Inför allettan norra

Under gårdagen spikades spelschemat till den norra allettanserien. 
 
Efter några dagars spekulationer var det igår dags för allettorna att få sitt spelschema och idag tänkte jag att vi skulle ta en extra titt på den norra serien, där flera starka lag återfinns. Nyheten för den här säsongen är att serierna är indelade mer geografiskt än tidigare, något som gör att lag från tre olika grundserier återfinns i allettan norra. Här hittar vi bland annat tre seriesegrare (Piteå, Borlänge & Hudiksvall) vilket gör den extra intressant. 
 
Får Hudiksvall jubla även i allettan?
Foto: Peter Scott
 
 
Den trion förväntas vara med i toppen men det finns även en del intressanta outsiders som borde kunna vara med och ställa till en hel del bekymmer. Vännäs stod för många fina insatser under grundserien vilket gör att dem absolut inte kan räknas ut på förhand. Samma sak gäller Östersund som sakta men säkert börjat få upp farten. Lägg därtill ett profilstarkt Boden som hoppas få behålla Per Ledin så länge som möjligt. Dessutom har Enköping gjort en fin höst och de kan säkert också vara med och slåss om en av fem platser som innebär fortsatt spel den här säsongen. 
 
Den norra serien brukar få mindre uppmärksamhet än sin södra motsvarighet och även om det förmodligen kommer bli så även i år så känns det som att det finns en hel del intressanta spelare som gör det värt att vända blicken norrut. Det kryllar tex av skickliga målvakter, kampen mellan Henrik Edström i Borlänge och Hudiksvalls Magnus Åkerlund borde kunna bli en riktig höjdare. Dessutom finns en av hela Hockeyettans främsta målgörare i Markus Persson som egentligen hör hemma på en högre nivå. 
 
Siffror från grundserien...
Flest poäng (lag): Hudiksvall, 61 poäng
Flest mål (lag): Borlänge, 99 mål
Minst insläppta (lag): Borlänge, 29 insläppta mål
Flest poäng (spelare): Markus Persson (Borlänge), 36 poäng
Flest mål (spelare): Markus Persson (Borlänge), 20 mål
Flest assist (spelare): Magnus Isaksson (Piteå), 26 assist
Bäst räddningsprocent: Henrik Edström (Borlänge), 95.50%*
* man måste ha spelat minst tio matcher i grundserien. 
 
Så spelas premiäromgången (28/12)! 
Vännäs - Piteå
Hudiksvall - Östersund
Enköping - Väsby
Borlänge - Köping
Kalix - Boden
 
Tabelltipset
1. Borlänge
------------------------------------
2. Piteå
3. Hudiksvall
4. Boden
5. Östersund
------------------------------------
6. Kalix
7. Vännäs
8. Enköping
9. Väsby
10. Köping 
 
Hur tror du det kommer gå i allettan norra? 
 
 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, en av bloggens samarbetspartners! 
3

"Handlar om att vara hungrig, ödmjuk och jobba hårt"

Bloggen har tagit ett snack med en spelare vars lag hoppas fortsätta skrälla. 
 
Uppe i den norra serien finns det ett flertal lag som satsat på att gå väldigt långt den här säsongen. Piteå har nått kvalserien flera gånger de senaste åren och Boden stod för en riktig prestigevärvning när Per Ledin värvades in för några dagar sedan. Samtidigt som de gör bra ifrån sig finns det några lag som lurar i vassen - inte minst Vännäs. Laget slutade femma i grundserien men hade bara fem poäng upp till andraplatsen och nu hoppas de bli en obehaglig överraskning för några av de andra lagen i allettan. Jag tog ett snack med poängkungen Kevin Loppatto för att se hur tankarna går inför framtiden. 
 
Vännäs har startat säsongen väldigt bra, vilken tycker du är den största anledningen till det? 
- Vi har en härlig grupp spelare här, ledda av kaptenen Gustav Grundström. Vi har en hög standard och göra det bästa möjliga av varje dag. Hela organisationen känns som en familj, den känslan finns hela vägen från toppen ner till botten och jag tror det är en stor anledning till varför det gått så bra. 
 
Du har gjort sexton mål hittills, är du nöjd hur det gått för egen del? 
- Jag tror inte att man ska vara nöjd med sitt spel, jag försöker alltid blicka framåt och försöka utveckla mitt spel för varje dag som går. Det handlar om att vara hungrig, ödmjuk och jobba hårt.  
 
Hur skulle du beskriva din roll i laget? 
- Min roll är att producera varje match, eftersom jag är en av de äldre spelarna ska jag försöka föregå med gott exempel genom att jobba hårt och hjälpa mina medspelare på alla sätt jag kan. Utanför isen älskar jag att ha det roligt och vara mycket med grabbarna. 
 
Loppatto stod för tretton poäng på 26 matcher i Manhattanville förra säsongen. 
 
Läsare som följer Hockeyettan har kanske inte jättebra koll på Vännäs, finns det några spelare du skulle vilja lyfta fram lite extra? 
- Tränarteamet gör ett väldigt bra jobb här när det kommer till att utveckla spelare inom föreningen. Vi har några väldigt lovande spelare i laget men även i J20-laget som kommer kunna göra lite väsen av sig i framtiden. Spelare som (Alexander) Karlsson, (Gabriel) Österberg och (Edwin) Enstrand för att nämna några. 
 
