Hockeyettan: Summering av östra serien

Hockeyettan / Permalink / 0
Vi inleder helgen med att summera ytterligare en av Hockeyettans grundserier. 
 
Efter ett par intensiva månader är det dags att göra bokslut för Hockeyettans olika grundserier, härom dagen tog vi en titt på hur det gått uppe i norr och idag har turen kommit till den östra serien. En serie som bjöd på en hel del överraskningar. 
 
En av de största överraskningarna var att Väsby tog hem seriesegern, förra säsongen blev man visserligen trea och bjöd på ett underhållande spel men det snackades ändå väldigt lite om laget under sommaren. Trots det lyckades laget från huvudstadens utkanter med det mesta, offensiven har fungerat väldigt bra och det var till stor del den som gjorde att man hade bättre målskillnad och därmed placerade sig före Visby/Roma som också samlade ihop 48 poäng. Noterbart är att hela fem spelare snittade mer än en poäng per match och att Christoffer Gozzi blev målbäst med sina elva fullträffar. Det är även på sin plats att lyfta fram den unge backen Oliver Horrsell som tagit enorma steg i sin utveckling jämfört med hur det så ut förra säsongen. Där har vi en spelare som ger en anledning att plocka fram uttrycket "allsvensk potential". 
 
Visby/Roma blev som bekant tvåa och många av spelarna i laget kan vara väldigt nöjda med sina respektive insatser under grundserien, ska vi lyfta fram någon lite extra så passar det utmärkt med målvakten Daniel Marmenlind som varit en av höstens främsta och som åter fått allsvenska ögon - som ett bevis på det har 22-åriongen gjort två inhopp i Västervik som säkerligen gett mersmak. Noterbart är att "doldisen" Erik Palm slutade trea i backarnas poängliga och att han redan slagit nytt poängrekord. I offensiv väg har flera av lagets importspelare gjort bra ifrån sig, inte minst finländaren Teemu Huttu som samlade på sig 27 poäng varav tolv mål. 
 
Väsby och Visby/Roma får sällskap av Hudiksvall och Huddinge till Allettan men även Vallentuna och det får faktiskt ses som en stor överraskning. Laget brukar kunna stå för en del skrällar under säsongen men att hålla en tillräckligt jämn och hög nivå för att ta sig till Allettan hör inte till vanligheten. Det innebär att vi får se veteranen Andreas Paulsson på en aningen högre nivå än vanligt, 43-åringen stod för nio mål i grundserien och har visat att han fortfarande kan vara med och leverera fin hockey. Detsamma gäller Tobias Ericsson, den rutinerade duon lär säkerligen bli viktig om Vallentuna ska kunna hävda sig även i Allettan. 
 
Att Hudiksvall tog sig till Allettan är långt ifrån en överraskning, laget spelade i den allsvenska kvalserien i våras och har lyckats behålla en stor del av truppen. Man har fortsatt ett av Hockeyettans bästa målvaktspar, en imponerande backuppsättning och flera offensiva pjäser som producerar poäng i parti och minut. Trots det så var det faktiskt backen Erik Flood som vann den interna poängligan efter att bland annat ha noterats för 17 assist (även det mest i laget). Det som talar för Hudiksvall även i Allettan är att det fortfarande finns saker som kan bli bättre, det finns bland annat mer att önska i powerplay och så finns det ett par spelare som borde kunna höja sig ett snäpp. 
 
Backen Erik Flood har varit en av grundseriens bästa spelare. 
Foto: Johnny Anderson 
 
Huddinge stod för en katastrofal inledning på säsongen men höjde sig med tiden och nu på slutet har man varit ett av Hockeyettans hetaste lag. Med sina 104 mål är man klar etta i serien och man har även haft östra seriens vassaste powerplay. På senare tid har målvakten Pontus Eltonius klivit fram och i offensiven finns det flera spelare som imponerat, inte minst poängkungen Victor Andersson som stod för imponerande 39 poäng på 22 matcher. Lyckas "talangfabriken" få BÅDE offensiv och defensiv att fungera så kan det bli en väldigt rolig fortsättning på säsongen. 
 
Trots att det inte blev Allettan för varken Wings eller Strömsbro så får dem räknas som positiva överraskningar, lagen slutade sexa respektive sjua och borde ha goda chanser att hävda sig i fortsättningsserien. Drömmen om playoff lever därför i allra högsta grad. 
 
I övrigt kan vi notera att många av de väntade lagen återfinns i botten, Segeltorp tappade massor av spelare inför säsongen och det syns tyvärr att man inte lyckats ersätta dem. Trots att man släppt in flest mål i serien så lyckades faktiskt Hammarby med bedriften att vara ännu svagare, med sina fjorton poäng på 22 matcher gör man sin sämsta säsong sedan återkomsten till Hockeyettan/Division1. 
 
5 SPELARE ATT LYFTA FRAM 
1) Victor Andersson (Huddinge). Undertecknad blev överraskad att forwarden skulle spendera säsongen i Hockeyettan och under hösten har han visat prov på ett betydligt högre spel. Vann både den interna och hela östra seriens poängliga. Lär vara en av Huddinge nyckelspelare även efter juluppehållet. 
2) Edvin Olofsson (Väsby). Gick in i säsongen som en relativ doldis men lämnar den som seriens vassaste målvakt. 21-åringens fina spel gjorde att han även fick göra allsvensk debut i AIK och det lär finnas en del allsvenska ögon på honom när Allettan drar igång. Har haft stod del i Väsbys framgångar hittills. 
3) Niclas Lehmann (Huddinge). Tillbaka i huvudstaden har Lehmann åter visat sin kapacitet, med sina sexton fullträffar vann 29-åringen skytteligan och även där har vi en spelare som i sina bästa stunder visar prov på ett allsvenskt spel. Det är faktiskt överraskande att han inte fått en ordentlig chans på den nivån. Än. 
4) Erik Flood (Hudiksvall). Vinner man backarnas poängliga är man värd att få ett omnämnande. Hade en tung inledning på förra säsongen men fick ett lyft i och med flytten till Hälsingland, vårens spel har han tagit med sig in i grundserien där han utan tvekan varit en av Hudiksvalls bästa spelare. 
5) Joakim Axman (Strömsbro). Nykomlingen har satt färg på den östra serien och det är till stor del tack vare Axman, som varit en av höstens främsta spelare. 26-åringen slutade trea i skytteligan och har visat prov på en spelglädje som gör att laget blir att räkna med i fortsättningsserien. 
 
TABELLEN HOCKEYETTAN ÖSTRA 
1. Väsby, 48 poäng
2. Visby/Roma, 48 poäng
3. Hudiksvall, 47 poäng
4. Huddinge, 44 poäng 
5. Vallentuna, 39 poäng
6. Wings, 37 poäng
7. Strömsbro, 31 poäng
8. Sollentuna, 25 poäng
9. Hanviken, 25 poäng
10. Enköping, 23 poäng
11. Segeltorp, 15 poäng
12. Hammarby, 14 poäng 
 
Vilket av lagen tror du har störst chans att nå Hockeyallsvenskan? 
 
 
 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner!
 
Till top