Hockeyettan: Summering av den norra serien

Hockeyettan / Permalink / 0
Efter gårdagens dramatik är det hög tid att göra bokslut för Hockeyettan norra. 
 
Igår skrev vi att det kunde bli ett spännande slut på grundserierna och i den norra serien blev det verkligen så. Inför den sista omgången låg Kiruna IF på den femte och sista platsen till Allettan men rivalen Kiruna AIF lurade i vassen och hade fortfarande chansen att ta sig förbi. AIF gjorde allt i sin makt och stod för en fin insats mot Boden, laget ledde med 2-1 inför den tredje perioden men där satte man sig i en minst sagt tuff situation. Inom loppet av sex minuter gick gästerna både ikapp och förbi till 2-3 men med en minut kvar av matchen kvitterade AIF genom Viktor Mikko och en poäng var därmed säkrad.
 
Tillställningen avgjordes på straffar och även där var AIF lite vassare, det blev därför två poäng i grundseriens sista match men man hade som bekant inte saken i egna händer. Samtidigt som gruvstadens ena lag jublade föll Kiruna IF borta mot Piteå men man gjorde det först i förlängningen, vilket innebar en poäng och ett avancemang till Allettan. Efter 18 omgångar slutade både AIF och IF på samma poäng men IF:s målskillnad var bättre och det fällde tillslut avgörandet. 
 
I stort har den norra serien varit relativt underhållande, de topptippade lagen har presterat på en bra nivå men det har även funnits utrymme för överraskningar. Det får ses som en liten överraskning att Östersund tar hem seriesegern, inför säsongen snackades det mer om Piteå och Boden men laget vid Storsjön har verkligen gjort bra ifrån sig och blir något att bita i för de andra lagen i Allettan. Seriens största överraskning var utan tvekan Teg, med ett hårt jobb och ett par fina värvningar under sommaren har man blivit ett lag att räkna med igen. Mycket tack vare Sebastian Manberg som slutade tvåa i poängligan (24) och som säkerligen kan bli tungan på vågen även i framtiden. 
 
Med sina 36 poäng blev Boden fyra i grundserien. 
Foto: Johnny Anderson (arkiv) 
 
Lite längre ner i tabellen hittar vi Kalix och det får nog ändå ses som en liten besvikelse att lagen missade Allettan, de fick nöja sig med en sjundeplats och lär gå in i fortsättningsserien fyllda av revanschlust. Inför säsongen rankades Tim Juel som en av Hockeyettans tyngsta spelarförluster och därför ställdes det en del frågetecken kring Östersunds målvaktsspel men där har de verkligen lyckats motbevisa kritikerna. Robin Christoffersson och Carl Hjälm är nämligen etta respektive tvåa i målvaktsligan. 
 
5 SPELARE ATT LYFTA FRAM 
1) Sebastian Manberg (Teg). Snackades upp en hel del inför säsongen men hade inga problem att hantera förväntningarna. Fick en nyckelroll i sitt nya lag och har utan tvekan varit en av seriens bästa under hösten. Börjar bli värd en ny chans i Hockeyallsvenskan men först väntar Allettan. 
2) Cheyne Matheson (Kiruna AIF). Sågs som en chansvärvning inför säsongen men visade direkt att han kunde producera även på svensk is. Med sina fjorton mål på lika många matcher tog han hem skytteligasegern och det lär finnas en hel del sportchefer som fått upp ögonen för kanadensaren. 
3) Magnus Isaksson (Piteå). En av Hockeyettans mest rutinerade spelare fortsätter att visa sin klass. 32-åringen stod bland annat för tolv mål och vann grundseriens poängliga i överlägsen stil - hela åtta poäng före tvåan. Har ett spelsinne som är värt en bättre serie. 
4) Viktor Nilsson (Piteå). Piteå har en del rutinerade pjäser i truppen så det var överraskande att just Nilsson vann grundseriens poängliga för backar. 26-åringen ser ut att slå sitt personliga rekord och känslan är att han fått en större roll den här säsongen. 
5) Oscar Tellström (Vännäs). Förra säsongen var en succé för Vännäs men i höst har det gått tyngre. Trots det har seriens mest lovande spelare lyckats prestera väldigt bra, 17-åringen har gjort elva mål på femton matcher och bör ha väckt intresset hos andra klubbar. 
 
TABELLEN HOCKEYETTAN NORRA 
1. Östersund, 41 poäng
2. Piteå, 40 poäng
3. Teg, 36 poäng
4. Boden, 36 poäng
5. Kiruna IF, 27 poäng
---------------------------------------------------
6. Kiruna AIF, 27 poäng
7. Kalix, 25 poäng
8. Örnsköldsvik, 15 poäng
9. Vännäs, 14 poäng
10. SK Lejon, 9 poäng 
 
Vilket av lagen tror du har störst chans att nå Hockeyallsvenskan? 
 
 
 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans som är bloggens samarbetspartner! 
Till top