Hockeyettan: Nu avgörs det

Hockeyettan / Permalink / 0
Ikväll går Hockeyettans grundserier in i ett avgörande skede. 
 
Inledningsvis får jag be om ursäkt för att det varit lite dåligt med inlägg här den senaste tiden, annat har kommit emellan men förhoppningsvis ska det bli lite bättre i framtiden. Julen närmar sig och det är (förhoppningsvis) en tid fylld med glädje men onsdagskvällen kan bli fylld av helt andra känslor. Det står nämligen mycket på spel i flera av kvällens matcher. 
 
Uppe i norr står det sedan länge klart att Piteå, Östersund, Teg och Boden kommer spela i Allettan efter jul men det finns fortfarande en ledig plats. Att två lag kämpar om den gör naturligtvis saken spännande men att det är just Kirunas båda stoltheter som gör det, tar allt till ytterligare en nivå. Inför den sista omgången sitter IF i förarsätet men man har bara en poäng till godo på AIF, en poäng som kan visa sig avgörande om några timmar. Båda lagen möter två lag som kommer spela i Allettan (Piteå och Boden) vilket gör att dem förmodligen inte kommer göra allt de kan för att vinna, det finns inte så mycket att spela om för deras del. Det är svårt att säga vilket lag från Kiruna som förtjänar en biljett till Allettan mest, sett till hur säsongen varit hittills har dem varit ganska likvärdiga, AIF har gjort ett par mer mål men man har samtidigt släppt in fler också. Känslan är att IF har bredden medan AIF har en spektakulär spets i importspelarna Cheyne Matheson och Kyle Brothers som gjort 36 poäng på 17 matcher.  
 
Även i den östra serien finns det fortfarande saker att spela om, där har både Vallentuna och Wings chansen att nå Allettan och det känns väldigt ovist hur det kommer gå. Vallentuna har visserligen två poäng till godo på Wings men man ska ta sig an Väsby (som har chansen att säkra en serieseger) samtidigt som Wings möter ett sedan länge avsågat Segeltorp. Tack vare målskillnaden skulle en poäng kunna räcka för Vallentuna men frågan är om man lyckas ta det mot ett formtoppat Väsby som varit ett av Hockeyettans hetaste lag under hösten? 
 
Noterbart från den östra serien är att Väsby är enda lag med chans att nå 50 poäng, inför kvällens match ligger man på 48 pinnar vilket även gör att en poäng räcker för att säkra seriesegern. Huddinge behöver bara göra två mål mot Sollentuna för att kliva upp på tresiffrigt och behöver stå för en bragdartad insats mot Visby/Roma för att undvika jumboplatsen. 
 
Tar Väsby hem seriesegern?
Foto: Johnny Anderson 
 
 
Den västra serien finns det egentligen inte så mycket att säga om, det står redan klart vilka lag (Borlänge, Mariestad, Grums, Lindlöven och Skövde) som når Allettan och Surahammar är sedan länge klara som jumbo. Det känns även relativt givet att Mariestad tar hem seriesegern, det räcker med en poäng mot nästjumbon Kumla samtidigt som Borlänge behöver en trepoängare mot Forshaga samtidigt som BOIS kammar noll. 
 
I brist på annat kan anhängare till den västra serien roa sig med att hålla koll på vilka som gör mål och assist ikväll, inför den avslutande omgången har nämligen fyra spelare en rimlig chans att vinna poängligan. Pelle Hedlund (Grums) och Markus Persson (Borlänge) sitter i förarsätet men både Alexander Kovalonok (Lindlöven) och Jesper Norbäck (Grums) lurar i den berömda vassen, bara två poäng bakom. Skytteligan lär nyss nämnda Persson ta hem i överlägsen stil och lagkamraten Patrik Elfsberg ser ut att vinna assistligan. 
 
Inför säsongen var förväntningarna höga på Nyköpings SK, laget värvade in ett flertal duktiga spelare och även en meriterad tränare i form av Fredrik Mälberg. Grundserien har dock varit ett misslyckande, laget når inte Allettan och under tisdagskvällen släpptes nyheten att man bryter med Mälberg. Det kommer inte som någon stor överraskning, saker och ting har inte varit på topp men säsongen kan ändå räddas med en fin insats i fortsättningsserien. 
 
Vi rundar av vår lilla resa genom landet nere i söder där det fortfarande finns en hel del att spela om. Inför kvällens avslutande omgång har både Nybro och Troja-Ljungby chansen att säkra seriesegern, Vikings har en poäng till godo men möter å andra sidan ett relativt starkt lag (Mörrum) samtidigt som Troja tar sig an ett Hanhals som har en ganska tung höst bakom sig. 
 
Visst kan det vara intressant att se vilket lag som vinner serien men kampen om den åtråvärda femteplatsen blir utan tvekan kvällens höjdare. På förhand har Halmstad allt i egna händer, en fin höst har gjort att man samlat ihop 36 poäng vilket är ett mer än Kalmar. Det som gör det hela extra spännande är dock att Kalmar har en bättre målskillnad vilket kan sätta lite extra press på "Hammers" som mer eller mindre blir tvungna att vinna mot Borås. Samtidigt ska naturligtvis Kalmar göra jobbet också men man borde ha goda chanser att besegra Tyringe, som redan är klar jumbo. 
 
Även nere i söder lever kampen om att bli seriens poängkung, inför den avslutande omgången står Mörrumsduon Adam Ingvarsson och Hampus Melén på 27 poäng vardera och det kan säkerligen trigga dem att göra lite extra bra ifrån sig mot Nybro. Segern i skytteligan ser dock ut att gå till en annan spelare, med sina 14 fullträffar är Roman Semjonov bäst och chansen finns att Vimmerbyspelaren gör ytterligare något mot HC Dalen. 
 
KVÄLLENS MATCHER 
Norra serien 
Kiruna AIF - Boden
Piteå - Kiruna IF
Kalix - SK Lejon
Örnsköldsvik - Vännäs
Teg - Östersund
Östra serien
Hanviken - Hudiksvall
Wings - Segeltorp
Sollentuna - Huddinge
Hammarby - Visby/Roma
Strömsbro - Enköping 
Vallentuna - Väsby
Västra serien
Köping - Eskilstuna Linden
Nyköping - Surahammar
Grums - Malung 
Mariestad - Kumla
Forshaga - Borlänge 
Lindlöven - Skövde 
Södra serien
Borås - Halmstad
Kalmar - Tyringe
Vimmerby - HC Dalen
Hanhals - Troja/Ljungby
KRIF - Tranås
Nybro - Mörrum  
 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner! 
 
Till top