Allsvenska nyheter

Idag har det hänt en hel del hos de allsvenska klubbarna. 
 
Ofta kallas Hockeyallsvenskan för Sveriges svar på AHL och på sätt och vis stämmer det, vissa lag har samarbeten med SHL-klubbar samtidigt som en del lag i högstaligan har speciella klubbar som man brukar värva spelare från. För Färjestad är en av dessa klubbarna BIK Karlskoga, idag gick man ut med att man värvar backen Theodor Lennström från just Karlskoga. Den 22-årige Stockholmaren kommer från en lyckad säsong vilket bland annat resulterade i 31 poäng på 58 matcher.  
Han har haft ett fantastiskt år i BIK. Han har bra egenskaper och vill vara involverad. En producerande back som vill ta sitt spel till nästa nivå, säger sportchefen Håkan Loob till klubbens hemsida. 
 
Förutom Lennström förstärker laget från Värmland även truppen med Michael Lindqvist, den spelaren som enligt mig varit AIK's bästa under säsongen. Lindqvist noterades för 48 poäng på 58 matcher och det känns som att 22-åringen är värd en ny chans i SHL. 
 
Allt har inte gått precis som Almtuna hoppats under säsongen men idag kunde Uppsalalaget gå ut med glädjande nyheter, forwarden Albin Lundin är nämligen klar för en försättning i klubben. Den unge forwarden tillhörde Djurgården men lånades in under förra säsongen vilket resulterade i elva poäng på 40 matcher. Almtuna har kommit en bra bit på sitt lagbygge, i och med Lundins underskrift har man hela 17 spelare och nu är det främst backsidan som behöver förstärkas. 
 
 Albin Lundin är en av tio forwards i Almtunas trupp. 
Foto: Johnny Anderson 
 
En spelare som skulle kunna spela i allsvenskan nästa säsong är forwardstalangen Victor Laz, idag stod det klart att han inte kommer fortsätta i Rögle och målet verkar vara inställt på att hoppa ner ett steg i seriesystemet. 20-åringen har haft skadeproblem den här vintern men han har potential och har faktiskt gjort fler poäng än matcher i SHL (två poäng på en match). Det ryktas att Tingsryd ska vara intresserad av den unge forwarden men fler klubbar sägs vara inblandade och skulle något lag från Hockeyettan ta steget upp kan det vara ett alternativ för talangen. 
 
När vi ändå är inne på allsvenskan vill jag avsluta med att tipsa om en liten intervju jag gjort med forwarden Kevin Elgestål, den finns på Vita Hästens hemsida! 
 
SHL

Too little too late?

Har Leksand vaknat för sent?
 
Igår hade Mora chansen att säkra ett SHL-avancemang men då krävdes vinst borta mot Leksand. Det skulle visa sig bli en tuff nöt att knäcka, hemmalaget var på ett härligt spelhumör och när Mattias Ritola satte 3-0 i andra perioden kändes matchen mer eller mindre avgjord. Leksand vann tillslut med 4-1 och har därmed vunnit sin andra match i kvalspelet men orkar man verkligen vinna ytterligare två matcher. 
 
Jag brukar inte heja på något speciellt lag i såna här kvalmöten men den här gången håller jag faktiskt tummarna för Mora, laget har gjort en väldigt stark säsong och är värda ett avancemang. Man vann den allsvenska grundserien och besegrade sedan BIK Karlskoga i tre raka matcher, det är väldigt imponerande. Jag är även imponerad över hur bra man lyckats med sina värvningar, bara under slutet av säsongen har man spetsat till truppen med spelare som Viktor Amnér (allsvenskans bästa offensiva back?) och inte minst Matt Bailey som gjort 14 poäng på lika många matcher. 
 
Viktor Amnér har gett Mora extra styrka den senaste tiden. 
Foto: Johnny Anderson
 
Trots gårdagens förlust talar mycket för att Mora tillslut kommer ta klivet upp, imorgon är det Collitins grabbar som har hemmaplan och då skulle det passa utmärkt att vinna sin fjärde match mot den stora rivalen. 
 
Hur tror ni läsare att det här SHL-kvalet kommer sluta, tar sig Mora upp eller lyckas Leksand hålla sig kvar? 
 

