Inför SDHL-premiären

Idag kickas säsongen 20/21 igång på allvar med premiären av SDHL. 
 
Här på bloggen har det snackats mest om Hockeyallsvenskan och Hockeyettan under sommaren men titt som tätt blir det inlägg om SDHL och idag är det dags för damernas högstaliga att ha sin seriepremiär. Det bjuds direkt på fem matcher där prestigemötet mellan HV71 och Luleå smäller högst. Det känns väldigt passande att just förra säsongens finallag får möta varandra direkt eftersom deras kamp om guldet inte blev färdigspelad på grund av Coronaviruset. 
 
DAGENS MATCHER 
Linköping - AIK (12:00)
Brynäs - Leksand (15:00)
HV71 - Luleå (15:00)
Göteborg HC - Modo (17:00)
Djurgården - SDE HF (17:00)  
 
 
 
Precis som vanligt talar det mesta för att Luleå kommer vara med högt uppe i tabellen och långt fram i slutspelet men det finns en del saker som blivit annorlunda hos damhockeyns gigant. Den största är att man får klara sig utan Michelle Karvinen som tackat för sig och under sommaren har faktiskt ett flertal tunga profiler lämnat serien. 
 
 
3 PROFILER SOM LÄMNAT SDHL 
MICHELLE KARVINEN (Luleå) - Kom till klubben för ungefär fem år sedan och har varit en av ligans främsta spelare sedan dess. Under sin tid i Luleåtröjan blev det hela tre SM-guld och vid två tillfällen har hon vunnit slutspelets poängliga. Ofta bäst när det gäller som mest. Med sina 314 poäng på 152 matcher är forwarden även sexa i ligans totala poängliga vilket är minst sagt imponerande eftersom det bara blev fem säsonger här. Till hösten spelar 30-åringen i Lugano. 
FANNY RASK (AIK) - Här kommer ytterligare en poängstark spelare som satt färg på ligan de senaste åren. Faktum är att Rask, trots sin ringa ålder (29), varit bofast i landslaget de senaste nio säsongerna vilket gör att hon lämnar ett stort tomrum eftersig nu när hon aviserat att karriären är över. Var med och vann SM-guld med AIK för sju år sedan och har även hunnit med spel i klubbar som HV71 och Linköping. Har dessutom två OS och tre VM på meritlistan. 
SOFIA REIDEBORN (SDE HF) - Så sent som i juni såg det ut som det skulle bli ytterligare en säsong i SDE för Reideborn men sedan tog målvakten beslutet att göra ett uppehåll från hockeyn. Har varit på gränsen till landslaget de senaste åren och är en stor anledning till att SDE HF fortfarande spelar i SDHL. Är bara 21 år gammal så förhoppningsvis får vi se henne tillbaka i ligan vid ett senare tillfälle. 
 
 
Det är naturligtvis synd att tre så pass bra spelare lämnat ligan men det finns fortfarande gott om profiler, poängdrottningar och talanger kvar som kommer sätta färg även den här säsongen. En av dessa är Maja Nylén Persson som fortsatt ses som en av landets största talanger. Är bara 19 år gammal men har redan hunnit med att göra sex säsonger på den högsta nivån och är numera även given i landslaget. Tillhör sedan förra sommaren Brynäs och måste vara på topp om laget ska kunna gå hela vägen den här säsongen. 
 
Just Brynäs nämns ofta som en möjlig outsider, redan förra säsongen värvade man ihop ett starkt lag som nådde semifinal och man borde ha goda chanser att vara ännu bättre i vinter. Noterbart är dock att skyttedrottningen Michela Cava (totalt 27 mål i vintras) flyttat till Luleå men kvar finns Lara Stalder och hon kan bli guld värd. 
 
I vintras blev det respass redan i kvartsfinalen för Linköping men nu höjs förväntningarna efter att Jennifer Wakefield skrivit på för klubben. Forwarden var tungan på vågen när SM-guldet bärgades för fem år sedan och under de kommande åren skulle hon vara en profil och poängmaskin för östgötskorna men 2017 lämnade hon klubben för att bland annat representera Luleå och Brynäs. I vintras blev det 32 poäng i Djurgården och med rätt uppbackning borde 31-åringen kunna snitta minst en poäng per match även i Linköpingströjan. Samtidigt som värvningen av Wakefield är bra känns det en smula frustrerande att Denise Altmann, ligans främsta poänggörare genom tiderna, fortsatt är materialförvaltare och inte spelare till hundra procent. Det verkar faktiskt oklart om det blir några matcher överhuvudtaget i vinter för österrikiskan. 
 
HV71 tog stora steg framåt förra säsongen och räknas av de flesta som en het guldkandidat även i vinter. Med all rätt eftersom truppen är minst lika bra den här gången, spelare som Kennedy Marchment och Sami Hakala erbjuder fin spets och mängder av mål samtidigt som man har en av ligans främsta backar i Sidney Morin och en riktig matchvinnare mellan stolparna i form av Alba Gonzalo. Det är bara synd att talangen Anna Amholt fortsatt har problem efter en hjärnskakning och att chansen till spel därmed blir allt mindre. Samma sak gäller Hanna Olsson, målsprutan drog av korsbandet i Augusti och ser ut att missa hela säsongen. Då är det tur i oturen att HV71 har en relativt bred trupp som klarar av skador bra mycket bättre än många andra lag i serien. 
 
 
TABELLTIPSET 
1. HV71 
2. Luleå 
3. Brynäs 
4. Djurgården 
5. Linköping 
6. AIK
7. Leksand
8. Modo
9. SDE HF
10. Göteborg HC 
 
DE TAR GULDET - HV71. Var bäst redan förra säsongen och det finns inte mycket som talar för att man ska vara så värst mycket sämre den här gången. 
ÅKER NÅGOT LAG UR SERIEN - Ja, tillslut tror jag att Göteborg inte kan lyckas hålla sig kvar. Förra säsongen var Malmö nära att ta steget upp och lag som Färjestad och Skellefteå vill också vara med och ge mer bredd till damhockeyn. 
 
 
 
 
 
 
 
Stort tack till Sporatun sports som är bloggens samarbetspartner! Vill du också stötta bloggen och samtidigt nå ut till tusentals varje månad - skicka ett meddelande till vår facebooksida så löser vi det!