon Frisell (KRIF)
Kommentar: Östersund har varit en av klubbarna som varit tydligast med att man vill nå Hockeyallsvenskan men den här säsongen blev det respass i playoff 3 och nu står laget inför en oviss framtid. Har tappat den duktige målvakten Tim Juel som burit laget i många matcher och nu hoppas man duon Hjälm/Christoffersson ska kunna ersätta honom på ett bra sätt. Ser ut att få ihop ett relativt bra lag men kan inte känna sig säkra på att bli topp-3 i grundserien. Gillar att Marcus Fornell valt att stanna kvar i laget, där har Östersund en spelare som håller allsvensk klass när allt stämmer. 
 
Det återstår fortfarande flera månader innan säsongen drar igång men vilka lag tror du blir att räkna med nästa vinter? 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner!