Top contenders: Visby/Roma

Kan Visby/Roma göra om förra säsongens bedrift?
 
Förra säsongen är verkligen något att se tillbaka på med glädje för alla som gillar hockey ute på Gotland, öns bidrag till Hockeyettan stod för sin bästa säsong på många år och även om laget slutade sist i den allsvenska kvalserien ska man vara väldigt nöjda med sin insats. Nackdelen med att lyckas så bra är att förväntningarna kanske är lite för höga på laget den här säsongen. Kan man verkligen motsvara dessa förväntningar?
 
Offensiva krafter som lämnat
Jag vet inte riktigt om det är just offensiven som tog Visby/Roma hela vägen till kvalserien men man hade några lirare som kunde ösa in poäng. Två av dessa var Joakim Axman och Andreas Gröndahl men nu har duon, som stod för 99 poäng tillsammans, lämnar klubben. Axman var ett av lagets främsta offensiva hot och gjorde bland annat 40 mål under sina två år i föreningen och det känns inte riktigt som att man hittat en fullvärdig ersättare till 23-åringen som kommer spela i Valbo den här säsongen. 
 
Exotiskt nyförvärv
Visby/Roma har blandat och gett under sommaren, vissa nyförvärv imponerar medans andra känns som typiska "truppspelare" som breddar truppen istället för att spetsa till densamma. En spelare som förmodligen kommer få spendera en hel del tid på bänken men som ändå ger lite uppmärksamhet till laget är Martijn Oosterwijk. 27-åringen har värvats in som backup till Sammy Gustafsson i målet men det som gör honom lite speciell är det faktum att han kommer från Nederländerna. Ett land som inte direkt är omtalat för sin hockeytradition. Oosterwijk är landets enda spelare i Hockeyettan och det ska bli intressant att följa hans framfart den här vintern. 
 
Nyckelspelaren 
Laget har behållit stommen från förra säsongen och en som kommer få bära ett tungt lass är lagkaptenen Mikael Adamsson. Forwarden som har Västerås som moderklubb gör sin tionde säsong på ön och han är tack vare det en av lagets riktiga supporterfavoriter. 29-åringen har gjort 30 poäng eller mer vid fyra tillfällen men kommer från en lite svagare säsong (även om han blev bättre när det vankades playoff och kvalspel). I grunden är dock forwarden en spelare som håller hög Hockeyettanklass och det gäller för Visby/Roma att han är på bra spelhumör den här säsongen. 
 
Den nye stjärnan
Andreas Gröndahl var en av lagets "stjärnor" under de senaste åren men nu har han lämnat och nyförvärvet Markus Kinisjärvi får försöka axla hans mantel. 25-åringen har det som krävs för att lyckas, så sent som säsongen 15/16 gjorde han 25 poäng i Hockeyallsvenskan och i vintras stod han för 33 assist på 42 matcher vilket gjorde honom till en av seriens bästa framspelare. En som borde gilla att få en så bra passningsspelare som lagkamrat är Oskar Lundberg som gjorde 23 mål förra säsongen. Kan det bli ännu fler i Kinisjärvis sällskap? 
 
Kan Visby/Roma göra om bedriften och nå kvalserien för andra säsongen i rad, eller blir det här en säsong då publiken får ta semester tidigare?
 
1

Nykomlingen förstärker defensiven

Ett av Hockeyettans nya lag förstärker truppen med en erfaren spelare. 
 
Den här säsongen får vi se en hel del nya lag i serien, ett av dessa är Tyresö/Hanviken som avancerade från Hockeytvåan tack vare ett väldigt starkt spel i kvalserien. Man har inte fått så mycket uppmärksamhet under sommaren men laget börjar ta form och idag har man klubben gått ut med nyheten att truppen förstärks i form av backen Alexander Bergman som senast kommer från spel i Haninge Anchors. 
 
