Hockeyettan: Summering av västra serien

Hockeyettan / Permalink / 0
Vi fortsätter vår summering av Hockeyettans olika grundserier. Idag vänds blicken västerut. 
 
Julen närmar sig i en rask takt men det finns fortfarande saker som behövs göras innan det är dags att sätta sig vid julbordet. De senaste dagarna har vi summerat två av grundserierna i Hockeyettan och därför är det inte mer än rätt att fortsätta. Idag har turen kommit till den västra serien som bjöd på ett par överraskningar - både positiva och negativa. 
 
Att Mariestad tog hem seriesegern var långt ifrån en överraskning, redan inför säsongen snackades laget upp rätt rejält och man visade tidigt varför. I truppen finns både spets och bredd vilket gör BOIS till ett av Hockeyettans mest intressanta lag, spelare som Eddie Davidsson, Tobias Björklund och Douglas Lögdal skulle ta en plats i vilket annat lag i serien som helst. Om vi tittar på statistiken känns det helt rätt att Mariestad slutade som etta, laget gjorde flest mål (89) och släppte dessutom in minst - 45 stycken, mycket tack vare Tobias Sandberg som håller fin klass även den här säsongen. 
 
Mariestad tar hem grundserien för första gången sedan säsongen 2005/06. 
Foto: Alexander Viktorson (Arkiv)
 
 
Trots spelarna vi redan nämnt var det faktiskt Jesper Lindén som tog hem den interna poängligan, 21-åringen stod för femton mål och totalt 25 poäng vilket gör att han redan slagit nytt personligt rekord på seniornivå. Det lovar gott inför fortsättningen av säsongen. En annan att lyfta fram är Ludvig Karlsson som vann backarnas poängliga (21) vilket visat att klubben gjorde rätt som värvade honom från Köping inför säsongen. 
 
Strax bakom BOIS återfinns Borlänge och även dem kan blicka tillbaka på en väldigt fin grundserie, laget har visat att man är i toppen för att stanna och det spelar ju faktiskt ingen roll om man vinner eller kommer tvåa i en grundserie på den här nivån. Det är efter jul som säsongen startar på riktning. En som inte sett grundserien som en startsträcka är Markus Persson, den rutinerade forwarden tog hem både skytte- och poängligan och visade därmed att han fortfarande är en hungrig lirare som håller hög klass. Inför säsongen värvades Patrik Elfsberg in från Hudiksvall och han det får ses som en väldigt fin förstärkning, 25-åringen vann assistligan och är utan tvekan en spelare som måste hålla sig hel om Borlänge ska få en lång och rolig säsong. Det enda frågetecknet inför Allettan är på skadesidan, flera spelare är nämligen skadade och det vore nog klokt att försöka få in någon förstärkning som en fin julklapp till supportrarna. 
 
Vi inledde med att säga att det fanns positiva överraskningar i serien och i den kategorin ingår Grums, det underskattade lag höll en så pass hög nivå att det tillslut blev en tredjeplats vilket klättrat både placerings- och poängmässigt jämfört med förra säsongen. En stor anledning till det hittar vi mellan stolparna, Gustav Bågenvik har storspelat och med sin räddningsprocent (93.65) var han bäst i serien. Det är även på sin plats att lyfta fram backen Jesper Appel som ser ut att ha hittat formen på allvar efter flytten hem till Värmland och det är inget snack att han, i rätt omgivning, skulle hålla även på en högre nivå. 
 
I Allettan kommer vi även få se Lindlöven och Skövde vilket egentligen inte känns som någon skräll, båda lagen har hållit en jämn och relativ hög nivå vilket gör att det känns helt rättvist att dem går vidare från grundserien. Det gör däremot inte Nyköping och det får ses som en missräkning. Inför säsongen värvades flera duktiga spelare och en meriterad tränare in men man hade även tappat ett gäng duktiga pjäser, vilket visade sig sätta sina spår. Formen under sensommaren var långt ifrån bra och även om man glimrat till ett par gånger så har jämnheten inte varit tillräckligt bra för att förtjäna en plats i Allettan. Med ny tränare gäller det att ta ny sats i fortsättningsserien efter juluppehållet. 
 
Länge ner i tabellen bjöds det inte på några större överraskningar, både Surahammar och Kumla var tippade att få spendera tid nere i botten och precis så blev det. I Surahammar glimrade Conny Strömberg till vid några tillfällen men i stort var man aldrig nära att nå Allettan och man var egentligen aldrig nära att bli något annat än jumbo. Malung, Köping och nykomlingen Eskilstuna Linden hade också sina toppar men samtidigt en del dalar vilket gjorde att deras dröm om Allettan slocknade med ett par veckor kvar av grundserien. Den trion borde dock ha hyfsade chanser att placera sig bra i fortsättningsserien. 
 
5 SPELARE ATT LYFTA FRAM LITE EXTRA 
1) Markus Persson (Borlänge). Det är klart att seriens, och kanske hela Hockeyettans, bästa spelare ska lyftas fram. Den rutinerade forwarden har visat att han fortfarande är en målgörare av rang och att han hör hemma på en högre nivå. 
2) Isak Mantler (Lindlöven). Mantler har varit bra i flera säsonger och trenden ser ut att fortsätta. Av målvakterna som spelade mer än femton matcher hade 20-åringen bäst räddningsprocent och fortsätter han i samma stil kan Lindlöven inte räknas ut på förhand inför Allettan. 
3) Eddie Davidsson (Mariestad). Det känns som att BOIS-profilen varit med hur länge som helst men än verkar han inte vara redo att tacka för sig, och han är ju trots allt bara 30 år. Under hösten har forwarden varit seriens bästa spelare i powerplay och han lär fortsätta att vara en nyckel i seriesegrarnas offensiv även i Allettan. 
4) Ludvig Karlsson (Mariestad). Precis som tidigare är ett omnämnande givet när man tar hem backarnas poängliga. Det här ser ut att bli säsongen då Karlsson presenterar sig för en bredare publik och fortsätter han på den inslagna vägen lär snart klubbar på en högre nivå få upp ögonen för 22-åringen. 
5) William Eriksson (Grums). Det där med att utveckla talanger verkar vara Grums melodi. Förra säsongen briljerade Lukas Söderlund så pass att Växjö värvade honom och under hösten har man åter haft en av seriens största talanger i truppen. Eriksson spelade mestadels J20-hockey i Färjestad förra säsongen men nu har han visat att han håller även på den här nivån, 19-åringen vann juniorernas poängliga vilket är extra imponerande med tanke på att han faktiskt är back. Tillsammans med Jesper Appel bildade han ett av grundseriens främsta backpar. 
 
TABELLEN HOCKEYETTAN VÄSTRA 
1. Mariestad, 53 poäng
2. Borlänge, 48 poäng
3. Grums, 46 poäng
4. Lindlöven, 42 poäng
5. Skövde, 39 poäng
----------------------------------
6. Nyköping, 32 poäng
7. Forshaga, 32 poäng
8. Eskilstuna Linden, 31 poäng
9. Malung, 27 poäng
10. Köping, 26 poäng
11. Kumla, 16 poäng
12. Surahammar, 4 poäng 
 
Vilket lag tror du har störst chans att nå Hockeyallsvenskan?
 
 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner! 
Till top