Klubbyte för talangen

En av svensk hockeys mest lovande spelare byter klubb. 
 
Timrå är en av lagets bästa klubbar när det kommer till att ge unga spelare chansen, den här säsongen har lirare som Jens Lööke och Elias Pettersson fått rejält med speltid vilket lett till att de imponerade så mycket att de tog plats i JVM-laget. Den spelaren som imponerat mest under vintern är dock Jonathan Dahlén, 19-åringen har gjort 42 poäng och ligger tvåa i skytteligan med sina 24 mål. 
 
Förra sommaren draftades Dahlén som nummer 42 av Ottawa men nu står det klart att klubben gör ett byte, man plockar in den rutinerade forwarden Alexandre Burrows (822 NHL-matcher) från Vancouver som i sin tur alltså får rättigheterna till den unge svensken. Det här är ännu ett bevis på hur mycket man tror på forwarden, att kunna byta en spelare som varken gjort NHL-matcher eller A-landskamper mot en så pass rutinerad spelare som Burrows tyder på att man ser något extra i svensken. 
 
Det ryktas om att Dahlén kan byta spel i Timrå mot något SHL-lag till nästa säsong men jag tror att han kommer hoppa över den svenska högstaligan för att istället testas på andra sidan pölen direkt. Det är såklart ett stort steg att ta men det är långt ifrån omöjligt, både Filip Forsberg och Oliver Ekman-Larsson har lyckats och det den unge Timråforwarden är minst lika bra som de var i samma läge av karriären. 

Så spelas playoff 1

Nu står det klart vilka lag som möter varandra i Hockeyettans första playoffrunda. 
 
Efter att Örnsköldsvik besegrat Sollentuna med 2-0 i matcher och Tranås lyckats vinna två raka matcher mot Grästorp så tog lagen de två sista platserna i Hockeyettans första playoffrunda. Nu är det bestämt vilka lag som kommer möta varandra och vi kan se fram mot några riktigt intressanta matchserier. 
 
PITEÅ - ÖRNSKÖLDSVIK
Kommentar: Piteå tog sig till playoff via Allettan där laget slutade femma, medans Örnsköldsvik vann vann fortsättningsserien. Här skulle jag nog sätta Piteå som favorit men de har gått lite tyngre på slutet samtidigt som laget från Ö-vik har en positiv trend. Under Allettan vanns Piteås interna poängliga av Emil Wrenman som gjorde 19 poäng medans Örnsköldsviks Sebastian Magnusson gjorde 17 poäng i fortsättningsserien. 
Lagens tidigare möten under säsongen
Möte 1 (24/9) Piteå - Örnsköldsvik: 5-2
Möte 2 (27/11) Örnsköldsvik - Piteå: 3-4 efter straffar
 
HUDIKSVALL - ASPLÖVEN
Kommentar: Något överraskande placerade sig Hudiksvall före Asplöven i Allettan, laget samlade ihop 24 poäng vilket räckte till en sjätteplats medans laget från Haparanda bara blev sjua vilket får ses som en missräkning med tanke på förväntningarna. Om vi ska se någon röd tråd mellan de här lagen så får det vara den finska prägeln, Asplöven har hela nio spelare från vårt östra grannland medans Hudiksvall värvade in en finsk trio inför den här säsongen. Jag har svårt att sätta någon solklar favorit i det här mötet men vi kan lugnt konstatera att Asplöven är laget som har mest att förlora.  
Lagens tidigare möten under säsongen
Möte 1 (9/1) Hudiksvall - Asplöven: 1-3
Möte 2 (25/2) Asplöven - Hudiksvall: 5-4 (efter straffar) 
 
VÄSBY - TRANÅS
Kommentar: Överraskningslaget från Stockholm fick välja motståndare först och man valde Tranås, som spenderat den senaste tiden i fortsättningsserien där man samlade ihop 30 poäng på femton matcher. Inför säsongen skulle jag sett laget från Småland som favorit men eftersom Väsby gjort det så bra i både grundserien & Allettan så får jag nog sätta dem som en liten favorit i det här mötet. Lagen har inte mötts någon gång under säsongen. Håll koll på Väsbys Fredrik Forsberg som vann Allettan norras skytteliga i överlägsen stil med sina 17 mål.
 
