0

Summering av den allsvenska grundserien

Nu är grundserien färdigspelad och det är hög tid att gå igenom hur lagen presterat. 
 
TABELLEN
1. AIK, 105 poäng (+51)
2. Tingsryd, 101 poäng (+30)
3. Oskarshamn, 92 poäng (+5)
4. Leksand, 85 poäng (+7)
5. BIK Karlskoga, 83 poäng (+17)
6. Mora, 78 poäng (+11)
7. Almtuna, 78 poäng (0)
8. Timrå, 77 poäng (0)
9. Västerås, 75 poäng (-1)
10. IK Pantern, 73 poäng (+2)
11. Vita Hästen, 72 poäng (-3)
12. Björklöven, 72 poäng (-19)
13. Asplöven, 59 poäng (-30)
14. Sundsvall, 42 poäng (-70)
 
Seriesegraren: AIK
Kommentar: Jag tippade att AIK skulle hamna någonstans bland de fem främsta men jag trodde inte att man skulle vinna serien, laget har växt under säsongens gång och Roger Melins blandning av rutinerade spelare och lovande talanger har visat sig vara perfekt. Den senaste tiden har man förstärkt truppen och det känns som att man kommer ha riktigt goda chanser att vinna den allsvenska finalen. 
 
Överraskningen: Tingsryd
Kommentar: Visst fanns det folk som tippade att nykomlingen skulle hålla sig kvar men att man skulle vara med och kriga om seriesegern kändes väldigt oväntat och det får helt klart ses som säsongens största överraskning. Klubben har haft en hel del problem utanför isen men man har ändå klarat av att ha fokus på det sportsliga och där har man lyckats väldigt bra. 
 
Almtuna har varit en positiv överraskning den här vintern. Foto: Johnny Andersson 
 
 
3 positiva överraskningar
1) Oskarshamn. Förra säsongen slutade man elva och känslan var nästan att man hade en svagare trupp den här säsongen men man har gjort en riktigt bra grundserie och bedriften att sluta trea i den här konkurrensen är svårtoppad. Nu kan man gå in i Meca Hockey Race som en riktig outsider.. 
2) Almtuna. Laget från Uppsala har höjt sig den här säsongen och man verkar vara påväg att skapa något väldigt intressant, tränarduon Niklas Eriksson & Marcus Ragnarsson har lyckats utveckla många unga spelare som tagit nästa kliv samtidigt som Michael Haga exploderat till en av seriens bästa forwards. 
3) IK Pantern. Nykomlingen missade förvisso att komma bland de åtta främsta men man har ändå gjort en väldigt bra säsong, Malmöklubben har lyckats med sitt mål vilket var att hålla sig kvar och man klarade av det med god marginal. 
 
3 negativa överraskningar
1) Västerås. Många tippade VIK som serieledare men man har haft alldeles för många dippar i spelet för att kunna vara nöjda med sin säsong, det var nog ingen som hade tippat dem så här långt ner i tabellen. Man har försökt att lösa problem genom att värva in nya spelare under säsongens gång men det har inte fungerat och tränabytet verkar inte heller ha gett någon stor effekt. Nu får klubben tänka igenom hur man ska göra nästa säsong för man ska givetvis hålla till högre upp i tabellen än på plats nummer nio. 
2) Björklöven. Umeålaget var nästan lika topptippade som Västerås och det såg bra ut under vissa stunder men man har inte riktigt lyckats fullt ut, man har släppt in alldeles för många mål och klubben kan knappast vara nöjda med sin tolfteplats. 
3) Vita Hästen. Förra säsongens succénykomling hade ganska höga förväntningar på sig och man spelade bra under perioder men oförmågan att vara bäst när det gäller som mest var en av anledningarna till varför säsongen redan är slut. Nu återstår det att se hur många av lagets nyckelspelare som kommer finnas med i laguppställningen i höst, det ryktas redan att spelare som Axel Brage, Adam Schmidt och Marcus Eriksson kan vara på väg bort från föreningen. 
 
Seriens bästa spelare 
1) Marcus Nilsson (BIK Karlskoga). Nilsson är utan tvekan en av seriens mest underhållande spelare att titta på och den här vintern har han även visat att han kan producera, forwarden noterades för hela 56 poäng och vann därmed poängligan. Det mesta talar för att 24-åringen kommer spela i SHL nästa säsong. 
2) Jonathan Andersson (AIK). Här har vi något av en doldis, inför säsongen pratades det inte mycket om backen men han har utvecklats riktigt bra under vintern och han slutade tvåa i backarnas poängliga med sina 32 poäng. Här kan vi också nämna Viktor Amnér som vann backarnas poängliga överlägset men han känns inte lika allround som Andersson. 
3) Michael Haga (Almtuna). Inför säsongen hade den 23-årige norrmannen gjort 17 poäng som mest under en allsvensk säsong men den här vintern skulle forwarden explodera och hans 45 poäng räckte tillslut till en fjärdeplats i poängligan. Det finns andra spelare som gjorde fler poäng men Haga vinner tredjeplatsen på grund av att han varit så pass viktig, många andra spelare har haft fler duktiga spelare i sin omgivning jämfört med norrmannen. 
 
