Allsvensk värvning av KRIF

KRIF förstärker offensiven med en lovande spelare. 
 
Det är lite svårt att veta vad vi kan förvänta oss av laget nere i söder, numera snackas det mest om Kristianstad och det kan nog vara bra för KRIF som kan smyga i vassen. Idag har man dock tagit steget fram och presenterat värvningen av forwarden Erik Santesson som senast kommer från spel i allsvenskan med Almtuna. 
Känns som en klubb med höga ambitioner och en bra plats att utvecklas i. Det ska bli kul att dra igång på riktigt och att gå komma på is igen, säger nyförvärvet till klubbens hemsida. 
 
 Santesson har spelat fem SHL-matcher med moderklubben Rögle. 
Foto: Johnny Anderson 
 
Santesson kommer som sagt var senast från spel i Almtuna där han stod för en fullt godkänd första säsong som senior. Forwarden noterades för totalt femton poäng på 55 matcher och han ska verkligen inte skämmas för sin insats. Därför är det lite överraskande att han väljer att ta steget ner i Hockeyettan, samtidigt hamnar han i den starkaste grundserien så det behöver nödvändigtvis inte vara ett dåligt val. 
 
 

Allt har ett slut

Flera profiler har lämnat Hockeyettan för en civil karriär. 
 
Om man verkligen gräver ner sig i landets tredje bästa serie så finns det en hel del profiler och duktiga spelare, de börjar dock bli allt färre. De allsvenska klubbarna tar ut russinen ur kakan samtidigt som flera rutinerade spelare har valt att lägga skridskorna på hyllan. Sedan säsongen tog slut har lag som Huddinge, Visby/Roma och inte minst Enköping tappat några av sina mest färgstarka inslag. 
 
ANDREAS GRÖNDAHL (VISBY/ROMA)
Ålder: 26 år Position: Forward Matcher/poäng i klubben: 206 matcher, 65+183=248 poäng. 
Kommentar 
Många blev överraskade när forwarden valde att lämna allsvenskan och Södertälje för att ta sig an nya utmaningar på Gotland för några år sedan. Det skulle visa sig bli ett succédrag för öns hockeylag som fick in en spelare som varit väldigt viktig de senaste fem säsongerna, så sent som under vårens kvalserie stod Södertäljesonen för sju poäng på tio matcher. Det kommer bli svårt för Visby/Roma att fylla tomrummet efter Gröndahl. 
 
DAVID FREDRIKSSON (HC DALEN)
Ålder: 31 år Position: Forward Matcher/poäng i klubben: 123 matcher, 56+123=179 poäng. 
Kommentar
"Tuppen" vände hem till moderklubben för att ta dem uppåt i seriesystemet och redan första säsongen spelade han upp laget till Hockeyettan där man spenderat de senaste tre säsongerna. Säsongen 15/16 stod den rutinerade forwarden för 42 poäng på 32 matcher men en skada gjorde att han missade mer eller mindre hela den gångna säsongen, trots det är det här en tung förlust för laget som tappar en av sina största profiler. 
 
ANDREAZ PERSSON (ENKÖPING)
Ålder: 35 år Position: Forward Matcher/poäng i klubben: 509 matcher, 246+351=597 poäng. 
Kommentar
Här kan vi prata om en väldigt tung förlust. Persson kommer inte från en av sina bästa säsonger men han ses ändå som en av klubbens största genom tiderna och att han nu väljer att avsluta karriären blir ett hårt slag för laget som tappat flera tunga pjäser under våren och sommaren. Den rutinerade forwarden har varit en av Hockeyettans stabilaste poänggörare och känslan är att det inte bara är Enköpings supportrar som kommer sakna 35-åringen. 
 
MIKAEL LARSSON (KRISTIANSTAD)
Ålder: 31 år Position: Forward Matcher/poäng i klubben: 558 matcher, 77+92=169 poäng. 
Kommentar
De tidigare i inlägget har varit viktiga offensiva spelare men det finns givetvis andra spelare som kan vara minst lika viktiga. Sedan debuten i A-laget för femton år sedan har Mikael Larsson varit en trofast del av laget och även om han inte öst in poäng så har han gjort stor nytta. Efter att ha spelat över 500 matcher i laget väljer 31-åringen att lägga skridskorna på hyllan och det kan nog komma att märkas mer än man kan tro. 
 
