Fokus: Vita Hästen

Det går skilda åsikter om Vita Hästen - går man framåt eller bakåt?
 
Norrköpingslaget har varit med om en stor förvandling de senaste säsongerna, man gick från att vara ett helt okej lag i Hockeyettan till att bli en succénykomling i allsvenskan och nu är man inne på sin tredje raka säsong i landets näst bästa liga. Säsongen har dock startat ganska tungt och efter 13 omgångar ligger man näst sist i tabellen, på samma poäng som jumbon Södertälje. 
 
Det finns en hel del som inte riktigt fungerat, bland annat målskyttet (man gör minst mål i ligan) och effektiviteten har också varit väldigt låg. Det känns som att man blandar högt och lågt lite för ofta men man kan se att det finns en hel del potential i laget - bara man får igång målskyttet. 
 
Just målskyttet är ju väldigt viktigt när man spelar hockey, hade man varit lite vassare på den punkten så hade man inte legat där man gör i tabellen. I flera matcher har man skapat många chanser men saknat det där lilla sista, man har en bra målskytt i Rickard Palmberg men i övrigt är många forwards antingen grovjobbare eller framspelare. Man har även en del unga och lovande forwards men dem återkommer vi till om en stund.  
 
Hockeyallsvenskan är Sveriges svar på AHL och det kan man verkligen se när det gäller Vita Hästen, de flesta spelarna är unga talanger som varit på gränsen till SHL men som saknat det där sista för att verkligen etablera sig på den nivån. Här tänkte jag fokusera på fem spelare som testats på högre nivå men som behöver mer speltid på seniornivå innan man är helt redo. 
 
ALEXANDER YOUNAN
Ålder: 19 år Position: Back Moderklubb: HV71 Statistik den här säsongen: 13 matcher, 2+0=2 poäng, 4 utvisningsminuter. 
Kommentar: En lovande back som lånats in från mästarklubben Frölunda där han var lagkapten i J20-laget förra säsongen. Har även spelat allsvensk hockey med Oskarshamn men väntar fortfarande på att debutera i SHL. Är en av spelarna i Hästen som borde kunna bli en SHL-spelare i framtiden. 
 
ANTON BLOMBERG
Ålder: 21 år Position: Forward Moderklubb: Motala AIF Statistik den här säsongen: 12 matcher, 1+2=3 poäng, 8 utvisningsminuter. 
Kommentar: Här har vi en spelare som gjorde 45 SHL-matcher så sent som förra säsongen, men som även fick spendera en hel del tid på bänken. I Vita Hästen är det tänkt att forwarden ska få värdefull speltid för att sedan kunna ta sig tillbaka till en högre nivå. 
 
AUGUST GUNNARSSON
Ålder: 20 år Position: Forward Moderklubb: Örebro IS Statistik den här säsongen: 13 matcher, 1+0=1 poäng, 0 utvisningsminuter. 
Kommentar: Lovande forward som inte riktigt fått det att lossna i Norrköpingslaget. Han har varit en produktiv spelare på juniornivå men haft svårt att göra detsamma som senior, är dock fortfarande ung och borde kunna växa ju längre säsongen går. 
 
KEVIN ELGESTÅL
Ålder: 20 år Position: Forward Moderklubb: Kungälv Statistik den här säsongen: 11 matcher, 0+0=0 poäng, 0 utvisningsminuter. 
Kommentar: Elgestål är en spelare men hög kapacitet, han producerade 35 poäng i Frölundas J20 redan för tre säsonger sedan men omställningen till seniorhockey har varit ganska tuff och han saknar fortfarande en del för att kunna sikta högre än allsvenskan. 
 
GUSTAF FRANZÈN
Ålder: 20 år Position: Forward Moderklubb: Valdemarsvik Statistik den här säsongen: 6 matcher, 2+0=2 poäng, 2 utvisningsminuter. 
Kommentar: Forwardstalang som vänt hem till Sverige efter att ha spenderat de två senaste säsongerna i OHL. Startade säsongen i Örebro men har lånats ut till Vita Hästen och det kan nog vara klokt. Gjorde mål direkt i debuten men fick sedan lite skadeproblem, har dock stor potential och borde kunna bli hyfsat produktion i framtiden. 
 
Ikväll ska jag gå på min första Hästenmatch sedan våren och det känns faktiskt rätt kul, IK Pantern kommer på besök och hemmapubliken lär säkert hoppas att just det här blir matchen då det vänder för laget. Känslan är att Vita Hästen har det som krävs för att hamna på en plats bland de åtta främsta, bara man får igång målskyttet..  
 
1

Söndagens matcher i Hockeyettan

Under dagen har det varit full fart i Hockeyettan, här kommer en liten sammanfattning av dagens matcher!
 
