Luleå tillbaka på tronen

Idag skulle det avgöras vilket lag som skulle ta hem SM-guldet. 
 
Idag var det alltså dags, kampen mellan Luleå och Linköping skulle avgöras och det visade sig tidigt vilket lag som var starkast. Luleå inledde matchen på ett väldigt bra sätt, man satte bra fart på spelet och redan efter två minuters spel tog man ledningen genom Jenni Hiirikoski vars hårda och välrikta skott letade sig in i ena krysset. Målet gjorde att man plötsligt fick ett litet övertag mot LHC-keepern Florence Schelling som storspelat tidigare under finalspelet. Knappt fyra minuter senare utökades ledningen till 2-0 och i dagens andra powerplay satte Emma Nordin 3-0. Linköping lyckades få till en reducering men hemmalaget kunde ändå gå till pausvila med en positiv känsla. 
 
I andra perioden fortsatte Luleå att spela bra, gästerna från Östergötland började flytta upp spelet men det gav stora ytor och många kontringslägen för hemmalaget och när Michelle Karvinen gjorde 5-1 (hennes andra mål i matchen) var guldet helt säkrat. Tredje perioden blev lite avslagen men när slutsignalen ljöd blev det desto festligare, Luleåspelarna kunde fira tillsammans med de drygt tre tusen supportrarna som kommit för att stötta laget och det känns som att rätt lag fick lyfta pokalen. 
Det är helt overkligt, en fantastiskt känsla. Att få spela för Luleå Hockey är någonting jag är stolt över, sa Karvinen till SVT efter slutsignalen. 
 
Och visst ska man vara stolt över att spela i Luleå. Laget vann grundserien, man tog sig till final genom att besegra Brynäs i kvarten och sedan de regerande mästarna Djurgården och man rundar sedan av säsongen med att vinna två av tre matcher mot laget som slutade tvåa i grundserien. Klart man är värdiga mästare. Linköping har gjort en väldigt fin säsong men i finalspelet blev det ändå, trots en seger, ganska tydligt att man inte riktigt kan mäta sig med Luleå. 
 
MATCHFAKTA
Luleå - Linköping: 5-1 (3-1,2-0,0-0)
1-0, Jenni Hiirikoski 
2-0, Michelle Karvinen 
3-0, Emma Nordin (Wakefield, Karvinen)
3-1, Emilia Ramboldt
4-1, Ronja Savolainen (Hoegh Persson)
5-1, Michelle Karvinen (Nordin)
Skott: 37-24
Utvisningsminuter: 2-10
Publik: 3475 
 
Mycket talar för att Luleå kommer fortsätta att vara en stormakt i svensk hockey, bara två av lagets spelare är över 30 år och man har ett flertal talanger som har potential att bli väldigt duktiga. På målvaktspositionen har man Maria Omberg som hållit landslagsklass under slutspelet och man även en väldigt lovande keeper i Anna Amholt som tog VM-silver med U18-landslaget tidigare under vintern. På backsidan har man flera lovande spelare och även i offensiven finns det några talanger som kommer bli bättre för varje år som går. Lyckas man behålla spelare som Michelle Karvinen, Emma Nordin, Jenni Hiirikoski & Jennifer Wakefield har jag svårt att se hur något annat lag ska kunna putta ner Luleå från tronen. Det är faktiskt upp till bevis för klubbar som HV71, Djurgården & Modo. 
 

Next big thing

Hockeysverige kryllar av väldigt lovande spelare. Här är några av dem. 
 
KEVIN GABOR 
Ålder: 17 år (född 2000)
Position: forward
Statistik 2017/18:31 matcher, 39 poäng (21+18), Wings J20 (J20 Elit)
Kommentar: Här har vi en väldigt lovande spelare som framförallt bidrar i det offensiva spelet. Gabor har spelat i flera av Wings juniorlag under säsongen men har även debuterat i Hockeyettan och det känns som vi kommer kunna få se honom mer på seniornivå redan till hösten. Det är inget snack om att 17-åringens styrka är målskyttet, förutom över 20 mål med J20-laget har han hunnit med att göra hela 31 fullträffar i J18-laget. Minst sagt imponerande. 
 
VICTOR OLSSON
Ålder: 17 år (född 2000)
Position: målvakt
Statistik 2017/18: 22 matcher, 94.0% (Södertälje J18, J18 Elit's grundserie)
Kommentar: Södertälje har fostrat några väldigt duktiga målvakter och nu ser man ut att vara påväg att göra det ytterligare en gång. Olsson har varit en av J18 Elits främsta på positionen den här säsongen och bör ha goda chanser att göra bra ifrån sig även när han hoppar upp ett snäpp. 

CHRISTIAN LINDBERG
Ålder: 17 år (född 2000)
Position: back
Statistik 2017/18: 33 matcher, 35 poäng (11+24) (Oskarshamn J18)
Kommentar: Det finns även en hel del lovande backar, inte minst Christian Lindberg som har haft en händelserik säsong. Föruom att vara hela J18-Elit's främsta back (rent poängmässigt) har han hunnit med att debutera i Hockeyallsvenskan där det blivit totalt 33 framträdanden i grundserien, följt av ytterligare fyra matcher under slutspelsserien. Där har Oskarshamn en spelare att hålla hårt i.  
 
JONATAN BERGGREN
Ålder: 17 år (född 2000)
Position: forward
Statistik 2017/18: 41 matcher, 62 poäng (19+43) (Skellefteå J20)
Kommentar: De senaste åren har Skellefteå haft lite svårare att få fram lovande spelare men nu verkar man vara något på spåren. Berggren har dominerat i klubbens J20-lag vilket gjort att man gett honom chansen även i A-laget, bland annat under slutspelet där han hoppat in i två matcher. 17-åringen ryktas vara ett namn för NHL-draften redan i sommar och det ska bli väldigt intressant att följa spelgeniet i framtiden. 
 
