Förändringar i Vita Hästen

Det börjar hända saker i Norrköpingsklubben. 
 
En ny säsong innebär många ändringar i en trupp, det är ingen hemlighet. Så är det även i Vita Hästen och under gårdagen presenterades vårens första nyförvärv. Valet föll på backen Colby Sissons som senast kommer från spel i ECHL-laget Florida Everblades men han har tidigare även gjort 44 matcher i AHL. I Samma veva gick klubben även ut med beskedet att Karl Påhlsson inte får förnyat förtroende, den unge forwarden noterades för fyra poäng på 23 matcher under sin första (och enda) säsong i den rödvita tröjan. 
 
Det var Karls första säsong i hockeyallsvenskan hos oss och ganska tidigt hade vi svårt att erbjuda den mängd istid en ung spelare behöver för att utvecklas. Vi beslutade därför att låna ut Karl i två omgångar för att få möjlighet till mer istid. Inför kommande säsong känner vi inte att vi kan ge rätt förutsättningar och väljer därför att bryta kontraktet, säger tränaren Tony Zabel till klubbens hemsida. 
 
Jag kan tycka att det är lite synd att man inte väljer att ge Påhlsson förnyat förtroende, 21-åringen hade visserligen en ganska tung säsong med en hel del tid i Hockeyettan som utlånad men det är inget snack om att han är en lovande spelare. I rätt omgivning borde han kunna lyckas även på den här nivån, och med rätt omgivning menar jag inte en fjärdekedja där man får runt fem minuters speltid per match. 
 
Under gårdagen gick man även ut med att flera andra spelare också kommer att lämna klubben, här kommer en liten sammanställning av vilka det gäller. 
 
 Sedan tidigare står det klart att både Alexandre Lavoie och Emil Lundberg lämnar Vita Hästen
Foto: Gabriel M Gustafson 
 
Christian Engstrand, målvakt
Statistik: 20 matcher, 90.5%
Kommentar: Det känns inte jätteförvånande att Engstrand lämnar, jag tror att man hade ganska höga förväntningar på honom och dem lyckades han inte uppfylla. Gjorde verkligen inte bort sig men har ett CV som trissade upp kraven lite extra. 
 
Hunter Fejes, forward
Statistik: 17 matcher, 10 poäng (5+5), 36 utvisningsminuter
Kommentar: Värvades in mitt i säsongen och gjorde helt okej ifrån sig men var en typisk "vi behöver bredda truppen-spelare". Har varit runt i en hel del klubbar genom åren och Vita Hästen kändes inte som platsen där han skulle slå sig till ro. 
 
Mark McNeill, forward
Statistik: 28 matcher, 15 poäng (5+10), 14 utvisningsminuter
Kommentar: Kan få en liknande beskrivning som Fejes, rent poängmässigt var McNeill bra men jag tycker att han såg en smula.. seg ut. Kom med ganska fina meriter men det kändes också givet att han inte skulle stanna ytterligare en säsong. 
 
Patrick Blomberg, forward 
Statistik: 25 matcher, 11 poäng (3+8), 8 utvisningsminuter
Kommentar: Här har vi en spelare som man hoppades mycket på men som tyvärr haft stora problem med skador. Under sina två säsonger i klubben blev det bara 28 matcher och det känns som att man inte ville chansa med att han skulle vara skadefri nästa vinter. 
 
Jens Holmström, forward
Statistik: 40 matcher, 18 poäng (3+15), 18 utvisningsminuter
Kommentar: Är ingen stor stjärna men känns ändå som en ganska tung förlust, inte minst på grund av att han varit en av supportrarnas favoriter sedan han värvades från Västervik - dit han nu ryktas återvända. Är en sån spelare som man skulle försökt förlänga med tidigt för att på så sätt vinna lite pluspoäng hos klubbens anhängare. 
 
Sedan tidigare står det även klart att man tappar den duktige backen Kim Johansson till SHL och Luleå, dessutom försvinner Emil Lundberg till den norska ligan. Bara i den duon försvinner en hel del poäng (närmare bestämt 76), faktum är att de två spelarna blev etta och tvåa i den interna poängligan. Trean Filip Cruseman kommer däremot stanna men även på plats 4,5 & 6 är det högst oklart. Faktum är att det mesta är oklart, klubblegenderna Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson borde vara i det närmaste givna för en fortsättning men enligt rapporterna har ingen av spelarna fått något direkt erbjudande att ta ställning till och "Sama" har sagt att han kanske kommer titta på andra alternativ. 
 
Det borde vara oroväckande med tanke på att det bara var Coronapandemin som gjorde att "Macke" tillslut drog på sig Hästentröjan den här säsongen, under sommaren skrev han på för Hockeytvåanlaget IK Guts och hade den serien rullat på som planerat så hade forwarden förmodligen stannat där. 
 
Chansen finns naturligtvis att den sportsliga ledningen har full koll på läget inför den kommande säsongen, att det redan ligger en hel hög med färdiga kontrakt som är redo att skrivas på. Samtidigt så finns risken att det är raka motsatsen, och att många spelare återigen tvingas sitta och rulla tummarna. Det kan fungera ett tag, men i längden vinner man nog ingens förtroende på det sättet. Speciellt inte om man tycker det är viktigare att presentera en ny back från en liga, ECHL, man förmodligen inte har så bra koll på. I vissa fall blir det lyckade värvningar (se bara på Västervik) så vi ska naturligtvis inte snacka ned deras strategi helt. 
 
VITA HÄSTENS TRUPP JUST NU
Målvakt
Backar 
Colby Sissons (NY från Florida Everblades) 
Forwards
Filip Cruseman
Kevin Elgestål 
 
 
Vill du vara med och stötta bloggen och på samma gång få större inflytande på vad vi ska skriva om? Besök vår patreonsida och läs mer, varje bidrag är både välkommet och uppskattat - För ungefär 25 kronor/månad skulle ni göra det möjligt för mig att lägga mer tid på bloggen och därmed erbjuda er en bättre produkt, med mer fokus på laget du hejar på. -  PATREON