Vilka tycker du har varit grundseriens höjdpunkter?
0

Himmel & Helvete

Det blev skilda öden för två av Hockeyettans största favoriter den här kvällen. 
 
Södertälje var riktigt nära att åka ur playoffspelet redan igår men man lyckades tillslut vinna matchen mot Piteå efter att Petter Lindberg gjort det avgörande målet i förlängningen vilket i sin tur ledde fram till en tredje match som skulle spelas ikväll. Klassiska SSK hade kniven mot strupen men man fick in ett tidigt mål genom Anton Holm och sedan gjorde man 2-0 i den andra perioden samtidigt som Calle Brattenberger höll tätt i kassen och därmed lever drömmen om allsvenskt avancemang för dem. 
Jag är mycket glad att se att vi lärt oss läxan. Vi pratade mycket om det inför matchen och glädjande nog kunde jag konstatera att spelarna tagit till sig det här, säger tränaren Mats Waltin till LT.se efter matchen.
 
Om Södertälje kan pusta ut och njuta ikväll så måste det kännas desto värre för Östersund, laget som haft ett uttalat mål att nå allsvenskan förlorade mot Kristianstad med 1-2 på hemmaplan och nu är deras säsong över. Laget, som värvat en del meriterade spelare under säsongens gång, har haft svårt att vara bäst när det gäller som mest och egentligen känns det inte som en överraskning att man åker ut. Man lottades mot ett tufft motstånd, Kristianstad har varit bra efter nyår och man visade styrka när man slog ut Huddinge i förra rundan. 
 
Nu blir det ett möte mellan just Södertälje och kristianstad där en allsvensk kvalplats ligger i potten, det kan bli ett par riktigt härliga duster och det känns faktiskt som en ganska oviss matchserie såhär på förhand även om SSK får ses som en favorit sett till hur truppen ser ut. 
 
 
 
 
0

Spänningen fortsätter

Det bjöds på både spänning och segerglädje när playoff 2 rullade vidare under lördagseftermiddagen. 
 
Visby/Roma hade en seger i bagaget inför dagens bortamatch mot Tranås och jag trodde faktiskt att de skulle stå inför en tuff uppgift men man stod för en mer eller mindre perfekt bortamatch, i målet gjorde Sammy Gustavsson en fin insats och målkungen Joakim Axman stod för två nya fullträffar samtidigt som Oskar Lundberg visar att även han är i fortsatt bra målform. Det började dock bra för hemmalaget som tog ledningen i den första perioden men sedan vände gästerna från Gotland och segersiffrorna skrevs tillslut till 1-4 vilket gör att man är klara för playoff 3 medans Tranås får ta semester. 
 
Ett annat lag som är klara för playoff 3 är Troja-Ljungby, man hade inga större problem i sin hemmamatch mot Kiruna som man vann med hela 5-0 efter att Tor Immo gjort två av målen (han stod även för en assist). Just Immo har klivit fram på ett bra sätt de senaste matcherna är det är något oväntat just han som är lagets målkung i playoffspelet. 
 
Östersund startade sin match mot Kristianstad på ett mycket bra sätt, när Pontus Dünselius satte 2-0 kändes matchen under kontroll men sedan gjorde gästerna tre raka mål vilket skapade spänning inför den tredje perioden. När det var dags att dra igång matchen igen så hade hemmalaget tagit tag i spelet igen och nu var det deras tur att göra tre raka mål vilket gjorde att man tillslut vann matchen med 5-3 och nu avgörs lagens öde i en tredje och avgörande match som spelas imorgon. 
 
När vi ändå använder oss av ord som "spänning" och "vändning" så får vi inte glömma bort mötet mellan Södertälje och Piteå där hemmalaget ledde med 4-0 efter två spelade perioder. Efter den andra periodpausen vaknade gästerna till och lite drygt åtta minuter gjorde man fyra mål vilket gjorde att matchen fick avgöras i förlängningen där det tillslut blev Petter Lindberg som sköt hem segern till hemmalaget. Nu kommer den här matchserien att avgöras i en tredje och helt avgörande match som spelas imorgon och då får vi se om det blir Södertälje som pustar ut eller om Piteå blir laget som slår ut storfavoriten. 
 
KVÄLLENS RESULTAT
Södertälje - Piteå: 5-4 (efter förlängning)
Troja/Ljungby - Kiruna:5-0
Tranås - Visby/Roma: 1-4
Östersund - Kristianstad: 5-3