ERIK ROSÈN (HUDDINGE)
Ålder: 30 år Position: Back Matcher/poäng i klubben: 62 matcher, 15+26=41 poäng. 
Kommentar
Huddinge står sig starkt även utan den fysiskt spelande backen men man tappar en profil som spelar med ett stort hjärta. Något som kan vara minst lika viktigt som vanliga "skills" ute på isen. De senaste åren har Rosén haft skadeproblem men när han fått vara relativt hel så har han visat att han kan göra stor nytta i lag som Vita Hästen (där han blev en stor favorit bland supportrarna), Skövde och nu senaste Huddinge. 
 
TOBIAS FALK (ÖSTERSUND)
Ålder: 28 år Position: Forward Matcher/poäng i klubben: 259 matcher, 74+138=212 poäng. 
Kommentar
Att forwarden lägger skridskorna på hyllan kommer knappast som en överraskning, 28-åringen missade hela säsongen på grund av en hjärnskakning och nu har han fått ta beslutet att avsluta sin karriär. Falk har kanske inte varit någon "flashig" poängspelare men han har ändå gjort mycket gott för klubben och i en tid där alla vill göra de snygga målen så blir det allt svårare att hitta en sån spelare.  
 
MATHIAS ERIKSSON (HUDIKSVALL)
Ålder: 27 år Position: Back Matcher/poäng i klubben: 335 matcher, 11+46=57 poäng. 
Kommentar
Vi avslutar med en spelare som kanske inte fått de allra största rubrikerna men som ändå kommer lämna ett stort tomrum efter sig. Eriksson debuterade i Hudiksvalls A-lag säsongen 07/08 och har sedan dess varit en spelare som gjort ett väldigt bra defensivt jobb, han har inte öst in poäng men har ändå varit tillräckligt duktig för att år efter år få nytt förtroende att stanna kvar i klubben. 
 
Vilken spelare kommer du sakna mest?

Tema: Rutin

För att nå långt krävs kan man gå olika vägar, ibland är det rutinen som avgör.
 
Ibland går ett ungt och oerfaret lag långt men oftast så är det lag med gamla rutinerade rävar som år efter år varit med och försökt ta sig uppåt i seriesystemet som lyckas och går hela vägen. I det här inlägget tänkte jag gå igenom hur pass rutinerade trupperna i Hockeyallsvenskan är. Varje lag kan samla ihop poäng beroende på hur många matcher som deras spelare varit med i genom åren, här kommer en liten beskrivning på poängsystemet. 
 
NHL - 5 poäng/match 
AHL - 3 poäng/match
SHL - 2,5 poäng/match
Hockeyallsvenskan - 1 poäng/match 
 
AIK - 6203,5 poäng 
Almtuna - 2551,5 poäng 
Björklöven - 4693,5 poäng
BIK Karlskoga - 3600,5 poäng
IK Pantern - 5404 poäng 
Leksand - 9935,5 poäng
Modo - 7041 poäng
Oskarshamn - 4203 poäng 
Södertälje - 4588 poäng
Timrå - 6104,5 poäng
Tingsryd - 3510 poäng 
Troja/Ljungby - 3512 poäng 
Vita Hästen - 3851 poäng 
Västervik - 2935,5 poäng 
 
Om lagens erfarenhet skulle vara helt avgörande skulle den allsvenska tabellen därmed se ut så här. 
1. Leksand 
2. Modo
3. AIK 
4. Timrå 
5. IK Pantern 
6. Björklöven 
7. Södertälje 
8. Oskarshamn
9. BIK Karlskoga
10. Troja/Ljungby
11. Tingsryd
12. Vita Hästen
13. Västervik 
14. Almtuna
 
Det känns inte så troligt att serien skulle sluta så här, dock kan det mycket väl vara så att det är lagen uppe i toppen som har mest press på sig den här säsongen. Både Modo och Leksand har säkerligen högt ställda förväntningar från sina respektive supportrar och fansen som följer AIK brukar också mer eller mindre kräva en plats uppe i toppen. Samtidigt kan lag som Tingsryd, Troja/Ljungby och Västervik spela utan någon större press på sig. 
 
Hur viktig tror du rutinen kommer visa sig bli den här säsongen?