Guldhjälten flyttar norrut

Djurgården tappar en av sina bästa spelare. 
 
Säsongen har knappt avslutats innan arbetet inför nästa säsong inletts, igår gick Luleå (som säkert är lite besvikna med hur slutspelet avslutades), ut med att man förstärker truppen med Rebecca Stenberg. Den 24-årige forwarden kommer senast från spel i Djurgården där hon noterades för 24 poäng på 36 matcher, varav åtta poäng kom under slutspelet. 
Hon kommer att bidra mycket till vårt lag med sin spelskicklighet och sin stora tävlingsinstinkt. Vi vet precis vad vi får i Rebecca och målsättningen är att hon skall ta en OS-plats för Sverige kommande säsong, säger tränaren Fredrik Glader till klubbens hemsida. 
 
Stenberg är tillbaka i Luleåtröjan. 
 
Det här är en väldigt bra värvning av Luleå, man får in en ung men samtidigt rutinerad spelare som visat att hon håller hög klass. Hon har även en förmåga att höja sig när det behövs som mest. Under den här säsongen har 24-åringen spelat ett gäng landskamper och även om hon inte tog en plats i Leif Books VM-trupp så kan man säga att det är en spelare av landslagsklass som ansluter till Luleå. 
 
Efter en säsong i Stockholm och Djurgården blev det idag officiellt att du flyttar tillbaka till Luleå igen, hur kommer det sig att du väljer att göra det? 
Jag vill satsa så bra som möjligt på min hockey och då är Luleå stället och laget där jag får bäst förutsättningarna att göra det. 
 
Hur ser du tillbaka på din säsong i Djurgården, jag antar att du är väldigt nöjd? 
Jag är nöjd med min säsong, tar alltid ett tag att hitta sin roll spelmässigt i ett nytt lag, men när jag väl gjorde det så har det gått bra och jag är framför allt nöjd med vårsäsongen och slutspelet. 
 
Har det varit någon speciell skillnad på att spela i Djurgården jämfört med hur det var i Luleå senast du spelade där? 
- Egentligen inte någon större skillnad, lagen spelar ganska liknande hockey med hög fart, den största skillnaden har nog varit att ha en kanadensisk coach, han var lite mer spontan under matcher vilket också har sina för- och nackdelar. Men rent spelmässigt har det inte varit någon större skillnad. 
 
Känslan var att du tog ett extra steg under slutspelet, är det något du kan hålla med om? 
Ja det håller jag med om, jag är en spelare som älskar slutspel, älskar när det gäller vinna eller försvinna och höjer mig ofta i såna matcher. 
 
Vilken tycker du är den största anledningen till att Djurgården lyckades hela vägen? 
Vi hade en jättestark grupp som jobbade hårt för varandra, allt gick inte spikrakt under grundserien och vi hade en del skador på nyckelspelare och ibland fick vi kämpa hårt för poängen vilket gjorde oss tightare som grupp. När det kom till slutspelet var vi beredda att ge vår högra hand för varandra och för att vinna och det gjorde att vi också vann till slut, alla bidrog med sitt. 
 
Du blev inte uttagen i VM-truppen men nästa vinter väntar ett Olympiskt spel, hur ser du på dina chanser att kunna slå dig in i truppen tills dess? 
Jag ser det som att jag har bra möjligheter, jag har utvecklat mitt spel under det här året och planerar att fortsätta jobba på de delar som jag behöver för att ta en plats. Det är hårt jobb som gäller och jag kommer göra allt jag kan för att ta mig dit. 
 
Det känns som att ligan blivit rikare på profiler och bra spelare de senaste åren, hur tycker du att SDHL förändrats sedan du debuterade i serien 2010? 
Oj, ja det är sjukt stor skillnad sen 2010. Allt ökar i seriositet varje dag vilket innebär att klubbarna har blivit seriösare och hårdare i träning, det krävs mer idag för att ta en plats i ett SDHL-lag och konkurrensen ökar, vilket är jätteroligt och bra för serien. 
 
Finns det något speciellt i ditt spel som du kommer lägga fokus på för att förbättra under försäsongen? 
Under försäsongen har jag som fokus att förbättra kondition i första hand och sedan styrkan, det är det som krävs för att jag ska bli en mer etablerad spelare internationellt sett.