Höga förväntningar

Det börjar redan utkristallisera sig några favoriter inför nästa säsong. 
 
Det finns en hel del bra lag i Hockeyallsvenskan. Oskarshamn ser ut att ha något intressant på gång, Björklöven kan man aldrig räkna ut och nere i Malmö ligger IK Pantern och lurar i vassen. Trots det känns det ändå som att de tre "stora" klubbarna kommer ha högst förväntningar på sig. I det här inlägget tänkte jag att vi skulle ta en titt på hur Modo, AIK & Leksand har agerat under vårens första veckor. 
 
MODO
Värvningar: Tom Hedberg (HV71), Joakim Hagelin (Oskarshamn), Jonathan Johnson (Troja-Ljungby), Isak Edman (KRIF), Daniel Sylwander (Rögle), Victor Aronsson (Karlskrona), Kristian Jakobsson (Mora)
Klara spelarförluster: Sam Marklund (AIK), Emil Molin (Malmö), Marcus Oskarsson (Södertälje), Jesper Sellgren (Luleå), Oskar Stål Lyrenäs (Björklöven)
Kommentar
Vi ska ha en sak klar för oss. Modo har tappat en av seriens främsta spelare i Emil Molin och han blir mer eller mindre omöjlig att ersätta. Trots det känns det som att Örnsköldsvikslaget har något bra på gång, jag gillar värvningen av talangen Tom Hedberg som stod för en fullt godkänd debutsäsong på seniornivå. Dessutom har man förstärkt defensiven ytterligare i form av Victor Aronsson som har drygt 100 SHL-matcher på meritlistan och i offensiven är det tänkt att Jonathan Johnson ska kliva fram. Nyförvärvet från Troja-Ljungby stod för 19 mål och totalt 51 poäng (inklusive kvalserien) så visst är han en spelare som skulle kunna ta ytterligare ett kliv framåt i rätt omgivning. Mycket talar för att vi får se Modo förbättra sin tiondeplats. Rejält. 
 
 
Modo, AIK & Leksand har pressen på sig. 
Foto: Johnny Anderson 
 
AIK 
Värvningar: Jacob Dahlström (Tingsryd), Garry Nunn (Frisk Asker), Sam Marklund (Modo), Fredric Weigel (Södertälje)
Klara spelarförluster: Marcus Fornell (Vita Hästen)
Kommentar
Förutom Fornell har AIK även tappat en del relativt tunga pjäser men där står det ännu inte klart var de kommer fortsätta sina karriärer. Solnalaget har inte värvat massor av spelare men det känns ändå som att man har något intressant på gång. Dahlström stod för en bra säsong nere i Tingsryd, samtidigt gjorde Sam Marklund fina insatser i Modo. I den norska ligan dominerade Garry Nunn och nu ska det bli väldigt spännande att se om den AHL-meriterade forwarden kan leverera även på svensk is. Som grädde på moset har man idag gått ut med värvningen av spelgeniet Fredric Weigel som noterats för 57 assist under de två senaste säsongerna i Södertälje. Dessutom ryktas det en del kring andra spelare, skulle man (mot all förmodan) lyckas locka till sig Dick Axelsson till sig får man ytterligare en spelare som verkligen kan bidra till en vass offensiv. 
 
LEKSAND 
Värvningar: Thomas Valkvae Olsen (Södertälje), Daniel Gunnarsson (Karlskrona), Lucas Nordsäter (Färjestad), David Rundqvist (Troja-Ljungby), Tor Immo (Troja-Ljungby) 
Klara spelarförluster: David Åslin (Södertälje), Marcel Müller (Kölner Haie), Robin Rahm (Graz) 
Kommentar
Det är alltid väldigt höga förväntningar på Leksand och den kommande säsongen lär inte bli något undantag. De senaste dagarna har klubben varit väldigt aktiva ute på marknaden, i Daniel Gunnarsson form man in en erfaren spelare som är bra i egen zon men det är de offensiva värvningarna som imponerar mest. Sedan flytten från Norge har Thomas Valkvae Olsen snittat 20 mål per säsong i allsvenskan och nu är det tänkt att nyförvärvet från Södertälje ska fortsätta att hålla en hög nivå. Det hoppas man även att Tor Immo ska göra. Inför säsongen var man lite osäkra på hur han skulle klara av att ta steget från Hockeyettan till allsvenskan. Svaret? 27 mål och en skytteligavinst. 23-åringen från Köping visade vilken hög nivå han kan hålla och mycket talar för att vi snart får se forwarden i SHL. Det är inget snack om att Leksand har siktet inställt på två saker. 1) att nå SHL 2) att undvika ett kvalmöte mot Mora. Det återstår att se om man lyckas med det. 
 
Hockeyallsvenskan är en svår serie att spela i, man kan alltid förvänta sig att det inte går som man har tänkt sig och det gör att de här lagen inte ska ta något för givet men jag tror att vi hittar de här lagen bland de fem främsta när grundserien är färdigspelad. Om truppen på pappret är avgörande. De främsta utmanarna borde bli Oskarshamn, Södertälje, Björklöven, IK Pantern & sist men inte minst Karlskrona som är tillbaka i serien efter att ha spenderat de senaste säsongerna i SHL. 
 
 
1
Anonym

Hur kan du räkna Modo till en toppklubb? Deras publiksnitt är sämre än Lövens t.ex. och de har med nöd och näppe klarat kontraktet i allsvenskan under sina två år

Svar: Tänker sett till hur laget ser ut i nuläget, tror man kommer spela betydligt bättre nästa säsong än man gjort de senaste åren. Men det är klart att det är lite "upp till bevis-läge" för dem.
Benjamin Lindkvist