Talangen till SHL?

Hockeyallsvenskan ser ut att tappa en av sina mest lovande spelare. 
 
Igår kunde ni läsa ett inlägg där jag lyfte fram några av seriens mest lovande spelare och nu ser det ut som att en av dem kan vara påväg bort från ligan. Det är Mrmadhawk som rapporterar att SHL-klubben Linköping ska vara intresserade av att värva forwarden Fredrik Karlström, som varit en av få ljusglimtar i AIK den här säsongen. Enligt expressens bloggare så ska en övergång vara mer eller mindre klar, men han skulle lämna Solnalaget först efter den här säsongen. 
 
Karlström känns helt klart som en spelare som kan vara redo att åtminstone få en chans på SHL-nivå även om han fortfarande är väldigt orutinerad. Det här är givetvis nyheter som gör AIK's supportrar besvikna men klubben har gått ut med ett positivt besked under dagen - jättetalangen Nils Höglander och skrivit på ett nytt kontrakt, 16-åringen nya kontrakt sträcker sig fram till våren 2019. 

Talangsvenskan

Hockeyallsvenskan kryllar av lovande spelare, här är några av dem. 
 
LUCAS EKESTÅHL JONSSON
Ålder: 20 år Position: Back Klubb: Björklöven Statistik den här säsongen: 39 matcher, 5+21=26 poäng.
Kommentar: Här har vi, i min mening, seriens största överraskning. Den unge backen debuterade i allsvenskan redan förrförra säsongen och förra vintern spelade han en hel del men han har verkligen tagit ett stort kliv i sin utveckling sedan dess. Med några omgångar kvar att spela av grundserien ligger 20-åringen tvåa i backarnas poängliga och hans fina spel har gjort att finska TPS uppges vara intresserade av att värva backen - något även en del SHL-klubbar borde vara. 
 
PIERRE ENGVALL
Ålder: 20 år Position: Forward Klubb: Mora Statistik den här säsongen: 39 matcher, 17+16=33 poäng. 
Kommentar: Engvall stod för över 20 poäng redan förra säsongen men den här vintern har han höjt sig ytterligare en nivå. Den unge forwarden är en av seriens vassaste målskyttar och han har en stor del i Moras lyckade säsong. Jag skulle tro att Frölunda, en klubb han spelat juniorhockey i, håller ett extra öga på honom resten av säsongen. 
 
JONATHAN DAHLÈN
Ålder: 19 år Position: Forward Klubb: Timrå Statistik den här säsongen: 34 matcher, 17+11=28 poäng. 
Kommentar: Dahlén gjorde 15 mål och närmare 30 poäng redan förra säsongen så förväntningarna var höga på honom i höstas men jag tycker att han har gjort väldigt bra ifrån sig. Den unge forwarden ligger delad femma i skytteligan och han stod för flera bra insatser under Junior-VM där han noterades för sex poäng på sju matcher. Skulle mycket väl kunna vara en sån spelare som kan gå från Hockeyallsvenskan direkt till NHL. 
 
EMIL ALBA 
Ålder: 19 år Position: Forward Klubb: Modo Statistik den här säsongen: 27 matcher, 5+2=7 poäng. 
Kommentar: Ung och lovande forward som kämpar på i ett lag som haft en väldigt tung säsong. Trots det har 19-åringen från Stockholm gjort flera fina insatser och han börjar sakta men säkert växa in i seniorkostymen. Laget har fullt av rutinerade gamla rävar (speciellt på forwardssidan) men jag tycker ändå att Alba är en av de mest intressanta att hålla ögonen på.  
 
FREDRIK KARLSTRÖM
Ålder: 19 år Position: Forward Klubb: AIK Statistik den här säsongen: 33 matcher, 7+13=20 poäng. 
Kommentar: Inför den här säsongen hade den unge centern bara spelat två allsvenska matcher men han har ändå visat att han är redo för den här nivån. AIK har haft en rätt jobbig säsong men Karlström har gjort bra ifrån sig vilket ledde till att han tog en plats i JVM-truppen. Inför säsongen snackades det mest om Jesper Bratt men jag tycker att Karlström varit snäppet bättre. 
 
ELIAS PETTERSSON
Ålder: 18 år Position: Forward Klubb: Timrå Statistik den här säsongen: 31 matcher, 13+19=32 poäng. 
Kommentar: Pettersson är en av Timrås bästa spelare och han har en stor del i att det gått så bra för laget den här säsongen. Under JVM visade han dessutom att han kan prestera när han mäter sina krafter med andra nationers talanger och det lär finnas en hel rad NHL-klubbar som vill drafta honom i sommar där han mycket väl kan väljas bland de tio främsta. 
 
NILS HÖGLANDER
Ålder: 16 år Position: Forward Klubb: AIK Statistik den här säsongen: 17 matcher, 5+3=8 poäng. 
Kommentar: AIK's säsong har varit fylld av besvikelser men något av det mest positiva är att man gett Höglander chansen att få visa upp sig. Det visade sig att 16-åringen redan kan prestera på seniornivå och han får ses som en av seriens absolut mest lovande spelare, sett till åldern. Skulle kunna vara ett namn för JVM-truppen redan nästa säsong. 
 
ALEXANDER YOUNAN
Ålder: 19 år Position: Back Klubb: Vita Hästen Statistik den här säsongen: 39 matcher, 4+12=16 poäng. 
Kommentar: Younan debuterade i allsvenskan redan för två säsonger sedan men det är ändå ganska överraskande att han varit så pass bra den här säsongen, många rankar honom som Norrköpingslagets bäste back och han har redan gjort fler poäng än någon back i laget gjorde förra säsongen. Chansen finns att han får chansen att debutera i SHL nästa säsong, den här vintern är han utlånad från Frölunda. 
 
Bubblare: Tim Wahlgren & Lukas Wernblom (Modo), Jesper Bratt (AIK), Jens Lööke (Timrå), Lukas Zetterberg (Västerås), William Petrus (Mora). 
 
 

Björklöven förstärker defensiven

Umeålaget förstärker truppen inför den allsvenska slutspurten. 
 
Att säga att säsongen inte riktigt gått som Björklöven hoppats är en underdrift, den klassiska föreningen är inne på sin tredje tränare sedan September och man ligger näst sist i den allsvenska tabellen. Inget annat lag har släppt in lika många mål, 145 stycken, som Björklöven och nu väljer man att förstärka backuppställningen - dubbelt upp. 
 
Blicken vändes ner till Växjö där man hittade Linus Högberg som fått ganska skralt med speltid och nu väljer man att låna in den lovande backen från SHL-laget. 18-åringen debuterade i högstaligan redan förra säsongen och han börjar sakta men säkert växa in i seniorkostymen, under vintern har han spelat 35 matcher vilket resulterat i fyra assistpoäng. 
 
Som om Högberg inte vore nog så plockar man även in Mikko Pukka från finska Sport där han spelat 38 matcher under inledningen av säsongen. Pukka debuterade i SM-Liiga redan säsongen 00/01 och har hunnit spela 600 matcher i ligan så visst är det en rutinerad spelare som ansluter till Umeålaget. 
Vi har under en tid letat efter en defensiv back och i Mikko Pukka får vi det vi sökt. Hans erfarenhet och defensiva skicklighet kommer att ha stor betydelse i de tuffa och viktiga matcher som väntar den närmaste tiden, säger Björklövens tränare Joakim Fagervall till klubbens hemsida. 
 
Lånet med Högberg gäller tills vidare medans Pukka har ett kontrakt som sträcker sig resten av säsongen.