0

"Vi kan vinna alla matcher"

Vi fortsätter att ta tempen på spelare i Hockeyettan. 
 
Efter ett par dagars uppehåll (tack vare syskonbarnens baciller) är det åter dags att leverera en liten intervju här på bloggen. Idag har turen kommit till Borlänge och Christoffer Björklund som, efter elva år i andra klubbar, är tillbaka i moderklubben igen. Kan han bli tungan på vågen i lagets jakt på ett allsvenskt avancemang? 
 
Nu är det ungefär en vecka sedan du blev klar för Borlänge, hur har dina första dagar i klubben varit? 
Det har varit bra, jag är imponerad över farten och engagemanget i gruppen. 
 
Var det alltid givet att återvända hem eller hade du även andra alternativ att ta ställning till? 
Det var inte aktuellt att spela någon annanstans, vi hade bestämt att vi ska bo i Borlänge. Sen visste jag inte själv om jag var sugen på att spela men i slutändan kändes det helt rätt att vara med och spela med moderklubben igen. 
 
Du kommer senast från spel i Skottland, hur skulle du summera tiden där? 
- Det var ett kul äventyr, vi hade det väldigt bra där. Sen var det synd att vi inte kunde spela bättre hockey men så är det ibland. 
 
 Björklund stod för tretton poäng på nio matcher när Vita Hästen tog steget upp till Hockeyallsvenskan. 
Foto: Josefin Eriksson 
 
 
Tidigare har du även spelat i Sheffield Steelers, hur tycker du klassen på den brittiska ligan är? 
Klassen är bra, topplagen skulle vara i toppen av allsvenskan om dom kunde ha bredare trupper. Du får ha fjorton importer så dom flesta lagen har bara sex backar och tolv forwards. Man spelar mest på tre femmor undantaget dom lagen med bästa brittiska spelarna. Så det blir svårt att spela med den intensiteten som man gör i Sverige där man oftast har sju backar och tretton forwards. 
 
Nu är det elva år sedan du senast drog på dig Borlängetröjan, har du ändrats mycket som spelare sedan dess?  
Ja, det tycker jag. Sist var jag junior och spelade mkt utan att tänka på konsekvenserna. Jag är mer stabil nu och bättre defensivt. 
 
Trots att Borlänge varit med i toppen de senaste säsongerna så verkar få ta er riktigt på allvar, varför tror du det är så? 
Det har väl att göra med att alla pratar om dom södra lagen. Dåliga publiksiffror gör väl att folk tror att det inte går att få ihop ett lag som kan gå långt. 
 
Tidigare har du även spelat i Hockeyallsvenskan, tycker du det är stor skillnad på den serien och Hockeyettan?  
Ja, över en hel säsong så är det ju rejäl skillnad. Tex så har ju oftast dom bästa ettanlagen problem mot de sämsta Hockeyallsvenska lagen. Tänk då om dom bästa lagen i Hockeyallsvenskan skulle möta dem som inte tar sig till Allettan. Då får man lite mer perspektiv på det än om man bara jämför i kvalserien.  
 
Förra säsongen slutade ni femma i den allsvenska kvalserien, vad tycker du att vi ska kunna förvänta oss av er den här säsongen? 
Jag tycker att man kan förvänta sig att vi kan vinna alla matcher som vi ställer upp i. Hur långt det kommer räcka sen får vi se efter säsongen.
 
 
0

"Kan bli ruskigt farliga"

Vi fortsätter med att ta tempen på spelare runt om i Hockeyettan. 
 
Under gårdagen tog vi ett litet snack med en av spelarna i Hudiksvall men den här gången tar vi oss till den västra serien, närmare bestämt Mariestad. Den klassiska klubben kommer från en säsong där man blandade högt och lågt innan Västerås tillslut blev en för svår motståndare i playoffspelets andra runda. Under våren och sommaren har spelare lämnat och anlänt till Skaraborg, en av dem är Alexander Anderberg som lämnat Stockholm och Huddinge för spel i Katrinhallen. Jag tog ett snack med backen för att se hur tankarna går inför säsongen. 
 
Om vi börjar med det mest aktuella så har ni precis spelat cup, hur skulle du summera er insats där? 
Såklart långt ifrån godkänt, vi gör enbart tre mål på tre matcher. Vi måste upp på 3-4 mål per match om vi ska ge oss själva chansen att vinna. Vi har tillräckligt bra målvakter för att vi ska vinna om vi gör tre-fyra per match. Sen ska vi träna lite mer på spelet utan puck, vi har som bekant en ny tränare och vi har inte hunnit gå igenom allt ännu. 
 
Nu är det några månader sedan du skrev på för Mariestad, hur har din första tid i klubben varit? 
Min första tid i klubben har varit väldigt bra! Allt har fallit på plats bra och laget/förening har välkomnat en på bästa sätt. Så kan bara snacka gott om min första tid här i Mariestad. 
 
Trots att du tog ett steg ner i seriesystemet så känns det som du tog kliv framåt under din tid i Huddinge, är det något du håller med om? 
Jo men det håller jag med om. Framförallt så har jag mogna i mitt hockeytänkande tror jag. Det är en större omställning än vad folk tror från J20-hockey till A-lagshockey. Sedan fick jag förtroende i Huddinge och då växer man som spelare men även får erfarenhet. 
 
