"Blir garanterat en rolig säsong"

Ikväll rullar intervjuserien "sportchefskollen" vidare, den här gången tar vi oss ner till Blekinge där vi hittar en av Hockeyettans mest profilerade sporchefer - KRIF's Mikael Johansson. Johansson går in på sin åttonde säsong i klubben och han börjar bli en av personerna som verkligen kan förknippas med föreningen. 
- Mitt hjärta för KRIF har vuxit sig stort, säger Johansson till bloggen. 
 
I nuläget har ni femton spelare i truppen, hur tycker du att lagbygget tagit form hittills?
- Det känns bra, vi har kvar flera duktiga spelare med bra attityd från ifjol. Samt fått in några nya intressanta namn. 
 
Er senaste värvning är Stefan Söder från IK Pantern, en spelare som tidigare varit i klubben. Hur svårt var det att övertyga honom att komma tillbaka? (när intervjun gjordes var värvningen av Brissle inte officiell)
- Inte så svårt, han känner mycket för klubben. Han är uppskattad här på många sätt. Vi trivs med honom och han med oss. Det var självklart för mig att ta tillbaka honom.  
 
Den här säsongen blir din åttonde som sportchef, vad är det viktigaste du lärt dig sedan du började?
- Oj, svår fråga. Men jag fortsätter att jobba hårt. Gör jag något så gör jag det till 100%, man får den framgång man förtjänar. Så vi får se vad vi förtjänar kommande säsong. 
 
Tidigare har du många säsonger som spelare bakom dig, hur kommer det sig att du valde att bli sportchef och varför blev det just i KRIF?
- KRIF frågade mig, jag hade en idé som jag fullföljde fullt ut. Den röda tråd finns kvar även idag åtta år senare. Jag har aldrig spelat i KRIF, aldrig bott i Kallinge/Ronneby så det hade lika gärna kunnat blivit Mörrum, OIK eller KHK om de hade frågat. Men det blev KRIF och det är jag glad och stolt över, att klubben som var helt okänd i landet nu betyder något i hockey-Sverige. Och att många andra klubbar ser och i många andra fall tagit efter oss. Mitt hjärta för KRIF har vuxit sig stort.
 
 
 Per Ljusteräng har tränat laget de fem senaste säsongerna men har nu lämnat för att ta över Tingsryd. 
Foto: Alexander Viktorson 
 
Du har många säsonger i KRIF bakom dig, finns det någon värvning du känner blev extra lyckad?
- Det finns många, väldigt många. Men jag vill lyfta fram Andreas Nordfeldt, Sebastian Magnusson och Stefan Söder. Dessa spelare har betytt mycket för laget under alla år. Sedan har vi spelare som Trkulja, Drugge, Robin Jensen och Henke Nilsson som gått via KRIF till SHL. Även Ljusteräng, han kanske rent av är den bästa värvningen av alla. 
 
Om jag förstår saken rätt så har ni i nuläget ingen huvudtränare, hur ser arbetet ut med att hitta en ersättare till Per Ljusteräng?
- Det går till på ungefär samma sätt som att värva spelade. Hitta en person som passar in i vår verksamhet, som står för samma värderingar. Som är beredd att bidra med det dagliga driv som krävs för att vinna. Det drivet har spelarna och många av dem vet numera vad som krävs för att vara på den nivå vi vill. Så spelarna kommer även ställa krav på ledarna.  
 
Alexander Lunsjö var en av säsongens stora succéspelare, hur tidigt kunde du se att han skulle lyckas så pass bra som han faktiskt gjorde?
- Redan hans första säsong var han den bästa förstaårssenior vi haft i klubben. Han hade väldigt hög högstanivå men för djupa dalar. Även hans fysiska status var inte på den nivå som man måste ha under debutsäsongen. Men poletten ramlade ner och han kom i bättre fysisk form till säsong två. Vi trodde på succé, och så blev det. Men det är alltid svårt att veta exakt hur bra en spelare ska bli. Men i Lunsjö finns det hög kapacitet.  
 
När du kom till KRIF var ni nykomlingar i division 1, hur tycker du att föreningens utveckling varit genom åren?
- Den röda tråden i den sportliga verksamheten har funnits sedan dag ett. Föreningen har gjort ett krafttag nu inför kommande säsong. Så det känns spännande. 
 
Kan du beskriva hur en vanlig dag ser ut för dig nu under försommaren då laget ska byggas?
- Prata i telefonen, det är väl det man gör mest hela tiden.
 
Precis som med spelare som lyckas kan sportchefer och tränare bli värvade, har det någon gång varit nära att du flyttat till någon annan klubb?
- Nja, lite intressant har någon enskild förfrågan varit. Men jag har ett ordinarie jobb som är viktigt för mig och familjen trivs bra i Blekinge. Jag är ju från Gävle, men ingen förfrågan har kommit från Brynäs, inte ännu iallafall. 
 
Förrförra säsongen nådde ni playoff 2 och i vintras blev det respass i tredje rundan, ska vi ta för givet att ni kommer ha siktet inställt på kvalserien när säsongen drar igång?
- Målsättningen är givetvis att bli bättre, annars bör man sluta omgående. Men jag vet också vilket jobb som krävs av alla för att lyckas. Vi får se vad framtiden ger oss men det blir garanterat en rolig säsong med många häftiga matcher. 
 
FAKTA: Mikael Johansson 
Ålder: 41 år
Sportchef sedan: 2011 
Klubbar som sportchef: KRIF
Klubbar som spelare: Brynäs (juniorlag), Olofström, Nybro, Oskarshamn, Piteå, Hille/Åbyggeby, Asplöven, Tranås, Mörrum 
Meriter som sportchef: avancemang till den allsvenska kvalserien (2012,2014) 
 
FAKTA: KRIF
Grundad: 1974
Arena: Soft Center Arena (1800)
Flest matcher: Walter Mingotti (298)
Flest mål: Walter Mingotti (160)
Flest assist: Walter Mingotti (159)
Flest poäng: Walter Mingotti (319)
Profiler genom tiderna: Robert Burakovsky, Daniel Olsson-Trkulja, Victor Wahlqvist, Stefan Söder, Andreas Nordfeldt, Oskar Drugge, Morgan Hassel, Linus Bladström, Vinny Scarsella, Daniel Brasar, Mikko Palotie, Teemu Koskinen. 
 
Intresset kring Hockeyettan ökar för varje säsong som går och allt fler spelbolag & bettingsidor gör det möjligt för spelare att tippa hur det ska gå i matcherna. Det kan vara en riktig djungel att hitta rätt bettingsida att använda sig av, därför vill jag tipsa om vår nya samarbetspartner Casino Wings där man kan jämföra en mängd olika bettingsidor och hitta den som passar just dina behov bäst.