Västerås klara för Hockeyallsvenskan

Ett klassiskt lag är tillbaka i Hockeyallsvenskan. 
 
För ungefär ett år sedan var det dystra miner i Västerås, stadens stolthet hade gjort en väldigt blek grundserie vilket resulterade i att man fick kvala för att försöka hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan. Laget slutade fyra och misslyckandet var därmed fullbordat. Många spelare lämnade men lagkaptenen Fredrik Johansson och några andra med stort klubbhjärta valde att följa med laget ner i Hockeyettan. I och med kvällens poäng mot Troja-Ljungby (man förlorade med 2-3 efter straffar) är avancemanget säkrat och laget är tillbaka i serien man lämnade förra våren. 
 
Jag måste vara ärlig och säga att jag inte trodde att man skulle lyckas, under stunder av säsongen har man inte direkt imponerat men lägstanivån har varit hög och under kvalspelet har man höjt sig ett snäpp. Värvningen av Conny Strömberg blev så lyckad som man hade hoppats, 42-åringen har gjort sju poäng på lika många matcher under kvalserien och har visat att det fortfarande finns lite kvar i den gamla kroppen. Det kändes helt passande att det var just lagkaptenen Fredrik Johansson som, med två minuter kvar av matchen, fick sätta kvitteringen till 2-2 som säkrade den poäng som krävdes för ett avacemang. Den rutinerade forwarden har varit en klippa under säsongen och jag tror att den här vintern på många sätt kan räknas som en av hans bästa hittills. 
 
Om det är ren glädje i Västerås är det förmodligen mer lättnad i Västervikslägret, gårdagens seger mot Borlänge (0-3) säkrade lagets allsvenska status för ytterligare en säsong och man kan därför se fram emot en avslutande match mot just Västerås där båda lagen kan fira tillsammans efter slutsignalen. Västervik ska vara väldigt glada att man tillslut fick ordning på spelet, förmodligen mycket tack vare Mattias Karlin som anslutit och fått fart på laget under de senaste matcherna. Det såg faktiskt riktigt mörkt ut ett tag. 
 
För Troja-Ljungby är det en helt annan känsla, man har misslyckats att hålla sig kvar och det är på många sätt en riktig skräll. Inför kvalserien rankades man högt och om vi ser på truppen hittar vi ett helt gäng riktigt skickliga spelare men man fick aldrig spelet att stämma och nu verkar det alltså bli Hockeyettan för dem. Deras, och Huddinges, sista hopp är att något lag i Hockeyallsvenskan inte har tillräckligt bra ekonomi för att behålla sin plats. Det har ryktats lite om att IK Pantern skulle vara i riskzonen men känslan är att de spelar i serien även till hösten. 
 
GÅRDAGENS RESULTAT
Västerås - Troja/Ljungby: 2-3 (efter straffar)
Huddinge - Piteå: 2-1
Borlänge - Västervik: 0-3
 
TABELLEN
1. Västervik, 19 poäng
2. Västerås, 18 poäng
3. Huddinge, 13 poäng
4. Troja/Ljungby, 12 poäng
5. Borlänge, 11 poäng
6. Piteå, 8 poäng