Hockeyettan: sammanfattning av helgen

Vi inleder veckan med att ta en tillbakablick på hur helgen varit. 
 
En ny vecka står för dörren men först måste vi summera hur den gångna veckan har varit. I Hockeyettan har det spelats en mängd intressanta matcher, vissa lag har fortsatt att spela bra samtidigt som andra fortsätter att ha det betydligt tyngre. Uppe i norr går både Piteå och Vännäs som tåget, de behåller de två översta placeringarna och det känns verkligen som att de hittat ett spel som fungerar för dem. Noterbart från den här serien är att den är väldigt svår att försöka analysera, vissa lag har hunnit spela elva matcher medan andra fortfarande väntar på sin åttonde match. Östersund ligger bara sjua i tabellen men det beror till stor del just på grund utav att man bara hunnit spela sju matcher. Senare i veckan vänder vi åter blicken norrut för att ta en liten titt på fredagens toppmöte mellan ettan Piteå och trean Kalix. 
 
Lindlöven har fått en ganska tung inledning på säsongen. 
Foto: Alexander Viktorson
 
I den västra serien är det mesta sig likt, Tranås och Borlänge fortsätter att dominera och bjuda på ett väldigt fint spel. I helgen stod "tranorna" för en riktigt bra insats när Malung besegrades med hela 10-3 efter att Kristoffer Backman gjort två av lagets mål. Segern gör att man fortsatt är hack i häl på Borlänge som behåller sin serieledning i och med gårdagens straffseger mot Köping. Betydligt tyngre går det för Lindlöven, ett lag man hade ganska höga förväntningar på inför säsongen. I lördags föll de med hela 5-1 borta mot Kumla vilket gör att laget fortsätter att tappa i tabellen. Efter helgens matcher hittar vi Lindesbergslaget på en niondeplats och det känns som att de fortfarande jagar den riktiga toppformen. Vi kan dock notera att den duon som ska producera för laget (Niklas Lihagen och Max Lalander), samlat ihop 21 poäng på nio matcher vilket får ses som ett gott facit. 
 
I den östra serien fortsätter Hudiksvall att imponera, helgens bortaseger mot Huddinge (2-4) gör att man behåller sin serieledning och hälsingelaget är fortsatt ett av Hockeysveriges formstarkaste. Segern var den tionde raka och det känns inte som att den sviten ska ta slut på onsdag då Sollentuna kommer på besök. Den här serien är en av de jämnaste hittills, det skiljer bara tre poäng mellan sjuan Vallentuna och trean Väsby vilket gör att varje match blir extra viktig. Noterbart från helgen är att Gripen tog en nödvändig seger mot Enköping för att hänga med i streckstriden samt att Väsby krossade Hanviken med hela 0-7 på bortaplan. 
 
Nere i den södra serien känns det som att en topptrio börjar bli allt mer given. Kristianstad fortsätter att vara en maskin som tar poäng trots att man inte alltid imponerar, samtidigt har Troja-Ljungby fått upp farten och Vimmerby är ett av seriens formstarkaste lag. På fjärdeplatsen hittar vi Nybro som fortsätter att spela överraskande bra och HC Dalen kämpar också för att behålla sin allettanplats sålänge det går. I helgen lyckades man med bedriften att ta två poäng från mötet med serieledarna (alltså Kristianstad) vilket var väldigt imponerande. 
 
Nedanför strecket fortsätter främst Kalmar och KRIF att göra allt de kan för att minska avståndet framåt, i helgen lyckades nykomlingarna besegra Helsingborg (5-1) medan det gick tyngre för KRIF som föll borta mot Troja efter att man släppt in två mål i boxplay. 
 
Trots att vi är mindre än halvvägs in i grundserien börjar det synas vilka som har det som krävs för att nå långt, samtidigt börjar varje serie även få sina bottenlag som lär gå mot en tung höst och vinter. 
 
 
 

Hockeyettan: inför kvällens matcher

Ikväll spelas flera högintressanta matcher i Hockeyettan. 
 
Idag spelas ingen match norr om Forshaga men det finns ändå några riktiga höjdare att hålla koll på, kanske främst nere i den södra serien där flera starka lag håller till. I Jönköping äger ett väldigt intressant möte rum när HC Dalen bjuder in Kristianstad till kamp. Hemmalaget har överraskat under säsongsinledningen men kommer senast från en riktigt svag insats mot Nybro, där man släppte in fyra mål på tre minuter. Trots den plumpen i protokollet ligger laget fortsatt ovanför strecket som innebär allettanspel. 
 