ISAK MANTLER
Ålder: 19 år (född 1998)
Position: målvakt
Statistik 2017/18: 25 matcher, 92.7% (Örebro J20, grundserien)
Kommentar: Örebros J20-lag har gjort en överraskande bra säsong och det är till stor del tack vare Mantlers fina spel mellan stolparna. Inte minst under slutspelet har 19-åringen visat sin klass. Han debuterade i Hockeyettan förra säsongen och har gjort en del fina insatser som utlånad till Lindlöven även i vinter, känslan är att vi kan få se honom i den serien till hösten. Det är väldigt svårt att redan slå sig in i ett allsvenskt lag. 
 
LINUS KARLSSON
Ålder: 18 år (född 1999)
Position: forward
Statistik 2017/18: 48 matcher, 56 poäng (29+27) (Karlskrona J20)
Kommentar: Karlskrona har, som klubb, inte haft någon lyckad säsong men Linus är utan tvekan ett av undantagen. Forwardslöftet visade sin talang redan förra säsongen då han var en av Boro/Vetlandas bästa spelare i Hockeytvåan och den här säsongen har han tagit ytterligare ett steg. Hans fina spel i J20-laget har gjort att han även fått chansen att debutera i SHL, där blev det tretton framträdanden under grundserien. Skulle KHK åka ner till Hockeyallsvenskan är det inget snack om att man borde satsa ännu mer på centern. 
 
ALEXANDER HOLTZ
Ålder: 16 år (född 2002)
Position: forward
Statistik 2017/18: 35 matcher, 86 poäng (52+34) (Djurgården J18)
Kommentar: Här är det inget snack om att Djurgården håller på att utbilda en väldigt lovande lirare. Redan i Nacka kunde man se att forwarden hade potential men den här vintern har 16-åringen exploderat. Förutom att ösa in poäng i J18 Elit har Holtz även hunnit med att göra några väldigt fina insatser i Djurgårdens J20-lag, han har dessutom gjort bra ifrån sig i U17-landslaget. En hel del talar för att han får göra debut i SHL redan nästa säsong men jag skulle gärna se honom i Hockeyallsvenskan där speltiden förmodligen skulle bli större. 
 
FILIP HÅLLANDER 
Ålder: 17 år (född 2000)
Position: forward
Statistik 2017/18: 40 matcher, 20 poäng (9+11) (Timrå, grundserien)
Kommentar: Timrå har fostrat en del väldigt skickliga spelare och nu verkar man vara påväg att göra det igen, Hållander debuterade i A-laget redan förra säsongen men det här får ses som vintern då han verkligen fått chansen på riktigt. 17-åringen har dessutom gjort bra ifrån sig i U17-landslaget och har chansen att draftas redan i första rundan till sommaren. Kan tänka mig att Vancouver är sugna på att plocka ytterligare en talang med förlutet i Timrå. 
 
ADAM BOQVIST
Ålder: 17 år (född 2000)
Position: back
Statistik 2017/18: 28 matcher, 29 poäng (17+12) (Brynäs J20)
Kommentar: Numera är flera av NHL:s främsta offensiva backar svenskar och den trenden ser bara ut att fortsätta. Rasmus Dahlin lär förmodligen väljas först av alla i sommarens draft och Boqvist ryktas också gå tidigt i förstarundan. 17-åringen har, förutom fina insatser i J20-laget, fått debutera i SHL med Brynäs A-lag och han har dessutom gjort sju inhopp med Almtuna i Hockeyallsvenskan. 
 
Vägen till den riktiga eliten är lång och det är långt ifrån säkert att alla de här spelarna lyckas ta sig hela vägen men känslan är att det här är talanger som kommer vara med och färga svensk hockey i framtiden. 
 

Spänningen lever

Idag hade Luleå chansen att säkra SM-guldet. 
 
I onsdags spelades rond 1 i finalspelet mellan Linköping och Luleå, där vann gästerna från norr och man hade därmed chansen att spela hem SM-guldet idag. Inför en fanatisk hemmapublik på över 4000 inledde Luleå matchen på ett väldigt bra sätt och man satte tidigt press på Linköpingsmålvakten Florence Schelling som verkligen fick visa vad hon går för.  
 
Trots hemmalagets fina spel lyckades man inte knyta ihop säcken, istället blev det gästernas Lara Stalder som fick iklä sig hjälterollen. Linköpingsforwarden tog en sväng runt Luleåmålet innan hon hittade krysset med ett fint backhandavslut. Målet gör att vi kan se fram emot ett tredje och helt avgörande möte som spelas imorgon. 
- Vi är inte nog effektiva, vi sätter inte henne (Schelling) på prov ordentligt utan hon får ganska bekvämt fånga in puckarna. Hade vi fått utdelning första tio hade vi haft en helt annan matchbild, sa Luleåtränaren Fredrik Glader till SVT strax efter slutsignalen. 
 
MATCHFAKTA
Luleå - Linköping: 0-1 (0-0,0-0,0-1)
0-1, Lara Stalder
Skott: 45-21
Utvisningsminuter: 6-4
Publik: 4550 
 
Linköping kan verkligen tacka målvakten Schelling för att drömmen om ett guld fortfarande lever, idag storspelade hon och hon måste fortsätta att spela på topp om det ska bli spännande även imorgon. För Luleås del gäller det att ta vara på sina chanser, det är nu spelare som Jennifer Wakefield och Michelle Karvinen ska kliva fram och visa vilka toppspelare man är. 
 
Vilket lag tror du tar hem guldet?