Ligan med de coola namnen

För några dagar sedan tog vi en titt på Norges bästa hockeyliga - idag är det dags att göra samma sak med vårt södra grannland. 
 
Om man rankar ligorna i Norden så känns SHL som den starkaste, tätt följt av den finska SM-Liigan och sedan den norska. Den danska högstaligan får inte så mycket rubriker men det finns ändå en hel del intressanta lag, speciellt om man gillar att följa svenska spelare. Den gångna säsongen höll inte mindre än 17 blågula lirare till i serien och det ser ut att bli en hel del även i höst. 
 
Om man inte riktigt kan utmana SHL i ren klass så slår man den svenska ligan när det kommer till lagens namn, här hittar vi lag som Ålborg Pirates, Odense Bulldogs och inte minst Fredrikshavn White Hawks. 
 
LAGEN I LIGAN 
Ålborg Pirates
Esbjerg Energy
Gentofte Stars
Fredrikshavn White Hawks
Herlev Eagles
Herning Blue Fox
Hvidovre Fighters
Odense Bulldogs
Rødovre Mighty Bulls
Sønderjyske
Rungsted Seier Capital
 
I Ålborg var förväntningarna säkerligen höga när slutspelet närmade sig, man vann nämligen grundserien efter att ha samlat ihop 91 poäng på 45 omgångar men sedan tog säsongen slut redan i kvartsfinalen. Istället blev det seriefyran Esbjerg som tog hem mästerskapet efter att ha slagit Gentofte i finalen, det får ses som en skräll att just de lagen tog sig hela vägen medans andra förhandsfavoriter misslyckades. I mästarlaget hittar vi David Lidström som fick vara med och fira men nu har den rutinerade backen lämnat landet för spel i Kitzbüheler EC. Trots det finns det en hel del svenskar att hålla koll på. 
 
I Fredrikshavn hittar vi forwarden Henrik Eriksson som nyligen värvats in från spel nere i alperna. Honom minns ni kanske från sin sin tid i Troja-Ljungby (2012-14) men han har även spelat i klubbar som Sundsvall och Borås vilket resulterat i totalt 263 allsvenska matcher. 29-åringen har ett förlutet i Danmark, säsongen 2014/15 gjorde han hela 80 poäng på 49 matcher vilket gör att förväntningarna är höga på Jönköpingssonen. 
 
Hvidovre Fighters får räknas som ligans "svensklag", i nuläget har man inte mindre än sju blågula lirare. I målet hittar vi nyförvärvet Niklas Lundström som värvats in från Huddinge men han inledde som bekant den senaste säsongen uppe i Björklöven. 24-åringen har gott om talang och borde kunna bli en viktig kugge i lagets jakt på framgång, Hvidovre är nykomlingar i serien och förväntas få kriga rejält för att undvika en plats i botten. 
 
Som ni ser finns det en del svenskar att hålla ögonen på men det är spelare från Kanada som dominerar, förra säsongen vanns poängligan av Odenses Dale Mitchell (67 poäng i grundserien) och bland de tio främsta var hela sju stycken från landet. 
 
Herlev Eagles är ett av ligans svagare lag men man har ändå en av de största profilerna i form av forwarden Kim Staal. Den rutinerade dansken rankas som en av landets främsta genom tiderna och 39-åringen håller fortfarande hög klass, den gångna säsongen stod han för 19 poäng på 28 matcher och totalt har han gjort 95 poäng på 93 matcher i serien. Vi svenskar minns Staal främst från sin tid i Malmö där han spenderade totalt elva säsonger och även där rankas han väldigt högt. 
 
Om det finns intresse från er läsare så kan det komma lite inlägg i som handlar om den här serien när säsongen drar igång på allvar, det är bara att säga till!