Får Kristianstad jubla även ikväll? 
Foto: Thorleif Olsson
 
Kvällens motståndare har också inlett säsongen väldigt bra, inför kvällens match leder man den södra serien och laget kommer senast från en bortaseger mot Mörrum. Här kan vi lyfta fram Victor Löfstedt som toppar den interna poängligan med sina tio pinnar på nio spelade matcher. Den rutinerade forwarden har fått en minst sagt bra start på sin tid i Kristianstadströjan och kan säkerligen få en avgörande roll även ikväll. 
 
Några mil norrut hittar vi två andra lag som också varit väldigt bra den senaste tiden. Inför kvällens match ligger Vimmerby tvåa i tabellen och kommer senast från en stark seger borta mot Troja-Ljungby där man stod för fyra mål i andra perioden. Trots den fina formen kan kvällens match bli en rejäl utmaning. Gästande Nybro har nämligen också fins insatser med sig i bagaget. Så sent som i onsdags krossade man HC Dalen med hela 8-3 vilket bidrar till att man bara har tre poäng upp till förstaplatsen. Nyförvärvet Dennis Santesson har varit en riktig vitamininjektion, forwarden har redan hunnit göra fyra mål trots att han bara spelat två matcher. 
 
KVÄLLENS MATCHER 
Östra serien 
Hammarby - Segeltorp
Visby/Roma - Trångsund 
Västra serien 
Forshaga - Skövde
Södra serien 
Helsingborg - Tyringe
Vimmerby - Nybro
HC Dalen - Kristianstad 
 
Hur tror du det går i kvällens matcher?
 

"Äntligen fick vi lite utdelning"

Vi fortsätter dagen med en färsk spelarintervju. 
 
Helsingborg har haft en ganska tung inledning på säsongen, laget ligger näst sist i den södra serien men kommer senast från en imponerande 5-3 seger hemma mot HC Dalen. I den matchen hade Johan Zarwel stor del i segern och vi har tagit ett litet snack med den lovande forwarden för att se hur han ser på säsongsstarten. 
- Vi har haft en tung start resultatmässigt men mot Dalen fick vi äntligen lite utdelning vilket är otroligt skönt, säger forwarden till bloggen. 
 
 Zarwel är fostrad i Rögles organisation. 
 
 
Du stod för inte mindre än tre mål i matchen mot Dalen, hur kändes det att få hänga dit några puckar?
Det är inte varje dag man gör tre mål i en match och såklart är det otroligt skönt att det trillar in några puckar. Har haft många lägen i tidigare matcher så det kändes bra att det släppte. 
 
Inför säsongen tog du steget från Rögles juniorlag till Helsingborg, hur skulle du summera din första tid i klubben? 
- Jag trivs riktigt bra i HHC, vi är ett gott gäng som har kul tillsammans. Vi kommer till jobbet varje dag och ger allt tillsammans. 
 
Tycker du det är stor skillnad mellan att spela i SuperElit och Hockeyettan? 
Den största skillnaden skulle jag säga är rutinen på spelarna som har ett antal division ett-säsonger i sig. Lite skickligare spelare helt enkelt, i övrigt är det hög fart och tajta matcher precis som i SuperElit. 
 
Förrförra säsongen fick du chansen att debutera i SHL med Rögles A-lag, hur kändes det? 
Ja det stämmer, jag fick några matcher i SHL och det är klart det är kul att få känna på det. Förhoppningsvis får man chansen igen i framtiden. 
 
Har du några personliga mål med den här säsongen? 
Mina personliga mål är att utvecklas som hockeyspelare och som person. Jag lär mig saker varje träning och match i denna serien och det är precis det jag vill. Jag vill bidra så mycket som möjligt till laget. 
 
FAKTA: Johan Zarwel 
Ålder: 20 år 
Längd/Vikt: 189cm/83kg
Position: forward
Moderklubb: Rögle BK
Statistik 2017/18: 47 matcher, 27 poäng (19+8), 33 utvisningsminuter (Rögle J20)
Statistik 2018/19: 8 matcher, 5 poäng (5+0), 2 utvisningsminuter 
Meriter: 4 SHL-matcher, J20 SM-brons.