Plantskolan

Hockeyettan är en utmärkt plats att inleda sin karriär i. 
 
Det finns många olika vägar till toppen, man kan gå vägen från en klubbs juniorlag rätt upp i seniorlaget och få debutera i SHL tidigt. En annan väg är att ta ett par steg ner i seriesystemet för att sakta men säkert utvecklas och bli redo för större utmaningar. Huddinge brukar kallas för "talangfabriken" men faktum är att hela Hockeyettan är en stor plantskola där lovande spelare kan utvecklas på ett väldigt bra sätt. Nedan kommer några spelare som blommat ut i serien för att sedan nå den riktiga eliten. 
 
Max Friberg 
Ålder: 24 år Tid i Hockeyettan: 2008-2011 (Skövde)
Kommentar: Jag minns när det var dags att sända en av Vita Hästens bortamatcher, vi åkte till Skövde och där snackades det väldigt mycket om en ung spelare som slagit sig in i Skövdes A-lag. Max Friberg tog tidigt för sig och redan säsongen 09/10 stod han för 30 poäng på 38 matcher vilket gjorde att han tog en plats i U18-VM. Den följande säsongen fortsatte forwarden att spela väldigt bra och han var en av överraskningarna i truppen till J20-VM. Väl där gjorde han succé och efter säsongen värvades talangen till SHL och Timrå. Efter att ha spenderat de fyra senaste säsongerna i AHL (samt fem matcher i NHL) är Friberg tillbaka i svensk hockey men nu i Frölunda och med Scandinavium som hemmaplan. 
 
Emil Djuse 
Ålder: 23 år Tid i Hockeyettan: 2009-2012 (Östersund/Brunflo)
Kommentar: Uppe i Östersund hade man också en riktigt lovande spelare som man gav chansen att visa upp sig. Säsongen 09/10 debuterade han i A-laget och sedan tog utvecklingen verkligen fart. Efter att ha gjort 40 poäng på 41 matcher värvades backen 2012 till Södertälje, även där lyckades han bra och tog plats i J20-VM. Säsongen efter fick han debutera i SHL och numera är han en del i Skellefteås framgångsrika lag. Sedan flytten från Östersund har 23-åringen hunnit spela 162 matcher i SHL och känslan är att det kommer bli många fler. 
 
Viktor Andrén 
Ålder: 23 år Tid i Hockeyettan: 2014-2015 (IK Pantern)
Kommentar: Målvakten från Mariestad var en väldigt lovande spelare men trots fina insatser i Växjös J20-lag fick han inte chansen bland "de stora grabbarna". För att få erfarenhet av spel på seniornivå tog han steget ner i Hockeyettan där han gjorde stor succé, Pantern överraskade alla och tog steget upp i Hockeyallsvenskan. Väl där fortsatte succén och plötsligt var han tillbaka i Växjö. Förra säsongen spelade målvakten 23 matcher i grundserien men den här vintern lär han få spendera en hel del tid på bänken, trots det är han en väldigt skicklig spelare. 
 
Pär Lindholm
Ålder: 26 år Tid i Hockeyettan: 2012-2013 (Piteå)
Kommentar: Här har vi en spelare som faktiskt debuterade i Hockeyallsvenskan innan Hockeyettan men efter att inte riktigt lyckats fullt ut i Sundsvall tog karriären ny fart i Piteå. Uppe i norr gjorde Lindholm succé, det blev 36 poäng på 43 matcher och efter säsongen värvades forwarden till Karlskrona. Tiden i Piteå verkade göra nytta för nu var Lindholm en betydligt vassare spelare än under tiden i Sundsvall. Efter en säsong i KHK-tröjan värvades han till Skellefteå där han är inne på sin fjärde säsong. 
 
Jimmy Andersson 
Ålder: 28 år Tid i Hockeyettan: 2009-2013 (Vita Hästen)
Kommentar: Stockholmaren var en riktig supertalang som tidigt fick chansen att debutera i Elitserien med HV71. Säsongen 2006/07 tog han plats i U18-VM och framtiden såg ljus ut. Konkurrensen i Jönköpingslaget var dock väldigt tuff och han lånades ut till Oskarshamn. Väl där gick det helt okej men det blev ingen riktig succé och 2009 flyttade han till Vita Hästen. I Himmelstalundshallen blev han en stor publikfavorit och efter att ha gjort 51 poäng säsongen 12/13 värvades han till Karlskrona, som precis tagit steget till Hockeyallsvenskan. Nere i söder fortsatte utvecklingen och efter två säsonger avancerade laget till SHL. Efter ytterligare en säsong i laget flyttade forwarden tillbaka till Östergötland men nu Linköping där han inlett sin tredje SHL-säsong som ordinarie spelare. 
 
Mattias Pettersson
Ålder: 26 år Tid i Hockeyettan: 2009-2016 (Halmstad, Mörrum, Lindlöven)
Kommentar: Ibland är det inte de väntade spelarna som lyckas mest, det var nog ingen som räknade med att Pettersson skulle bli en allsvensk spelare men efter flera bra säsonger fick han tillslut chansen. 2016 värvades målvakten från lilla Lindlöven till Mora och där stod han för en väldigt fin debutsäsong. Laget tog steget till SHL och 26-åringen fick överraskande följa med, nu är han inne på sin första säsong på den nivån och målvakten har gjort en väldigt imponerande resa. 
 
Joel Persson
Ålder: 23 år Tid i Hockeyettan: 2011-2012,2013,2015-2016 (Kristianstad,Tyringe)
Kommentar: Ibland kan karriären ta fart väldigt snabbt, så sent som 2015 spelade Persson i division 2 med Tyringe. Laget tog steget upp i ettan och efter en ny lyckad säsong värvades den offensive backen tilbaka till födelsestaden. Efter att ha gjort 53 poäng ryktades det om att flera allsvenska klubbar var intresserade av 23-åringen men det blev överraskande en flytt till SHL och Växjö. Klubben gav honom chansen direkt och han har spelat väldigt bra under inledningen av säsongen, just nu ligger han faktiskt delad fyra i backarnas poängliga.