Nykomlingskollen - del 5

Vi inleder veckan med att ta en titt på en av Hockeyettans nya lag. 
 
I de fyra tidigare delarna i den här lilla "serien" har vi tittat lite extra på några av nykomlingarna som de flesta har bra koll på, lag som ser ut att satsa för att verkligen lyckas i Hockeyettan. Den här gången blir det lite annorlunda, nu kommer vi till en ny bekantskap som istället går in i säsongen som en riktig doldis. Det handlar om Malung, som nu gör sin första säsong på den här nivån (åtminstone den första gången de senaste 30 åren). Laget avancerade från Hockeytvåan genom att bli etta i sin grundserie och sedan trea i kvalserien.  
 
Under våren och sommaren har klubben värvat en del intressanta spelare, bland annat på målvaktssidan där man hoppas mycket på Robin Christoffersson. 21-åringen spenderade en stor del av den gångna säsongen i Hockeyettan med Wings men har tidigare gjort allsvensk debut med Södertälje och han har även varit Leksands förstaval i J20-laget. Som utmanare mellan stolparna har han Per Anderhag som fått förnyat förtroende och som nu ska göra sin första säsong på den här nivån. På förhand känns det som att Christoffersson är förstavalet, han är lovande och har trots allt en del erfarenhet från spel i serien. 
 
Bland lagets nya backar hittar vi bland annat Eric Björlin som värvats in från Abroga där han noterades för nio poäng på 26 matcher. I vintras spelade han även uppe i Sollefteå och 21-åringen har visat att han håller på den här nivån, vilket gör att han förmodligen blir en viktig spelare för sitt nya lag. Det hoppas man även att Oscar Olsson på sikt ska kunna bli, han har spenderat de tre senaste säsongerna i Färjestads J20-lag men lånades även in till just Grums under en kortare period och de blev tydligen imponerade av det de fick se. 
 
För att lyckas som nykomlingen är defensiven naturligtvis viktig men man måste även kunna hota i det offensiva spelet. Där hoppas man att Patrick Eriksson ska kunna bidra på ett bra sätt. Nyförväret kommer senast från spel i Sparta Sarpsborg och han har faktiskt spenderat de senaste nio säsongerna på norsk mark. Trots det finns det kanske en del Malungssupportrar som har hyfsad koll på forwarden, han har nämligen Malung som moderklubb och har spelat tre säsonger (2006-09) i klubbens A-lag. De har även en minst lika efterlängtad återvändare i Emil Ax som är tillbaka i klubben efter att ha spenderat den gångna säsongen i den franska tredjeligan där han stod för 32 poäng på 23 matcher. 25-åringen har spelat fyra säsonger i Hockeyettan men har även gjort fina insatser i Malungströjan, säsongen 16/17 stod han för imponerande 91 poäng på 31 matcher när laget nådde playoff 2 i Hockeytvåan. 
 
Men det är inte bara nya spelare som ska försöka göra att Malung lyckas, man måste även förlita sig på lirare som hjälpte laget att avancera. I den kategorin hittar vi lagets största stjärna, Jonas Kapla. Den rutinerade forwarden har tidigare spelat närmare 150 matcher i Hockeyettan men har även testats på allsvensk nivå och det är inget snack om att han fortfarande håller hög klass. Den gångna säsongen stod forwarden för hela 90 poäng på 40 matcher och han har fullkomligen öst in poäng sedan flytten hem för fyra år sedan. I honom har nykomlingen en spelare som kan hota de flesta försvaren i Hockeyettan. 
 
Kapla har som sagt var en hel del rutin och det har även lagets nya tränare. Göran Tärnlund har tidigare varit assisterande i Mora under totalt fyra säsongers tid och han har även varit med att ta upp Sundsvall till Hockeyallsvenskan.  Trots Kaplas rutin och en bra tränare känns det som att Malung kommer få en relativt tuff säsong, man håller till i den underskattade västra serien där det finns många bra lag och det krävs en riktig topprestation om nykomlingen ska undvika en plats bland de tre sämsta i serien. 
 
Hur tror du att Malung kommer lyckas den här säsongen?
 
 
 

Spets till Oskarshamn

Det allsvenska laget fortsätter att värva bra spelare. 
 
