Mariestad klart för kvalserien - "Laget ingen trott på förutom vi själva"

Mariestad stod under fredagskvällen för en av säsongens största skrällar - nu är laget klara för den allsvenska kvalserien. 
 
Inför matchserien mot Boden var det ganska få som trodde på Mariestad, men laget från Skaraborg inledde på ett bra sätt och vann första ronden med 5-1. Inför returen uppe i norr var det ändå många som inte riktigt räknade med laget - kanske även motståndaren. Det skulle man få äta upp. Efter två mållösa perioder kom målskyttet igång när Gustaf Malmkvist gav gästerna ledningen, sedan kvitterade Kristoff Kontos men resterande del av perioden tillhörde Mariestad som satte ytterligare tre mål. Med 1-4 i hockeytrunken kan laget lämna Norrbotten och ställa in GPS:en på kvalserien. 
 
Det är en jämn match tycker jag, första perioden är vi bättre fem mot fem men ger dem lite momentum när de får två powerplay. De kommer in i det mer då men sedan är det jämt i andra och tredje. Dem har lite chanser men vi också och vi lyckas göra mål på våra medan de inte är så vassa i avsluten. Sen känns det fantastiskt kul att få spela kvalserien! Med det här laget också som ingen annan har trott på förutom vi själva. Slår ut Dalen som väljer och och sen Boden i två raka som också väljer oss, fantastisk, säger forwarden Erik Olsson till bloggen strax efter slutsignalen. 
 
 
I sin nionde säsong får Johan Frick (20) äntligen spela allsvenskt kval med moderklubben. 
Foto: Alexander Viktorson (Arkiv) 
 
Att Mariestad tar sig till den allsvenska kvalserien får ses som en rejäl skräll, inte minst om man tänker på att laget faktiskt bara blev sjua i Allettan - bland annat tolv poäng efter HC Dalen som man senare skulle slå ut. Formkurvan verkar onekligen gå rakt uppåt och det ska bli väldigt spännande att se vad man kan ställa till med nu när ett kval (utan någon större press) står för dörren. 
 
Samtidigt som det är en skräll att BOIS tar sig till kvalet får det nog ses som ett litet misslyckande att Boden får ta semester redan nu. Speciellt eftersom man var väldigt bra i sin Alletta och dessutom såg ut att ha en del sparkapital. I åttondelen mot Kalix syntes det dock att man inte var helt oslagbara och en bloggare av högre rang hade förmodligen noterat det på ett bättre sätt inför matchserien mot Mariestad. Samtidigt så vann man de två avslutande matcherna mot Kalix med totalt 16-0, så formen var långt ifrån dålig inför det som väntade. 
 
MATCHFAKTA
Boden - Mariestad: 1-4 (0-0,0-0,1-4)
0-1, Gustaf Malmkvist (Elgestål, Björklund)
1-1, Kristoff Kontos (Dahlroth)
1-2, Lucas Larsson (Björklund)
1-3, Tobias Aronsson 
1-4, Jesper Lindén (Olsson, Aronsson)
Skott: 31-27
Utvisningsminuter: 8-10
 
I övrigt kan vi konstatera att även Nybro kunde kvittera ut en biljett till kvalserien under gårdagen, laget besegrade Visby/Roma med 5-2 och nu är man ett litet steg närmare ett allsvenskt avancemang. Att Vikings når kvalet är långt ifrån en lika stor skräll som att Mariestad lyckats med samma sak, laget har varit relativt topptippade och stod för många fina insatser under Allettan. Är man bra där så brukar det räcka rätt långt. 
 
Samtidigt som både Mariestad och Nybro jublar så är det fortfarande fyra lag kvar som slåss om de två sista platserna till kvalserien, detta efter att Hudiksvall kvitterat sin matchserie mot Östersund och nere i Småland gjorde Vimmerby samma sak i och med vinsten hemma mot Troja/Ljungby. Detta efter att Gustav Jansson gjort båda lagets mål i 2-1 segern. 
 
Gårdagens resultat gör att vi kanske får se Nybro i Hockeyallsvenskan till hösten och där kanske vi även får stifta bekantskap med HV71. Storklubben var bleka i grundserien och tvingades därför till ett ödeskval mot Brynäs, där har det inte gått mycket bättre och gårdagens förlust gör att man ligger under med 0-2 i matcher. Uppförsbacken börjar bli väldigt brant.. 
 
 
Vill du vara med och stötta bloggen och på samma gång få större inflytande på vad vi ska skriva om? Besök vår patreonsida och läs mer, varje bidrag är både välkommet och uppskattat - För ungefär 25 kronor/månad skulle ni göra det möjligt för mig att lägga mer tid på bloggen och därmed erbjuda er en bättre produkt, med mer fokus på laget du hejar på. -  PATREON