Den 26-årige Stockholmaren får ses som en bra värvning, backen debuterade i serien för sex år sedan och har hunnit spela närmare 200 matcher i klubbar som Huddinge, Wings och nu senast Haninge Anchors där han spenderat de två senaste säsongerna. Bergman har sina styrkor i det defensiva spelet och kan få en viktig roll hos nykomlingen, som förmodligen kommer få spendera en hel del tid i egen zon. 
 
 

Top contenders: Mariestad

Kommer det bli en lyckad säsong för BOIS?

Säsongen närmar sig med stormsteg och det börjar bli hög tid att ta en extra titt på några av lagen i Hockeyettan som förväntas göra extra bra ifrån sig. Vi börjar med Mariestad, ett lag som tog sig hela vägen till playoff 3 förra säsongen innan Troja-Ljungby blev en för svår motståndare. Laget har, på grund av sin fina säsong, tappat en hel rad riktigt duktiga spelare så lagets supportrar kommer få lära känna många nya spelare som ger sig ut på isen och möter Västerås i seriepremiären den 15:e September. 
 
Tunga förluster 
Nackdelen med att lyckas i Hockeyettan är att risken att tappa sina bästa spelare ökar. Mariestad har tappat båda sina målvakter (Arvid Ljung & Robin Wallin), varav den ena flyttat till Hockeyallsvenskan och Almtuna medans den andra är kvar i serien men kommer spela i Grästorp. På backsidan har Tobias Björklund, en av Hockeyettans främsta på positionen, lämnat för spel i Västervik och man har även tappat poängkungen Douglas Lögdal som ska testa lyckan i Vita Hästen. 
 
Hemvändare 
Förlusten av Lögdal känns blytung men man har lyckats väldigt bra med att hitta ersättare, inte mindre än två allsvenska spelare förstärker lagets offensiv. Både Erik Olsson och Eddie Davidsson har dessutom ett förlutet i klubben vilket gör att dessa nyförvärv blivit extra populära. Davidsson är en utpräglad poängspelare som lär få dra ett tungt lass i offensiven medans Olsson är en energifylld spelare som kan spela fysiskt samtidigt som han också kan producera en hel del poäng, speciellt på den här nivån. 
 
Nyckelspelaren
Stjärnor som Davidsson till trots så lär målvakten Tobias Sandberg vara lagets viktigaste spelare den här säsongen. Han kommer senast från en bra säsong i Borlänge och 23-åringen har tidigare gjort bra ifrån sig i klubbar som Huddinge och Asplöven, något som visar att han kan prestera oavsett om det är i norr eller söder. Som backup till keepern hittar vi en oprövad 17-åring som lär behöva tid innan han är redo att ta för sig på den här nivån, så visst är Sandberg väldigt viktig för sitt nya lag. 
 
Kulturbärare 
I Mariestad finns det några spelare som verkligen slagit rot i föreningen, på forwardssidan hittar vi bröderna Filip & Linus Engqvist som spelat närmare 500 matcher i klubben. Linus har varit iväg på ett äventyr i Forshaga men sedan ett par säsonger tillbaka i klubben och den här duon är väldigt populär bland lagets supportrar. Marietad är ett av lagen i Hockeyettan som är bäst på att lyfta fram ens egna talanger, i årets trupp har man inte mindre än elva egna produkter. Lagets största supporterfavorit är Filip Thörnqvist som ska göra sin tredje säsong som lagkapten. Det som gör forwarden lite speciell är det faktum att han faktiskt värvades från rivalen Skövde inför säsongen 2007/08 men trots det har han blivit extremt populär. Thörnqvist kommer senast från sin poängmässigt bästa säsong i karriären och han är utan tvekan en profil som sätter färg på både serien och Mariestad. 
 
Trots sina tunga spelarförluster borde Mariestad vara med och kriga om en plats i den allsvenska kvalserien även den här säsongen. I vintras slutade laget tvåa i grundserien, bakom Borlänge. Kan man göra om den bedriften nu när giganten Västerås spelar i samma serie? 
 
1