Säga vad man vill om Oskarshamn, de har kanske inte ligans hetaste lag och publiktrycket är inte direkt fantastiskt men till den här säsongen ser man ut att ha något bra på gång. Idag gick klubben ut med nyheten att man hittat sin så kallade "supporterspelare", valet föll på Alex Hutchings som senast kommer från spel i Björklöven. 
Vi har jobbat för att signa Alex under en längre tid och han har varit vårt huvudspår genom hela rekryteringsprocessen egentligen. Han har varit hög klass i ligan tidigare och sitter på ett riktigt vasst rightskott som kan användas i nästan alla offensiva situationer, säger sportchefen Per Kenttä till klubbens hemsida. 
 
 Hutchings gör sig redö för sin tredje säsong i Hockeyallsvenskan. 
Foto: Johnny Anderson 
 
Det här är en väldigt bra värvning som borde göra Oskarshamns offensiv bättre. Kanadensaren kommer senast från en bra säsong uppe i Björklöven där han noterades för 26 poäng på 38 matcher och det är nog tänkt att han ska producera en hel del även i sitt nya lag. Förum att ha gjort två säsonger i "löven" har 27-åringen även hunnit med att spela i Schweiz och mellan 2010-2014 blev det totalt 88 matcher i AHL, farmarligan till NHL. 
 
I och med värvningen av Hutchings börjar Oskarshamns trupp se komplett ut, man har bland annat tretton forwards och det är egentligen bara en till back som känns troligt. På målvaktssidan satsar man ungt och det ska bli intressant att se om duon Adam Åhman & Christoffer Rifalk är redo att ta för sig på allvar på den här nivån. I defensiven hoppas man mycket på talangen Måns Hansson samtidigt som både Oskar Nilsson och Jesper Dahlroth ska stå för rutinen. 
 
I det offensiva spelet får Arsi Piispanen behövlig uppbackning i form av Hutchings men även Nicklas Heinerö som i bästa stunder håller hög klass. Dessutom kommer Joakim Hillding in med massor av rutin samtidigt som klubben hoppas att Markus Modigs äntligen på allvar ska slå sig in i Hockeyallsvenskan. Faller alla bitar på plats har Oskarshamn goda chanser att placera sig högt i tabellen. 
 
 
 
 

Spetsvärvning av favoriten

Ett av Hockeyettans mest topptippade lag förstärker offensiven rejält. 
 
Om vi ska vara helt ärliga så var Hudiksvall sämst när det gällde som mest den gångna säsongen, laget föll redan i den första playoffrundan mot Kalix och besvikelsen var minst sagt stor. Nu laddar klubben om, en hel del av lagets nyckelspelare har valt att förlänga sina kontrakt men man har även passat på att förstärka truppen på ett intressant sätt. Idag gick föreningen ut med nyheten att en av seriens mest eftertraktade spelare ansluter. Det handlar om forwarden Markus Kinisjärvi som senast kommer från spel i Visby/Roma. 
Min sambo har precis blivit utexaminerad barnmorska och har fått ett jobb i Sundsvall. Nu kan jag bo hemma och pendla till Hudik tillsammans med Magnus Åkerlund, säger forwarden till klubbens hemsida. 
 
Får Hudiksvall tillfälle att jubla tillsammans med sin nya spelare?
Foto: Peter Scott
 
 
Det här får ses som en väldigt fin förstärkning, Kinisjärvi kommer senast från en fin säsong ute på Gotland där han bland annat stod för 22 mål och det var en hel del andra lag i serien som också hade ögonen på 26-åringen. Trots att forwarden är långt ifrån gammal har han hunnit med en hel del, det har blivit en bit över 150 matcher i Hockeyallsvenskan och så sent som säsongen 15/16 stod han för 25 poäng i den serien. Mina första minnen av Kinisjärvi är från säsongen 13/14 då jag såg honom under den perioden han var utlånad från Västerås till Vimmerby. Redan då var han bra men sedan dess har han utvecklats ännu mer och lär han få en bärande roll i sitt nya lag.
 
Hudiksvalls lagbygge börjar ta form på ett intressant sätt, man har starka spelare på varje position och det känns som att man kommer vara med och slåss om förstaplatsen i den östra grundserien. Laget brukar ha några riktiga toppar och dalar men den här gången gäller det att pricka in formen i rätt läge, när det gäller som mest. Lyckas man med det så kan det bli en väldigt rolig säsong i Glysis. 
 
FAKTA: Markus Kinisjärvi
Ålder: 26 år
Längd/Vikt: 182cm/84kg
Position: forward
Moderklubb: Köping HC
Statistik 2017/18: 47 matcher, 46 poäng (22+24), 14 utvisningsminuter (Visby/Roma)
Meriter: 17 juniorlandskamper, 167 allsvenska matcher, avancemang till Hockeyallsvenskan (2015)