 Anderberg stod för 26 poäng på 53 matcher i Huddingetröjan. 
Foto: Peter Scott 
 
Tidigare har du testats lite i SHL men även spelat allsvensk hockey, hur skulle du summera tiden i Vita Hästen?  
Min tid i Vita Hästen var en väldigt tung period i karriären på alla plan. Hockeyn funkade inte som man ville eller hade tänkt och när hockeyn är ens allt så mår man inte bra som människa heller. Jag är glad att jag bodde ihop med Emil Eriksson då han är en väldigt nära vän till mig och var det redan innan vi flyttade till Norrköping så jag har mycket att tacka honom att man inte bröt ihop helt. 
 
Nu har säsongen knappt börjat än men har du hunnit få någon känsla över vilken roll du kommer ha i laget? 
Jag hoppas att jag kommer få en betydande och bärande roll. Jag känner mig redo att vara en ledande spelare. Sen ska du ju leverera och förtjäna din istid/roll. 
 
I den östra serien saknades det egentligen riktigt heta möten, hur känns det att nu få spela ett av Hockeyettans hetaste derbyn mot Skövde? 
Jo det saknas ju tyvärr riktiga hatmöten i östra serien. En liten touch av det blir det i möten mot Visby/Roma och även en touch av det mot Hudiksvall. Men ingenting mot vad det är mellan BOIS-Skövde vad jag fattat. Så jag ser fram emot seriepremiären och få uppleva det själv. 
 
Förra säsongen åkte Mariestad ut i playoff 2 mot Västerås, vad tror du om era chanser att kunna vara med och nosa på en plats till kvalserien även den här säsongen? 
Jag tror att vi har väldigt goda chanser att nå kvalserien. Håller vi oss skadefria och spelar ihop oss lite mer så kan vi bli ruskigt farliga tror jag. Kan enbart jämföra med förra året då hela laget var fullt av skills men kanske inte den där riktiga gruppkänslan och drivet i gruppen. I Mariestad är det nästan tvärt om. Självklart finns det flera med skills i Mariestad också men framförallt en jäkla driv i gruppen och en riktig laganda. Ett lag som kommer vara tunga att möta i en kvalserie då det verkligen gäller allt. Tror alla i Mariestad skulle ta ett skott i ansikte för laget! En väldigt häftig känsla faktiskt.  
 
 
Mariestads spelar sin nästa match onsdagen den femte september mot HC Dalen. 
 
0

"Jättebra killar i laget"

Den här veckan blir det en del intervjuer med spelare och tränare. Vi inleder i Hockeyettans östra serie där jag tagit ett snack med den lovande backen Lucas Byhlin som lämnat Hockeyallsvenskan för spel i Hudiksvall. 
 
Här om dagen var det dags för säsongens första match, hur kändes det att få dra på sig Hudiksvallströjan för första gången?
Kändes väldigt skönt, det man längtat efter hela sommaren, att få dra på sig hudiktröjan och få lira match. 
 
Hur skulle du summera matchen mot Östersund, är du nöjd med er insats? 
Tycker vi gör mycket bra saker under matchen, helt klart godkänt för att vara första matchen för säsongen! 
 
Redan i maj stod det klart att du skulle byta Södertälje mot Hudiksvall, kan du berätta lite vad det var som gjorde att du valde just Hudik? 
Det blev klart ganska tidigt att jag ej fick stanna kvar i Södertälje. Jag kom i kontakt med Hudiksvall ganska omgående efter det och jag har bara hört bra saker om hudik så det kändes som ett rätt självklart val. 
 
 
Byhlin har spelat fyra säsonger i Leksands olika juniorlag. 
Foto: Peter Scott 
 
Det finns säkert en hel del supportrar som inte har så bra koll på dig än, hur skulle du beskriva dig själv som spelare och person? 
Som spelare skulle jag beskriva mig själv som en spelande back med ett bra första pass, som även försöker att bidra mycket offensivt. Som person är jag ganska skämtsam av mig, men när de krävs att jag ska vara allvarlig så kan jag vara det också. 
 
Under förra säsongen blev det spel i flera olika lag och du fick bland annat chansen att debutera i Hockeyallsvenskan. Hur skulle du summera säsongen i helhet för egen del? 
Började säsongen i Leksand, men trivdes inget vidare, så flyttlasset gick till Södertälje, där hittade jag glädjen till hockey igen, tyckte det var en lyckad säsong för egen del, ville testa på spel i Hockeyallsvenskan och Södertälje gav mig den chansen.  
 
Det är som sagt var några månader sedan du blev klar för Hudiksvall, hur har din första tid i klubben varit? 
Tiden i klubben hittills har varit grym! Jättebra killar i laget som har tagit in oss nya i gruppen på ett bra sätt. Tycker allt runt omkring sköts jätteproffsigt också, så känns grymt att vara i Hudiksvall. 
 
Många tippar att laget ska vara med i toppen av grundserien, hur tycker du att ert lagbygge tagit form under sommaren? 
Såklart har vi den målsättningen också. Tycker laget ser bra ut. Tyckte första matchen såg riktigt bra ut för att vara en första match. 

Har du hunnit få en uppfattning av vilken roll du kommer ha i laget? 
- Lite grann, ska väl försöka vara en back som hjälper till att producera offensivt men även vara stabil defensivt också.   
 
Hudiksvall har tidigare sagt att man vill nå Hockeyallsvenskan inom de närmaste åren, har du något speciellt mål som du hoppas uppnå den här säsongen? 
Drömmen skulle såklart vara att ta klivet upp med Hudiksvall. Men vägen dit är lång, men inte omöjlig.