Du kom till Sverige i augusti, hur kommer det sig att du hamnade i just Vännäs? 
- Under sommaren gjorde en väldigt bra vän så att jag kom i kontakt med Vännäs och efter att ha pratat med sportchefen Jacob Bergendorff kände jag direkt att dem skulle passa mig perfekt. 
 
Innan flytten till Sverige spenderade du tre säsonger på Manhattanville College, hur ser du tillbaka på tiden där? 
- Jag njöt verkligen av min tid där, tränaren Arlen Marshall driver ett väldigt bra program i New York. Jag kan inte vara mer tacksam över att ha fått utvecklas både som spelare och person under hans ledning. Hockeymiljön var väldigt tävlingsinriktad och professionell, och jag fick möjlighet att utveckla en livslång vänskap med mina lagkamrater. 
 
Hur mycket visste du om Sverige inför flytten? 
- Jag hade varit i Stockholm med det amerikanska landslaget och gillade verkligen den svenska kulturen. I Manhattanville hade jag även några svenska lagkamrater som lärde mig ett och annat om hur det är i Sverige. 
 
Ni blev femma i grundserien, hur långt tror du ni kan nå i vinter? 
- Vi ser väldigt mycket fram emot att allettan ska dra igång, vi har en lång väg framför oss men tar vi en match i taget borde vi ha goda chanser att göra det väldigt bra. 
 
FAKTA: Kevin Loppatto
Ålder: 25 år
Längd/Vikt: 188cm/95kg
Position: forward
Statistik 2018/19: 20 matcher, 24 poäng (16+8), 24 utvisningsminuter
Meriter: USPHL-mästare, USPHL MVP. 
 
Tror du att Vännäs kan skrälla även i allettan? 
 
 
 

"Har spelarmaterial för att lyckas"

Trots ganska höga förväntningar inför säsongen lyckades Kalmar inte nå allettan. 
 
Årets upplaga av Hockeyettan har flera riktigt intressanta nykomlingar som satt färg på serien, allt ifrån Kiruna AIF i norr till Kalmar i söder. I östra serien lyckades inte Segeltorp nå hela vägen till en plats ovanför strecket och för Kalmar blev det tillslut en åttondeplats, nio poäng efter femman Hanhals som knep den sista allettanplatsen. Jag tog ett snack med forwarden Sebastian Ottosson för att se hur han ser på lagets insats under grundserien. 
 
Det blev ett par förluster under slutet av grundserien vilket innebär att ni inte lyckades nå allettan, ser ni det som ett misslyckande eller hur går snacket i laget? 
Det har varit mycket snack om allettan hit och dit. Vi är nykomlingar i division 1 och det är en bra serie med många bra och jämna lag. Vi har varit alldeles för mycket upp och ner för att ha i en alletta att göra egentligen. Sen är det självklart att målet alltid är att ta sig så långt som möjligt och jag tycker ändå vi har spelarmaterial för att lyckas. Men vi får försöka ta den långa vägen nu istället och det tror jag vi har en bra chans på. 
 
i matchen mot KRIF för ett tag sedan gjorde Andreas Holmqvist debut med er, vad har du fått för första intryck av ert senaste nyförvärv? 
Andreas är en riktigt trevlig person med mycket erfarenheter från spel i de större ligorna och landslagsspel. Det är klart att man inte kan komma in och dominera direkt efter flera års uppehåll, men med lite träningsvana och komma in i matchtempo igen så tror jag det kan bli bra. 
 
 Ottosson har gjort sju poäng på tolv matcher under grundserien. 
Foto: Tove Dolff
 
 
Du har haft en händelserik säsong med spel i både Frankrike och Kalmar men det har även blivit ett inhopp i hockeyallsvenskan med Karlskrona, hur kändes det att spela på den nivån? 
Ja precis, det var väldigt kul att få spela på den nivån igen. Det va ju rätt många år sedan sist men det kändes bra och framförallt väldigt kul. 
 
Du har spelat seniorhockey i ett flertal klubbar, hur tycker du Kalmar är jämfört med tex Tranås?
- Kalmar är nykomlingar och det innebär en del förändringar inom organisationen och där tycker jag Kalmar har gjort det riktigt bra. Tranås är en klubb som har vart med länge och vet vad dom gör. Det är väldigt proffsigt och Stefan Fransson (klubbchef) med flera gör ett bra jobb. 
 
Vilken roll tycker du att du har fått i Kalmar, skiljer den sig på något sätt mot den du haft i andra klubbar? 
Jag tycker att jag har ungefär samma roll här som i tidigare klubbar. Jag försöker bidra offensivt och även ta ett stort ansvar i försvaret. 
 
Om jag är rätt informerad väntar en match utomlands för dig, kan du berätta lite om den? 
Ja precis! Eller det är en turnering som spelar nere i Dubai mellan 9-13 april. Vi är fyra svenska lag med tolv spelare i varje som åker ner och spelar i olika divisioner (A, B, C och Beer leauge). Vi kommer möta liknande lag från olika länder så det ska bli ett häftigt äventyr.
 
 
 
Besök gärna någon av bloggens samarbetpartners!