Snart börjar allvaret

Snart börjar höjdpunkten på SDHL-säsongen. Slutspelet närmar sig. 
 
Idag var det dags för topplagen i serien att välja vilka man vill spela mot i kvartsfinalen. De regerande mästarna Luleå valde att ta sig an Brynäs, som slutade sexa i grundserien. Luleå vann, som förväntat, efter att ha samlat ihop 96 poäng på 36 matcher vilket är väldigt imponerande. 
En process vi kunnat diskutera under två veckors tid tillsammans inom laget och har kommit fram till att vi haft bra känslor under mötena med Brynäs. Har under 4 möten vunnit alla dem och har producerat bra med mål och släppt in lite mot dem, säger Luleåtränaren Fredrik Glader till bloggen. 
 
Nyckelspelare i Luleå: Michelle Karvinen. seriens poängdrottning gjorde hela 70 poäng i grundserien och får givetvis en viktig roll även när slutspelet drar igång. 
Nyckelspelare i Brynäs: Sara Grahn. Landslagsmeriterad målvakt som hade en räddningsprocent på drygt 92 i grundserien. Om Brynäs ska ha en chans att skrälla mot Luleå gäller det att Grahn gör bra ifrån sig. 
 
 
Djurgården stod för en väldigt fin grundserie, man rundade av med att vinna med 5-1 hemma mot Sundsvall och tack vare den vinsten slutade man en poäng före trean Linköping. Stockholmslaget väljer att ta sig an Leksand, ett lag som jag tycker varit överraskande bra den här säsongen. Laget från Dalarna samlade ihop 50 poäng i grundserien vilket gjorde att man tog hem sen sjundeplats, före Modo som har ett betydligt starkare lag på pappret. Trots det så sätter jag Djurgården som favorit i det här mötet, man har en högre högstanivå och både bredden & spetsen är snäppet bättre. 
 
Nyckelspelare i Djurgården: Tina Enström. Den skickliga centern fortsätter att göra bra ifrån sig, 28-åringen stod för 36 poäng i grundserien och en hel del av klubbens öde vilar i hennes händer. Har lite revansch att utkräva från förra säsongen då hon inte riktigt lyckades under just slutspelet. 
Nyckelspelare i Leksand: Iveta Koka. Den lettiska landslagsspelaren har varit en av Leksands bästa spelare de senaste åren och visst kommer hon få en viktig roll även i fortsättningen. Hon slutade sexa i grundseriens skytteliga med sina 21 mål och det är en rejäl höjning från förra säsongen då hon "bara" gjorde tio mål. 
 
HV71 har fått ordentlig fart på sin damsektion och jag tycker att man stod för en bra grundserie, laget slutade fyra och nu väntar ett ganska ovisst kvartsfinalmöte mot Modo. Laget från Örnsköldsvik har inte riktigt kommit upp i nivå den här säsongen men det var aldrig någon risk att missa slutspelet. Nu får laget chansen att visa att man är bättre än tabellen visat och det känns som att man borde ha relativt goda chanser att besegra HV71 som dock vann söndagens möte med 0-3. 
 
Nyckelspelare i HV71: Fanny Rask. Jenni Asserholt är den stora stjärnan och profilen men i grundserien överglänstes hon av Fanny Rask som gjort 81 poäng på 75 matcher sedan hon flyttade till Jönköpingsklubben. 25-åringen har fått spela en hel del i landslaget under säsongen och hennes målskytte kan bli viktigt under slutspelet.
Nyckelspelare i Modo: Erika Grahm. Det är klart att en av SDHL:s största profiler får en viktig roll även i fortsättningen, Grahm vann den interna poängligan överlägset och har kommit tillbaka på ett starkt sätt sedan långtidsskadan. 26-åringen har gjort 40 poäng på 36 matcher och borde, sett till klassen, vara intressant för flera andra SDHL-klubbar som letar förstärkningar inför nästa säsong. 
 
I det fjärde kvartsfinalmötet får vi se Linköping ta sig an AIK i ett möte där Östgötskorna får ses som favoriter. LHC slutade trea i grundserien efter att ha avslutat med en 5-3 förlust borta mot seriesuveränen Luleå. Laget samlade ihop 78 poäng på 36 matcher vilket är 22 poäng mer än AIK mäktade med. 
 
Nyckelspelare i Linköping: Jennifer Wakefield. Här har vi, enligt mig, SDHL:s bästa offensiva spelare. Den kanadensiska landslagsspelaren gjorde 53 poäng i grundserien och har en ruggig högstanivå. Hon snittade ett mål per match och är väldigt svårstoppad med sitt fysiska spel. 
Nyckelspelare i AIK: Minatsu Murase. AIK är underdog i det här mötet och då gäller det att hålla tätt bakåt, det borde man kunna göra på ett rätt bra sätt eftersom man har en av landets bästa målvakter. Murase har varit en av ligans bästa målvater i tre ssonger vilket är imponerande med tanke på att hon bara är 21 år. 
 
 
Om jag skulle tippa vilka som går vidare till semifinal så säger jag Luleå, Djurgården, HV71 och Linköping. Modo borde vara laget som har störst chans att skrälla men i övrigt känns det som att topplagen är för bra för att kunna rubba. Hur tror du det kommer gå?