"Maskineriet har bara rullat på"

Firandet efter Kiruna AIF:s avancemang till Hockeyettan har börjat lägga sig och vi passar därför på att prata med en spelare som haft stor del i framgången, nämligen poängkungen Viktor Mikko. Den erfarne forwarden har tidigare spelat hockey i flera olika klubbar i staden men sedan 2016 håller 27-åringen till i AIF. 
 
Kvalserien blev speciell eftersom flera lag valde att hoppa av, men gick det ändå att känna en speciell känsla inför matcherna mot Kovland? 
Absolut, man kände väl egentligen för första gången på hela säsongen att det var på allvar nu. Det var verkligen bra stämning i stan, det surrades hockey vart man än gick. 
 
Utifrån sett känns det som att ni varit fullständigt ostoppbara hela säsongen, hur har det känts för er i laget? 
Det har känts likadant för oss, maskineriet har bara rullat på. Vi har lagt en otroligt bra grund under veckorna med is och fysträning. Vi har tränat mellan 9-10 och 10-11 på kvällarna. Vi har inte haft dem bästa förutsättningarna men det är ingen som gnällt och det har nog bara gjort oss ännu starkare.  
 
De senaste säsongerna har du producerat många poäng men den här vintern exploderade det fullständigt, finns det någon speciell anledning till det? 
Ja, det lossnade verkligen den här säsongen. En av anledningarna är att jag varit bättre förberedd. En riktigt hård sommarträning la en ordentlig grund. En annan är såklart att man fått spela i ett bra lag, omgiven av skickliga spelare. 
 
Du har tidigare spelat en hel del i Hockeyettan, tycker du att det är stor skillnad på serierna? 
Farten är den stora skillnaden. I ettan är alla lag så bra tränade. Och tyvärr försöker allt för många lag bara åka sönder motståndarna. 
 
Nu väntar derbyn mot Kiruna IF, hur ser du på den omtalade rivaliteten mellan lagen? 
Ojoj, derby på ett fullsatt lombia. Det kommer bli häftigt. Det har pratats hela säsongen om ”nästa års derbyn”. Vilken prestige. Jag ser inte rivaliteten som något negativt, det kommer skapa ännu mer hockeyintresse i Kiruna! 
 
Finns det någon speciell spelare som du tycker haft extra stor roll i avancemanget? 
Oj, det är många. Men om jag ska nämna en så säger jag våran backgeneral Philip Kemi. Han har varit helt överlägsen. 
 
Har du planer på att fortsätta spela i AIF eller hur ser du på framtiden? 
Vi väntar vårat andra barn nu i april. Först ska vi se så att allting går bra här hemma och sedan ta ett beslut.
 
FAKTA: Viktor Mikko
Ålder: 27 år
Position: Forward
Moderklubb: Kiruna IF
Statistik 2017/18: 28 matcher, 84 poäng (33+51), 8 utvisningsminuter.