Sundsvall lägger ner damlaget

Här kommer en tråkig nyhet om man följer SDHL. 
 
Det har inte varit en hemlighet att Sundsvall hockeys ekonomi varit på nedgång och nu får det konsekvenser - för damlaget. Igår stod det klart att damlaget "bryts ut" från klubb och man får starta en ny förening där endast damlaget tar plats. Det här gör att man ser ut att förlora sin plats i SDHL, damernas svar på SHL. Att det är damlaget som får stryka på foten för hela klubbens problem är tyvärr inte överraskande för lagets spelare. 
Jag är inte förvånad. Damorganisationen har alltid kommit i kläm. Man kan nästan säga att vi är vana, men det känns förjävligt. Det är lite som en käftsmäll, säger lagkapten Beatrice Johansson till SVT Sport. 
 
Sundsvall Hockey lyckades inte leva upp till förväntningarna under den gångna säsongen i herrarnas Hockeyetta, publiksnittet sjönk från 1295 till 542 och man nådde aldrig kvalserien som kunde gett en chans att återvända till allsvenskan. Att mer än hälften av publikintäkterna försvinner gör naturligtvis att ekonomin blir lidande men det känns konstigt att man väljer att bestraffa damsektionen. 
 
Under säsongen 16/17 har damhockeyn varit på framfart, klubbar som Färjestad har tagit steg framåt och flera andra stora klubbar har gått ut med att de kommer starta en egen damsektion - därför känns det verkligen som att Sundsvall tar ett steg bakåt. 
 
 
 
 
 
 

10 lag att hålla ögonen på - del 2

Idag fortsätter vi att ta en titt på några lag som kan vara värda att hålla ett extra öga på när Hockeyettansäsongen drar igång. 
 
VIMMERBY
Förra säsongen: förlust i playoff 3 mot Kristianstad. 
Spännande spelare in: Johan Kallio, målvakt (Örnsköldsvik) Pontus Johansson, forward (Kiruna) Jakob Karlsson, forward (Oskarshamn)
Kommentar
Förra säsongen gick överraskande bra för "tigrarna" vilket säkerligen har gjort att förväntningarna trissas upp av lagets supporterskara men det känns faktiskt som att man borde kunna göra bra ifrån sig även nästa vinter. Att Jakob Karlsson är tillbaka innebär att man får in en riktig klasspelare men jag tror att värvningen av Johan Kallio kan vara minst lika viktig, kan han fylla tomrummet efter Viktor Kokman som flyttar till allsvenskan?  
 
BODEN
Förra säsongen: 2:a i kvalserien till Hockeyettan
Spännande spelare in: Henri Snäll, forward (Asplöven) Christian Nyman, forward (Kalix) Johannes Tornberg, forward (Piteå)
Kommentar
Efter fyra säsonger på en lägre nivå är Boden tillbaka i Hockeyettan och känslan är att de kommer sätta färg på serien. Under våren har man förstärkt offensiven rejält och får Tommy Wargh några bra backar att kampera tillsammans med så kan den här nykomlingen göra livet svårt för många lag uppe i den norra serien. Målvakten Pavel Krajcovic kommer få en väldigt viktig roll, han måste verkligen leverera om man ska få en lyckad säsong. 
 
VÄSTERÅS
Förra säsongen: 13:e i Hockeyallsvenskan, 4:a i kvalserien. 
Spännande spelare in: Kenny Källström, back (Östersund) Kevin Weiskog, forward (Enköping) Oscar Pettersson, forward (Enköping)
Kommentar 
Det känns lite konstigt att gå igenom Västerås lag och inse att de faktiskt kommer spela i Hockeyettan när hösten kommer smygandes. Förra säsongen blev ett riktigt misslyckande och nu gäller det att ta utmaningen på allvar, man har inte råd att underskatta sina nya motståndare. VIK kommer vara laget som alla vill slå och det kan vara både bra och dåligt för "nykomlingen". Värvningarna av Östersundsbacken Kenny Källström och trion Weiskog/Pettersson/Mattsson från Enköping känns ändå bra och man borde kunna göra bra ifrån sig.
 
GRIPEN
Förra säsongen: 2:a i kvalserien till Hockeyettan.
Spännande spelare in: Alexander Molldén, back (Kristianstad) Christoffer Arvidsson, forward (Östersund)
Kommentar
Hittills har nykomlingen inte direkt imponerat under "silly season" men nykomlingen har ändå en hel del som talar för sig. Det är långt kvar tills säsongen drar igång och man håller till i en stad där hockeyn är på glödhet, supportrarna förväntar sig bra hockey och mycket talar för att man kommer vinna den östra seriens publikliga. Adam Thim kommer få bära ett tungt ansvar i offensiven men förhoppningsvis får man in ytterligare några tunga pjäser innan säsongen är här. 
 
VÄSBY
Förra säsongen: Förlust mot Piteå i playoff 2. 
Spännande spelare in: Johannes Sandberg, forward (Djurgården J20) Jacob Eriksson, forward (Kiruna) Linus Pellfolk (Mariestad)
Kommentar
Här har vi ett lag som står inför en tuff uppgift - man ska försöka återupprepa succén 16/17 då laget överraskade många med sitt fina spel. En del viktiga kuggar har lämnat men har värvat in ett gäng unga och hungriga spelare som har stor potential. Såhär några månader innan grundserien drar igång känns det utan tvekan som att Väsby har en realistisk chans att nå Allettan igen. 
 
Det finns naturligtvis fler lag som har chansen att nå långt men det var de här jag ville fokusera på den här gången. Lag som Östersund, Visby/Roma och Mariestad siktar säkerligen högt och det finns en hel rad andra lag som kommer göra bra ifrån sig i den här väldigt intressanta serien. 
 
 

Gripen värvar

Nyköpingslaget förstärker truppen inför sin första säsong i Hockeyettan. 
 
Hittills har Gripen legat ganska lågt när det kommer till att värva spelare men igår gick man ut med en hel del nyheter. Från Östersund ansluter forwarden Christoffer Arvidsson samtidigt som juniorduon Kristoffer Berggren Eklund & Fredrik Skatteboe Carlsson får chansen att visa upp sig - de har nämligen fått varsitt try-out kontrakt. 
- En spelskicklig herre som de tre senaste säsongerna tillhört ett av topplagen i Hockeyettan. Med väldigt tuff konkurrens har han haft en liten undanskymd roll i ÖIK, med ett större förtoende hos oss tror vi han kan växa ut till en av nyckelspelarna i laget, skriver sportgruppen om Arvidsson på klubbens hemsida. 
 
Arvidsson kommer som sagt var senast från spel i Östersund där han noterades för sju poäng på 39 matcher och han har gjort totalt 107 matcher i klubbens A-lag. En annan spelare som spenderat vintern i Hockeyettan är Albin Nordvall, den 19-årige backen gjorde totalt tretton matcher i Hudiksvall och nu har talangen skrivit på ett try-out kontrakt med Nyköpingsklubben. 
 
Samtidigt som klubben gick ut med de här nyheterna så meddelade man även att målvakten Marcus Axbom och forwarden Markus Berg lägger skridskorna på hyllan. Det är två spelare som har en stor del i klubbens framgångar de senaste säsongerna och det är synd att de inte väljer att fortsätta äventyret i Hockeyettan. 
 
Jag är inte jätteimponerad av Nyköpingslagets lagbygge men det finns fortfarande några lediga platser och lyckas man få in rätt typ av spelare så kan man kanske bli att räkna med när säsongen drar igång.