DAGENS RESULTAT
Norra serien
Kiruna - Östersund: 1-2
Teg - Asplöven: 0-9
Sollefteå - Kalix:0-3
Sundsvall - SK Lejon: 5-2
Piteå - Brunflo: 8-3
Östra serien
Tumba - Huddinge: 3-8
Nacka - Visby/Roma: 1-3
Hudiksvall - Sollentuna: 5-2
Wings - Haninge Anchors: 5-4 (efter straffar)
Vallentuna - Valbo: 6-0
Västra serien
Lindlöven - Borlänge: 2-8
Köping - Kumla: 1-0
Forshaga - Arboga: 4-1
Åker/Strängnäs - Skövde: 5-6
Surahammar - Mariestad: 1-6
Grästorp - Enköping: 4-1 
Södra serien
KRIF - Vimmerby: 3-2
Tyringe - Halmstad: 5-2
Helsingborg - Troja/Ljungby: 5-3
 
4 punkter från kvällen
1) Helsingborgs superskräll
Inget ont om Helsingborg men visst var det en rejäl skräll att man lyckades vinna med 5-3 hemma mot Troja-Ljungby, ett lag som låg åtta poäng före inför dagens match. Hemmalaget stod för en väldigt bra insats och man visade styrka genom att avsluta matchen med att göra två mål och vända 3-3 till 5-3. Segern gör att Helsingborg ligger fyra i den södra serien och man har bara en poäng upp till tredjeplatsen så visst är ska man hålla ett extra öga på just dem i framtiden. Här kan vi lyfta fram hemmakeepern Anton Svensson som räddade hela 51 skott. 
2) Dominansen fortsätter
Asplöven fortsätter att visa vilket bra lag man är, ikväll tog man en säker 0-9 vinst borta mot Teg och nu har man samlat ihop flest poäng av alla lag i hela Hockeyettan. Kvällens match var avgjord redan efter den första perioden, då ledde gästerna med 0-4 och skottstatistiken (27-50) visar att det var klasskillnad.
3) Tätkänning för Hudiksvall
Ikväll stod Hudiksvall inför en på förhand tuff utmaning när succélaget Sollentuna kom på besök, man stod dock för en bra insats och segern var aldrig hotad. När ungefär halva matchen var spelad stod det 2-2 på resultattavlan men sedan drog hemmalaget ifrån och när Johan Nilsson satte 4-2 i början av den tredje perioden kändes matchen avgjord. Segern gör att Hudiksvall sakta men säkert närmar sig topplagen, nu har man bara sex poäng upp till förstaplatsen.
4) Christoffers superhelg
Kalixmålvakten Christoffer Rifalk hade en minst sagt lyckad helg, igår höll han nollan i matchen mot Teg och idag var det dags igen. I matchen mot Sollefteå stod 20-åringen för en ny match och räddade samtliga 26 skott, matchen vann Kalix med 0-3 och man tog därmed tre viktiga poäng i toppstriden. Den unge målvakten har varit bra hela hösten och en allsvensk chans kommer allt närmare. 
 
 
1

Målkalas i norr

Under dagen har Hockeyettan bjudit på flera målrika matcher. 
 
Trots att det bara spelats åtta matcher i Hockeyettan så fick publiken se hela .... mål i de olika hallarna, flest blev det i mötet mellan Örnsköldsvik och SK Lejon där hemmalaget vann med hela 11-2. I den matchen kan vi notera att storstjärnan Per-Åge Skröder stod för 2+2 och han verkar ha fått en bra start i sin nya klubb. En annan spelare som hade en lyckad kväll är Nicklas Nordenberg, backen stod för fyra assist och ett mål. 
 
Ett annat lag som öste in mål ikväll var Asplöven, man krossade Sollefteå med ..-.. och fortsätter därmed att fina fin form. Här kan vi lyfta fram flera spelare men jag väljer att fokusera lite extra på Ville Rajala, den rutinerade forwarden gjorde två mål och har inlett säsongen med att göra elva poäng på tolv matcher vilket visar att han håller bra klass i den här serien. Det känns som att Haparandalaget har något bra på gång, man leder den norra serien och man har en fin målskillnad (56-22) som tyder på att man gör bra ifrån sig. 
 
Kristianstad är ett annat lag som också gör bra ifrån sig men ikväll stötte man på tufft motstånd i form av gästade Nybro. Vikings tog ledningen genom Jordan Meyer och man höll den ledningen till en bra bit in i den tredje perioden, då vaknade KIK och kvitterade genom Amil Krupic innan Kari Sihvonen satte det viktiga 2-1 målet. Vikings tog ut målvakten i jakt på kvittering men då satte hemmalaget 3-1 och segern var därmed säkrad.  Hemmafansen ska vara nöjda med segern, det hade mycket väl kunna bli förlust ikväll, Nybro stod för en bra insats och kämpade hårt men tillslut visade Kristianstad att man är lite tyngre. Här kan vi notera att målvakten Oskar Sehlstedt gjorde comeback i Nybrotröjan, den skadedrabbade keepern räddade 40 skott och visade att han är tillbaka på allvar. 
 
KVÄLLENS RESULTAT
Norra serien
Kiruna - Brunflo: 7-2 
Sundsvall - Vännäs: 5-1
Sollefteå - Asplöven: 1-8
Teg - Kalix: 0-3
Södra serien
Tranås - HC Dalen: 4-1
Kristianstad - Nybro: 3-1
Varberg - Hanhals: 3-4 (efter förlängning)
 
Vad tycker du om kvällens resultat?