Läget i gurkstaden

Det börjar hända saker hos den allsvenska nykomlingen. 
 
Det känns egentligen ganska konstigt att kalla Västerås för en nykomling, man har en rik historia och många lyckade säsonger bakom sig men man kommer som bekant från en sejour i Hockeyettan och nu kan man faktiskt gå in i en säsong utan att ha några gigantiska förväntningar på sig. Eftersom säsongen blev så pass lång har man inte hunnit komma så långt med sitt lagbygge inför återkomsten men under gårdagen gick klubben ut med en del nyheter. 
 
Trion Daniel Wahlberg, Anton Brandhammar och Adam Lidström får inte följa med laget upp till Hockeyallsvenskan och det är egentligen inte så värst förvånande. Det är tre unga spelare som behöver få rejält med speltid på seniornivå och man är inte riktigt redo för att spela på en högre nivå. I Wahlbergs fall känns det som att han borde vara något för bra Hockeyettanlag att hålla ögonen på, 20-åringen stod för en del fina insatser och är en minst sagt lovande målvakt. 
 
Under gårdagen stod det även klart att två Västeråsspelare lämnar klubben för att fortsätta sina karriärer i Enköping, det handlar om backen Douglas Alenbring och forwarden Tobias Smids. Alenbring spelade tretton matcher i den gulsvarta tröjan men var under delar av säsongen utlånad till just Enköping så den övergången känns logisk. Även Smids känns som en ganska väntad värvning, 19-åringen är nämligen fostrad i Enköping men har aldrig fått representera sin moderklubb på seniornivå.  
Jättekul att få tillbaka "Tobbe" till föreningen, det sänder bra signaler till alla unga i klubben som vill gå samma väg. Vi får en spelare med bra genombrottskraft och bra teknik. Vi ser fram emot att se honom i ESK-tröjan igen och han har redan börjat jobbet för att fortsätta utvecklas, säger tränaren Robert Kimby till klubbens hemsida. 
 
 Följer Alexander Lindelöf med till Hockeyallsvenskan?
Foto: Johnny Anderson
 
Som ni märker lämnar en hel del spelare Västerås och faktum är att det bara är Fredrik Johansson som kan vara helt säker på att få följa med laget upp till allsvenskan, han är den enda spelaren med kontrakt och nu väntar ett par intensiva månader med mycket jobb för de sportsligt ansvariga i klubben. Det finns en hel del spelare som hade stor del i avancemanget men som ändå inte kan vara helt säkra på att få sina kontrakt förlängda, en av dessa är forwarden Niclas Lehmann som avancerat två säsonger i rad men som fortfarande väntar på sin "riktiga" debut i allsvenskan (han har gjort två inhopp med AIK). 
 
Bland spelarna som ändå borde vara ganska trygga i sin position hittar vi målvakten Marcus Dahlbom, 28-åringen från Värmland stod för en på många sätt lysande säsong och det är inget snack om att han håller även på allsvensk nivå. Det tror jag även att poängspelaren (48) Johan Skiöld samt backen Morgan Hassel skulle göra, om man fick chansen att följa med på äventyret. Sedan får vi inte glömma den gigantiska elefanten i rummet - Conny Strömberg. Veteranen är ständigt ifrågasatt och kritiserad för att inte hjälpa till i defensiven, men i Västerås avslutade han säsongen på ett bra sätt och han stod bland annat för sju poäng på lika många matcher i kvalserien. 
 
Oavsett hur det går så känns det bra att Västerås är tillbaka i Hockeyallsvenskan, det brukar vara bra drag kring laget och man är för bra för att harva runt i "ettan". Det är egentligen även Troja-Ljungby men för deras del väntar istället många mil genom de mörka småländska skogarna nästa vinter. Nu ska man försöka göra det som VIK gjorde. Ta sig tillbaka direkt. Lyckas man?