Hockeyettan: Summering av södra serien

Hockeyettan / Permalink / 0
Efter julfirandet är det dags att göra bokslut för Hockeyettans södra serie. 
 
Redan ikväll är det smygstart för Allettan när Borlänge bjuder in Väsby till kamp men innan vi tar en titt på dem 20 lagen som ska göra upp i två serier så är det hög tid att summera den fjärde och avslutande grundserien. Om ni minns det så tog vi en titt på norra, östra och västra innan julen. 
 
Inför varje säsong snackades det mest om den södra serien och den här sensommaren var inget undantag, precis som vanligt stod flera av lagen för tunga värvningar som fick deras supportrar att drömma om allsvenska avancemang. En av sommarens tyngsta värvningar var den som Mörrum gjorde i form av Marcus Paulsson som valde att vända hemåt och den meriterade forwarden blev en riktig färgklick i serien, 35-åringen slutade bland annat tvåa i skytteligan och hade högst poängsnitt av samtliga ordinarie spelare i söder. Trots det, och flera andra duktiga spelares framfart, fick Mörrum nöja sig med en sjundeplats men mycket talar ändå för att laxarna kommer vara med högt uppe i fortsättningsserien. 
 
Mörrum hade kunnat bli en positiv överraskning om man lyckats nå Allettan men trots det fanns det andra i den kategorin, inte minst Halmstad som inledde säsongen väldigt starkt vilket resulterade i en femteplats - mycket bättre än den bottenplacering många tippade inför säsongen. Det kan man till stor del tacka ett starkt kollektiv för men även Victor Gagic som stack ut ur mängden med sina elva fullträffar. 
 
I Allettan kommer vi även se den väntade trion KRIF, Tranås och Troja-Ljungby som hade tillräckligt många toppar under hösten för att säkra varsin biljett. Här finns allsvensk potential så det skriker om det men det gäller att hitta toppformen när den behövs som mest, annars kan säsongen ta slut oväntat tidigt. Trots att de här relativt tunga klubbarna gjorde bra ifrån sig blev det faktiskt Nybro som tog hem seriesegern. Vikings var bra seriens mest stabila lag och hade egentligen inga dalar i sitt spel, offensiven fungerade bra och prestigevärvningen av målvakten Robin Johansson bar frukt direkt. Det är svårt att veta hur laget står sig jämfört med lag från den östra och västra serien (Allettan är upplagd lite annorlunda den här säsongen) men känslan är att glasrikets stoltheter borde ha goda chanser att samla ihop en hel del poäng även efter julfirandet. 
 
Troja-Ljungby återses i Allettan även den här säsongen. 
Foto: Johnny Anderson (Arkiv)
 
Samtidigt som en del lag överraskade i positiv mening fanns det egentligen inget lag som kan ses som en besvikelse, Vimmerby tappade många spelare inför säsongen och det visade sig tydligt på isen - Kalmar är säkerligen besvikna men var snubblande nära Allettan och det kan därför inte kallas för ett fiasko att man blev sexa. Det är möjligt att HC Dalen inte levde upp till förväntningarna men konkurrensen i den södra serien är hård och deras niondeplats hade varit betydligt bättre i någon annan av grundserierna. I botten hamnde Tyringe och Hanhals vilket kändes ganska väntat, nykomlingen Borås undvek den absoluta bottenstriden tack vare fina toppar i form av bland annat Henrik Eriksson som stundtals briljerat under hösten. 
 
5 SPELARE ATT LYFTA FRAM LITE EXTRA 
1) Robin Johansson (Nybro). Det är lätt att lyfta fram målkungar lite extra men jag tycker ändå att målvakten Johansson varit seriens bästa spelare. 24-åringen värvades med höga förväntningar på sig men motsvarade dem med bravur, han hade en fin räddningsprocent (94.04) samtidigt som han spelade överlägset mest av alla målvakter i serien. Lär bli nyckeln i jakten på fortsatt framgång för Vikings. 
2) Hampus Melén (Mörrum). Har tidigare spelat i Hockeyallsvenskan utan att lyckas fullt ut men på den här nivån håller han hög klass och det visade han verkligen i grundserien. Med sina 19 framspelningar vann han assistligan och 24-åringen blev även delad etta i den totala poängligan. Får därför ses som en av höstens bästa värvningar. 
3) Roman Semjonov (Vimmerby). Trots att Vimmerby hade en ganska tung grundserie lyckades den rutinerade Semjonov visade att han kan producera poäng även i den södra grundserien. Med sina femton fullträffar blev det seger i skytteligan och totalt 27 poäng räckte hela vägen till delad seger även i poängligan. Tippas placera sig högt även i fortsättningsserien och blir väldigt viktig i Vimmerbys jakt på playoff. 
4) Oscar Öhman (Troja-Ljungby). Troja var länge med och slogs om seriesegern och det var mycket tack vare Öhman som kan blicka tillbaka på en väldigt fin höst. Forwarden var bra redan förra säsongen men ser ut att ha höjt sig ytterligare en nivå och det vore ingen överraskning om han får chansen på en högre nivå efter sommaren - oavsett hur det går för Troja. 
5) Filip Persson (Hanhals). De senaste åren har Hanhals blivit något av ett farmarlag till Frölunda och det har givit frukt. Den här säsongen har visserligen lyckan varit skral i grundserien men i Filip Persson fick Hockeyettanlaget in en väldigt lovande back som direkt visade att han kan prestera även på seniornivå. 
 
TABELLEN HOCKEYETTAN SÖDRA 
1. Nybro, 51 poäng
2. Troja-Ljungby, 47 poäng
3. KRIF, 45 poäng
4. Tranås, 41 poäng
5. Halmstad, 39 poäng
---------------------------------------------------
6. Kalmar, 38 poäng
7. Mörrum, 31 poäng
8. Vimmerby, 31 poäng
9. HC Dalen, 26 poäng
10. Borås, 22 poäng
11. Hanhals, 16 poäng
12. Tyringe, 9 poäng 
 
Vilket lag tror du har störst chans att nå Hockeyallsvenskan? 
 
Gör gärna ett besök hos Titans som är bloggens samarbetspartner! 
 
 
 
Till top