VIMMERBY - SKÖVDE 
Kommentar: Här har vi två lag som känner varandra väl, under flera säsonger spelade man i samma grundserie men den här vintern fick man vänta till Allettan där Vimmerby var det starkare laget. Skövde har ett bra lag på pappret, rutinerade spelare som Carl-Johan Sjögren och Thomas Wallgren håller hög klass men det känns som att laget inte riktigt fått ut så mycket som förväntat. Vimmerby stod för en bra Alletta där Kalle Östman blev lagets bästa poänggörare med sina 9+9. Det här kan mycket väl bli en matchserie som kommer behöva mer än två matcher. 
Lagens tidigare möten under säsongen
Möte 1 (14/1) Skövde - Vimmerby: 3-2
Möte 2 (18/2) Vimmerby - Skövde: 5-4 
 
NYBRO - KALIX
Kommentar: Här kommer det krävas att lagen gräver djupt i bensinkassan, det är nästan 140 mål mellan städerna och det är tur att den här matchserien inte spelas i bäst av fem eller sju matcher. Det känns som att Nybro och Kalix är relativt jämnbördiga, Nybro slutade sexa i Allettan södra medans Kalix blev åtta i den norra motsvarigheten. Lagen har inte mötts någon gång tidigare under säsongen då det här mötet kan bli extra intressant att följa. 
 
KRIF - BORLÄNGE
Kommentar: För ovanlighetens skull så var det Borlänge som hade mest förväntningar på sig inför säsongen och även om man gjort bra ifrån sig så känns det inte som att man kommer kunna lyckas riktigt lika bra som förra säsongen. KRIF inledde säsongen ganska svagt men har blivit bättre med tiden och det känns som man har runt 40% chans att gå vidare från den här matchserien. 
Lagens tidigare möten under säsongen
Möte 1 (22/1) KRIF - Borlänge: 5-1
Möte 2 (25/2) Borlänge - KRIF: 3-2 efter förlängning
 
Hur tror du att det kommer gå i playoff 1?
 
 

Drömstart av överraskningslaget

SDHL kan få ett nytt lag nästa säsong. 
 
Det pratas ofta om att det blir allt svårare för allsvenska klubbar att nå SHL, man måste ta sig igenom flera olika steg för att tillslut få kvala mot ett lag som fått en hel del mer vila och oftast slutar det med att det allsvenska laget får avsluta säsongen med en rätt jobbig känsla i kroppen. När det kommer till damernas motsvarighet är läget annorlunda, det finns flera division 1-klubbar som borde ha goda chanser att avancera och ett av dem är Göteborg HC. 
 
Igår inledde laget SDHL-kvalet med att besegra Björklöven, matchen slutade 4-0 och man fick därmed ett bra start på den avgörande och viktigaste delen av säsongen. Idag var det dags att mäta sina krafter mot ett betydligt tuffare lag, Sundsvall stod som motståndare och även om gästerna från norr vann skotten med hela 25-41 så var det Göteborg som vann efter att Layla Marvin och Anna Södergren gjort varsitt mål. Bakom stämde det mesta och Ellen Wilhelmsson stoppade alla puckar som kom flygande. 
Vi visste att det skulle bli en tuff match idag mot Sundsvall, vi va väl förberedda och skulle gå ut och spela vårt spel. Det är en jämn match med mycket utvisningar i första perioden så det blir inte så mycket 5-5 men jag tycker att vi spelar en bra match och hjälper varandra hela matchen igenom. Sundsvall är ett bra lag med många duktiga spelare men jag fick bra hjälp framför målet och alla spelade med ett otroligt hjärta idag! Det kommer bli en tät serie men vi tar match för match och är ödmjuka, säger målvakten till bloggen strax efter slutsignalen. 
 
Under säsongen har de mesta rubrikerna handlat om ekonomiska problem men man har presterat väldigt bra på isen, grundserien vann man efter att ha vunnit femton av sexton matcher och det känns som att man kan vara redo att ta nästa steg. 
 
Jag tycker även att Färjestad och Haninge Anchors är två klubbar som satsat på damhockeyn och det vore roligt om de också kunde vara med och slåss om en SDHL-plats.