Hockeyettan: Maktkampen i söder

Säsongen är fortfarande långt bort men många lag har kommit en bra bit på sina lagbyggen. Idag tar vi en titt på fyra av de tippade topplagen i Hockeyettan södra! 
 
KARLSKRONA 
Hade en ganska stark trupp redan förra säsongen och har inlett sommarens lagbygge på ett lovande sätt. I Juni plockade man in den rutinerade målvakten Mika Järvinen och det mesta talar för att 32-åringen som spelat drygt 350 matcher i den finska högstaligan kommer få en nyckelroll. Man har även värvat Måns Hermansson vilket bör bli en grundbult i det defensiva spelet och lite längre fram hoppas man mycket på Alexander Hiever som stundtals briljerade i KRIF förra säsongen. Dessutom har den allsvenske centern Daniel Andersson skrivit på, och Mikael Roslund (som gjorde 20 mål i vintras) hänger med ytterligare en säsong. Mycket återstår innan säsongen drar igång men hittills känns det som att man är något på spåren. 
 
NYBRO 
Det såg länge ut som att Nybro skulle vara med och slåss om en allsvensk plats och därmed känns det givet att Vikings kommer ha höga mål inför den kommande säsongen. Det blir än mer tydligt om vi tar en titt på lagbygget. Man har kvar en av seriens bästa målvakter i Robin Johansson och nu kommer han får bra uppbackning av Pontus Eltonius som hade ett lite tyngre 20/21 men som har hög potential. Där kan Nybro mycket väl ha Hockeyettans bästa målvaktspar. Bland nyförvärven finner vi även Janne Kettunen som ser väldigt intressant ut och man har dessutom lyckats plocka in Markus Västilä från Slovakien och han var som bekant väldigt bra senast han höll till i Hockeyettan.  Lägg därtill att både Eero Savilahti och Janne Väyrynen är kvar så kan 21/22 bli en finsk hockeyfest i glasriket. Nu saknas väl bara att man värvar in Janne Kivilahti från Östersund?
 
Blir Adam Perssons Nybro att räkna med även 22/22? 
Foto: Alexander Viktorson 
 
MÖRRUM 
Några tycker kanske inte att Mörrum är en "storklubb" i sammanhanget men förra säsongen visade att det finns potential hos laxgänget och man får nog säga att lagbygget ser väldigt lovande ut. Laget har bland annat förlängt med profilen Oscar Holst och Hampus Melén som får ses som ett grymt sparkapital. Dessutom är fixstjärnan Marcus Paulsson kvar och den kommande säsongen får han bra uppbackning i form av John Henrion som tidigare gjort bra ifrån sig i SHL och varit bländande i Hockeyallsvenskan. 30-åringen kan mycket väl vara sommarens bästa värvning - om han är motiverad vill säga.  
 
VIMMERBY 
Tigrarna från de småländska skogarna var del av Hockeyettans svängigaste berg-och-dalbane-gäng den gångna säsongen, ibland såg det skakigt ut men det räckte tillslut hela vägen till playoff-3 där man föll mot Troja som senare säkrade en allsvensk biljett. Noterbart från den inledande delen av silly season är att man verkar ha sneglat på Nybro och gått på det finska spåret, i Juni månad presenterades nämligen tre spelare från grannen i öst och det ska bli intressant att se om det ska slå väl ut. Man har även förstärkt offensiven med Philip Elgestål som har hög potential men som kommer från en relativt tung säsong i Mariestad. Det är positivt att Todd Winder stannar kvar men man har tappat tunga pjäser som Johan Schreiber och Tomas Rydén som var en av Hockeyettans främsta målvakter i vintras. Även Mattias Wigley tar steget till Hockeyallsvenskan men Jakob Karlsson finns kvar och då är väl allt möjligt? 
 
Det här är de fyra lagen som placerade sig bäst i grundserien förra säsongen men det finns naturligtvis fler lag som vill vara med och leka i höst, både Tranås och KRIF kommer gå in i säsongen med en stor revanschlust och vi får inte glömma bort att HC Dalen tagit steget ner till den södra serien. Dessutom lär Kalmar också få ihop ett hyfsat slagkraftigt lag så det kan nog röra sig om en 8-9 lag som gör upp om platserna till Hockeyettan. Just Kalmar har ju som bekant gjort en prestigevärvning i Kumlas succéspelare Oliver Arle Östergren (32 mål i vintras) och Niko Ahoniemi känns också som en intressant förstärkning till offensiven.