Förhandskollen: Hockeyettan västra

Hockeyettan, TIPSET / Permalink / 3
Seriepremiären närmar sig med stormsteg och det är dags att ta en titt på en av de mest ovissa grundserierna i Hockeyettan. 
 
Tidigare har vi tittat lite extra på den norra respektive östra serien men idag är det alltså dags att granska lagen i den västra serien. Sedan förra säsongen har Västerås lämnat i och med sitt allsvenska avancemang men det finns fortfarande kvar en hel del intressanta lag som borde ha chansen att gå relativt långt i vinter. Dessutom hittar vi en ny bekantskap i form av Malung som senast kommer från spel i Hockeytvåan. Förutom nykomlingen återfinns även Tranås i serien, de har blivit flyttade från den södra grundserien.  
 
 Kan Kumla vara med och överraska den här säsongen?
Foto: Alexander Viktorson 
 
 
FAVORITERNA
Borlänge 
Trots flera fina säsonger verkar det vara få som tar Borlänge på allvar men det är inget snack om att man har goda chanser att vinna grundserien i vinter. Om vi tar en titt på truppen så ser den stark ut, man har bland annat förstärkt i form av Christoffer Björklund som har allsvensk rutin och som i sina bästa stunder skulle kunna spela på den nivån även den här säsongen. Även värvningen av Petter Mäkitalo känns väldigt bra, 21-åringen kommer senast från två fina säsonger uppe i Piteå och borde kunna ta nya kliv framåt i vinter. I offensiven hoppas man även mycket på Markus Persson som är en av seriens vassaste värvningar. Forwarden kommer in med drygt 200 allsvenska matcher på meritlistan och senast 29-åringen spelade i Hockeyettan blev det 49 poäng (inklusive kvalspel) och ett allsvenska avancemang. Vågar man hoppas på något liknande även den här gången? 
 
Mariestad 
Vi förflyttar oss en bit söderut där vi hittar Mariestad, som spelade allsvensk hockey senast 2009 men som har siktet inställt på att ta sig tillbaka till den nivån. Förra säsongen tog slut i och med förlusten mot Västerås i playoffspelets andra runda och man var verkligen besvikna. Nu gäller det att omvandla den besvikelsen till glöd och vilja att ta revansch. Mycket ser sig likt ut jämfört med hur man gick in i förra säsongen men en sak är annorlunda. Den här gången är Douglas Lögdal med från start (förra gången värvades han tillbaka i slutet av januari) och det kan betyda mycket. Centern håller hög klass och är i sina bästa stunder en av västra seriens främsta.  På målvaktssidan hoppas man att Tobias Sandberg ska kunna upprepa säsongen från förra säsongen och lyckas han med det är mycket vunnet för skaraborgslaget. 
 
UTMANAREN 
Lindlöven
Här skulle många nog sätta Skövde men jag tror att Lindlöven kommer placera sig högre den här säsongen. Redan i vintras visade man sin potential, det blev en överraskande andraplats i grundserien och mycket talar för att man ska kunna vara med och slåss om en plats i toppen även den här gången. Max Lalander är fortsatt en nyckelspelare men till den här säsongen har han fått sällskap av Niklas Lihagen och det är verkligen positivt för laget. Den rutinerade forwarden håller fortfarande hög klass och det har han visat redan under försäsongen. Man har dessutom värvat hem den erfarne målvakten Sammy Gustafsson och det är också en förstärkning som borde göra laget starkare. Värt att notera är att laget numera tränas av Jens Brändström som senast kommer från uppdraget som huvudtränare uppe i SK Lejon. 
 
SKRÄLLVARNING
Kumla 
Jag vet, truppen ser egentligen inte så stark ut och Tim Harrysson lär saknas i målet men jag tycker att det ändå finns en hel del potential i laget. Förra säsongen nådde man en sjundeplats i grundserien och lyckas de unga spelarna utvecklas på rätt sätt kan man säkerligen vara med och göra något liknande även i vinter. Kanske till och med ännu bättre. Här hoppas man mycket på backen Henrik Warman som kommer från en relativt bra säsong med Arboga och som gjort väldigt bra ifrån sig under försäsongen, men det känns även som att det finns spelare i offensiven att luta sig mot. Inte minst nyförvärvet Victor Wänghult som är tillbaka i Hockeyettan efter att ha öst in poäng i lägre divisioner de två senaste säsongerna. Bland lagets forwards hittar vi även talangen Karl Liljebrand som gjorde fyra allsvenska matcher med Vita Hästen i vintras och som har goda chanser att göra en fin säsong. 
 
BOTTENKAMPEN 
Surahammar & Malung 
Här kör vi på två relativt säkra kort. Surahammar var i botten redan förra säsongen och Malung är nykomlingar från Hockeytvåan. Hos de senare hittar vi ett bekant ansikte i Jonas Kapla som tidigare öst in poäng i Hockeyettan men det känns ändå som att det kan bli en ganska kämpig säsong för nykomlingarna som slutade trea i vårens kvalserie. Samtidigt kan jag säga att jag inte hoppas att de ska vara nere i botten, det är alltid roligt med överraskningar. 
 
TABELLTIPSET 
1. Borlänge
2. Mariestad
3. Lindlöven
4. Skövde 
5. Tranås 
6. Kumla 
7. Forshaga
8. Grums 
9. Arboga
10. Köping
11. Malung
12. Surahammar 
 
Hur tror du det kommer gå i den västra serien?
 
 
 
#1 - - Anonym:

Motivera gärna Skövde före Tranås? Känns rätt sjukt

Svar: Det kan mycket väl bli så att Tranås kommer före Skövde i tabellen, men jag tror att det kommer bli väldigt jämnt mellan 4-6 och då sa magkänslan att SIK tar fjärdeplatsen.
Benjamin Lindkvist

#2 - - Anonym:

Haha allvarligt talat? Tranås på plats 5 efter lag som Skövde och Lindlöven.... somna om förfan

#3 - - KHbois:

Jag tror att Tranås kommer komma före Skövde, tror faktiskt inte ens Skövde når allettan. De har ett klart försvagat lag i år.

Till top